Dodaj do ulubionych

PSYCHOLOG DZIECIĘCY - LOGOPEDA

26.10.03, 18:30
Świadczę uslugi psychologiczno - logopedyczne w zakresie diagnozy i terapii
oraz stymylacji rozwoju poznawczego i emocjonalno - społecznego dzieci.
Mieszkam w Warszawie.Zainteresowanych zapraszam do kontaktu za mną.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • kag1 Re: PSYCHOLOG DZIECIĘCY - LOGOPEDA 27.10.03, 17:31
      Poradż mi jako psycholog czy moje dziecko wymaga takiej pomocy. Ostatnio w
      żłobku PAnie zasugerowały takie rozwiązanie, ja nie widzę takiej potrzeby ale
      one mają większe doświadczenie. Powiedziano mi że córka jest nie rozpieszczona
      ona jest rozpuszczona, że ma napady wściekłości kiedy nie chcą jej czegoś dać.
      Ostatnio kiedy nie chciały jej dać brudnych rękawiczek (wrzuciała je do
      sedesu) podobno biła jedną z PAń. Ja wiem żę ona jest upartym dzieckiem że na
      dużo jej pozwalamy, czasem próbuje nas bić ale rzadko i natychmiastowa nasza
      ostra reakcja kończy próbę. Ale żeby od razu psycholog, może to one sobie nie
      radzą z córeczką.
      • monika710 Re: PSYCHOLOG DZIECIĘCY - LOGOPEDA 27.10.03, 21:24
        Trudno po Pani kilku zdaniach jednoznacznie stwierdzić, jak jest naprawdę? I
        kto sobie nie radzi? Ważne jest to, co w wychowaniu Państwo cenicie
        najbardziej i do jakiego sposobu reagowania dziecko było do tej pory
        przyzwyczajone i jakich wymagań oczekiwało.Ważne w wychowaniu są normy i
        zasady, a przede wszystkim konsekwentne ich przestrzeganie. Nie zrażaj się tym
        od razu, że panie odeslały Cię do psychologa, może faktycznie warto z jego
        pomocy skorzystać? Sytuacja wymaga bliższego przyjrzenia się trudności i
        analizy. W żłobku na pewno jest taka możliwość.
    • obitex Re: PSYCHOLOG DZIECIĘCY - LOGOPEDA 28.10.03, 13:35
      Moj synek ma 1,5 roku. Wydaje mi sie , ze rozwija sie wolniej niz inne dzieci.
      Wiem, ze normy sa szerokie, ale moze sa to jednak niepokajace sygnaly. Maly nic
      nie mowi, czasami tylko ma-ma-ma-ma. Jeszcze 3 miesiace temu mowil tata i rozne
      sylaby ba-ba -ba, da-da-da. Przestal, wydaje mi sie ze z powodu kilku naraz
      wizyt u lekarzy. Poza tym nie lubi sie bawic ze mna, woli sam. Ladnie buduje z
      klockow duplo, lubi bawic sie pilka i to prawie wszystko. Nie pokazuje, ani w
      ksiazeczkach, ani jak cos chce. Latwo sie zlosci.Zupelnie ignoruje obcych, nas
      czasem tez (tzn. nie reaguje na swoje imie kiedy "mu sie nie chce"). Nie ma
      klopotow ze sluchem, jest bardzo wrazliwy na muzyke. Nie interesuja go w ogole
      inne dzieci, traktuje je jak powietrze. Czesto sie zamysla, lubi sie pokladac
      na materacu i leniuchowac. Boi sie malych, zamknietych pomieszczen typu budka
      na bazarze (wydaje mi sie ze to od czasu tych lekarzy). Uwielbia sie przytulac,
      oczywiscie tylko do mnie lub taty. Normalny, tylko troche inny, czy
      jednak "zwolniony"?
      Bede bardzo wdieczna za opinie. Wolalabym nie chodzic z malym do lekarza bez
      wyraznej potrzeby, zeby go dodatkowo nie straszyc.
      • monika.zdz Re: PSYCHOLOG DZIECIĘCY - LOGOPEDA 28.10.03, 13:45
        Mój syn ma 2 lata 8 mieś. i także nie mówi.Zaprzestał prób w zeszłym roku,kiedy
        także non-stop chorował na zapalenie ucha,a na koniec jako 1,9 -miesięczne
        dziecko trafił z tego powodu do szpitala w złym stanie ogólnym.Wcześniej jakieś
        tam próby podejmował.W szpitalu cały czas byliśmy z nim ale wrócił do domu
        jakiś odmieniony,no i przestał się komunikować werbalnie.
