Dodaj do ulubionych

okulary dla maluszka

06.11.03, 14:10
Wczoraj byliśmy z Basią u okulisty , bo ma lekkiego zeza.Okazało się , że
Basia musi nosić okulary -1 . Zstanawiam się jak powinny wyglądac okulary
dla 15 miesięcznej Basi ? Z czego powinny być wykonane , by nie zrobiła
sobie nimi krzywdy i były trwałe ?
Obserwuj wątek
    • gemma.v Re: okulary dla maluszka 06.11.03, 16:17
      Moja