        • monika710 Re: PSYCHOLOG DZIECIĘCY - LOGOPEDA 28.10.03, 23:31
          do moniki.zdz Warto zbadać słuch dziecka, to przede wszystkim, co najpierw
          należy uczynić.
      • etienisa Re: PSYCHOLOG DZIECIĘCY - LOGOPEDA 28.10.03, 14:36
        Witam,
        Twoj synek jest jeszcze malutki, ale mysle, ze jego zachowanie moze byc
        niepokojace, nie jestem specjalista, i nie chce byc moze ciebie niepotrzebnie
        niepokoic, ale sporo czytalam na temat autyzmu i kilka rzeczy , ktore opisujesz
        (szczegolnie fakt, ze kiedys probowal mowic i przestal, nie pokazuje gdy czegos
        chce, sprawia czasami wrazenie jakby byl gluchy)mogloby na to wskazywac,
        dlatego mysle, ze najlepsze byloby skonsultowanie sie z dobrym psychologiem,
        ktory na tym sie zna. Byla juz mowa o tym na forum kilkakrotnie, musialabys
        poszukac. Wazne jest zebys obserwowala twojego synka ale sam fakt, ze cos Cie
        niepokoi w jego rozwoju, ze widzisz, tak jak piszesz, ze jest inny, mysle,
        wymagalby opini specjalisty, choc u tak malych dzieci diagnoza jest bardzo
        trudna, a na odleglosc niemozliwa. Mam nadzieje, ze Ci nie namacilam, poczytaj
        na ten temat i sprobuj odniesc te informacje do Twojego synka.
        Edyta
      • monika710 Re: PSYCHOLOG DZIECIĘCY - LOGOPEDA 28.10.03, 23:28
        Wydaje mi się jednak, że należałoby wybrać się do psychologa. Sama obawiasz
        się i nazywasz to niepokojącymi sygnałami, nie należy tego lekceważyc. Nie
        chcę stawiać tutaj diagnoz, bo byłabym dalece niepoprawna, ale wiele z tych
        opisów wydaje się być niepokojących. Czy synek na pewno słyszy, pomomo
        wrażliwości na muzykę? Poza tym brak zainteresowania innymi dziećmi też budzi
        niepokój. Ważne są inne kwestie, o których tutaj nie piszesz, a z punktu
        widzenia psychologii rozwojowej są szalenie istotne, a nie widząc dziecka i
        nie będąc z nim w bezpośrednim kontakcie - trudno cokolwiek powiedzieć.
        Wybierzcie się na wizytę do psychologa, najpierw sami, aby opisać rozwój synka
        i objawy, a potem z dzieckiem. Warto. Pozdrawiam
        • obitex Re: PSYCHOLOG DZIECIĘCY - LOGOPEDA 03.11.03, 20:09
          Bardzo dziekuje za listy. Wiem, ze dzieci w wieku 1,5 roku neikoniecznie musza
          mowic. Maly ostatnio znow probuje, jakby od nowa ta-ta-ta i ne-ne, raczej bez
          kontekstu. Wybiore sie do psychologa sama, choc troche boje sie braku
          doswiadczenia i stawiania diagnoz "ksiazkowych". Pozdrawiam wszystkie mamy.
          • dodo1974 Re: PSYCHOLOG DZIECIĘCY - LOGOPEDA 04.11.03, 11:37
            Twój synek jest jeszcze bardzo mały i nie spodziewaj się, że psycholog postawi
            jakąś diagnozę. Jeśli to zrobi od ręki, to z pewnościa będzie zbyt pochopne.
            Podobno zaburzenia w rozwoju psychicznym dziecka stwierdza się dopiero po
            ukończeniu 2 roku lub nawet później.
            Wybierz dobrego psychologa dziecięcego i poproś koniecznie, aby podpowiedział
            Ci jak stymulowac rozwój dziecka.
            Nie wiem skąd jesteś, ale mam kontakt z dobrymi psycholożkami w Warszawie,
            zajmującymi się malutkimi dziećmi z zaburzeniami rozwoju.
            Pamiętaj: być może Twój maluszek tak ma i to jest przejściowy etap w jego
            rozwoju; jest naprawdę bardzo młodziutki.
            Pozdrawiam

Dorota
            • obitex Re: PSYCHOLOG DZIECIĘCY - LOGOPEDA 04.11.03, 17:51
              Bardzo dziekuje i prosze o namiary na psychologa. Jestem z Warszawy i mieszkam
              na Zoliborzu. Pozdrawiam
              Olga
    • etienisa Re: PSYCHOLOG DZIECIĘCY - LOGOPEDA do moniki 710 28.10.03, 14:46
      Witam,

Ja mialabym takie pytanie, czy zajmuje sie pani dziecmi autystycznymi??
      Mieszkam we Francji, swego czasu podejrzewalam u swojej 5 letniej coreczki
      zaburzenia autystyczne, ktore nigdy nie zostaly przez nikogo potwierdzone.
      Wiem z doswiadczenia, ze znalezienie kompetentenej osoby, mogacej zdiagnozowac
      autyzm i pokrewne zaburzenia wcale nie jest latwe, podobnie z terapia, wiem jak
      wazny jest odpowiednio przeszkolony logopeda, czy studiujac logopedie w Polsce
      mozna wybrac taka specjalizacje, czy trzeba samemu sie doksztalcac??
      Edyta
      • monika710 Re: PSYCHOLOG DZIECIĘCY - LOGOPEDA do moniki 710 28.10.03, 23:38
        Po skończonej logopedii w Polsce można studiować dalej, np. neurologopedię,
        gdzie poznaje się tematykę autyzmu. Ale tak naprawdę szalenie istotne jest
        doświadczenie specjalisty i wiedza. Ja nie zajmuję się osobiście autyzmem,
        choć często o tym myślę. Owszem, diagnoza i terapia są trudne, ale coraz
        więcej osób, które robią to dobrze i rzetelnie. Serdecznie pozdrawiam.
      • dodo1974 Re: PSYCHOLOG DZIECIĘCY - LOGOPEDA do etiennisy 04.11.03, 11:49
        Edyto,
        kilkakrotnie czytałam Twoje posty o problemach Twojej córeczki. W Polsce jest
        kilka ośrodków, które diagnozują autyzm choć cięzko się do nich dostać szybko a
        późniejsza rehabilitacja nie jest usłana różami... Diagnoza jest wystawiana
        dość szybko, tylko problem jest inny: brakuje specjalistów pierwszego kontaktu,
        którzy mogą stwierdzić zaburzenie u dziecka i wskazać gdzie nalezy się udać.
        Dobrym momentem na to jest bilans dwulatka, ale lekarze pediatrzy nie są
        przygotowani do wyłowienia zaburzenia u dziecka. Poznałam trzyletnie dziecko z
        autyzmem klasycznym, u którego bilans dwulatka przeszedł gładko. Maluszek nie
        mówił, nie bawił się symbolicznie, unikał kontaktu. Lekarz nie stwierdził nic
        niepokojącego. U mojego synka podejrzenie wzbudził brak rozwoju mowy i
        dostaliśmy skierowanie na badanie słuchu. Wiedziałam, ze dziecko słyszy, więc
        sama z siebi udałam sie do psychologa. I tak się zaczęło....
        Czy mogłabyś napisać jak to jest we Francji? (np. na mojego "gazetowego" priva)
        i ewentualnie opowiedzieć jak wygląda rozwój Twojej córeczki?

A może gazeta Dziecko napisałaby trochę o zaburzeniach u małych dzieci?
        ostatnio pojawił się artykuł o zaburzeniach neurologicznych, może czas i na
        zaburzenia aytystyczne lub pokrewne. Przykry temat, ale dotyczący naprawdę
        wielu osób. Czas by nie było to tabu. W dodatku fundacja Synpsis ostatnio jest
        cześciej obecna w mediach
        Dorota
        • etienisa Re: PSYCHOLOG DZIECIĘCY - LOGOPEDA do dodo 1974 08.11.03, 21:38
          Dorotko,
          Pisze na forum, bo nie znam twojego adresu.
          We Francji tez nie jest rozowo, mysle, ze jezeli chodzi o pediatrow jest nawet
          gorzej niz w Polsce, ale to moje ososbiste doswiadczenia.
          Istnieja osrodki tzw wczesnej interwencji, ale tez nie mam pozytywnych
          doswiadczen i nie tylko ja zreszta, nadal autyzm jest traktowany po macoszemu i
          rodzice ciagle napotykaja na przeszkody chcac skutecznie pomoc dziecku.
          Ja bardzo duzo dowiaduje sie z tutejszego forum dla rodzicow, ktorzy dziela sie
          swoimi doswiadczeniami, tam znalazlam adresy specjalistow,z ktorych zaden nie
          potwirdzil autyzmu, ani zaburzen pokrewnych u mojej Izy.
          Tak znalazlam tez nasza super logopede, do ktorej Iza chodzi od 2 miesiecy
          regularnie 2 razy w tygodniu i juz widac znaczne postepy, 2 razy w miesiacu
          psycholog, poza tym duzo pracy w domu, "odrabianie lekcji" przy stole, Iza
          spedza duzo czasu w przedszkolu,w zeszlym roku, w tym tez trafila na bardzo
          dobra przedszkolanke, a to jest bardzo wazne, ale Iza od poczatku bardzo lubila
          przedszkole, teraz mowi juz sporo, uklada zdania, czasami malo gramatycznie ,
          ma zla wymowe, ale ciagle robi postepy, prawdopodobnie, spedzi rok dluzej w
          przedszkolu, a pozniej zobaczymy...tak w skrocie, jezeli masz jeszcze jakies
          pytania napisz: isabihanni@aol.com , napisz o swoim synku, ile teraz ma lat??
          Pozdrowienia
          Edyta
    • brucha Re: PSYCHOLOG DZIECIĘCY - LOGOPEDA 14.11.03, 15:25
      witam,
      jestem mamą dwulatka, który dużo mówi i do niedawna mówił bardzo ładnie. poza
      wymową l zamiast r nie można się było przyczepić. ostatnio maluch zaczął
      seplenić. wymowa cz, sz, rz zaniknęła. czy to taki etap rozwoju, czy jakaś
      poważniejsza sprawa? wszystkie słowa w stylu 'piscy, mlecko w plosku, moze,
      plosę, klucki' brzmią uroczo, ale zaczyna mnie to niepokoić.
      w jakim wieku seplenienie u dziecka wymaga interwencji logopedy?

pozdrawiam,
      m.
      • agniecha292 Re: PSYCHOLOG DZIECIĘCY - LOGOPEDA 14.11.03, 23:38
        Witam.
        Mój syn ma 2 latka i 3mc,mówi od dawna i dużo,problem w tym że nie wymawia
        r,nie wiem czy to jakiś sygnał?
        Jeszcze jedno pytanko:lubi tylko zabawy i bajki o
        traktorach ,młotkach,itd,dosłownie w praktyce.Jeśli chodzi o inne zabawy to
        owszem zajmie się ale na 2minuty.
        Jest bardzo !żywym dzieckiem,mimo że jest po operacji serca,mi się tak wydaje
        iż jest żywy,a może on jest nadpobudliwy???/Proszę o dpowiedż.
    • kecaj40 Re: PSYCHOLOG DZIECIĘCY - części intymne 15.11.03, 10:57
      dzisiaj byłam w szoku. Pani w przedszkolu powiedziała mi że moja córka w
      łazience z kolegą ściagała majtki i on jej gilgał intymne części. Że to niby
      Ona jego nakłoniła do tego.
      Wiecie co miałam problem z nią jak miała ponad 2 latka bo pocierała sie w
      intymne miejsca np. na piłce czy na rurze pod stołem - potem jej przeszło,
      co jakiś czas miała takie napady ale to zajście ostatnie mnie zamurowało. I
      nie ma kontaktu z chłopakami na codzień, nie ogląda żadnych obrazków ani
      filmów dla dorosłych nie
      wiem skąd to.Co robić - chyba został psycholog??????????????????Poradź.
      Głupio mi trochę bo matka tego chłopca przyszła na skargę do pani w
      przedszkolu, że moja córka mu kazała to zrobić, ona mówi co innego, że to
      on.Mąż był na drugi dzień u psychologa , który powiedział , że by reagowac na
      takie zachowania, nie krzykiem ani bicuiem, rozmawiać - być bardzie
      konsekwentnym w stosunku do córki. Jakie jest Twoje zdanie na całą tę
      sytuację. Córka jest do tego energiczna bardzo - jak wyciszać ją, jej emocje.
    • kecaj40 Re: PSYCHOLOG DZIECIĘCY - LOGOPEDA 17.11.03, 08:35
      ????????/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka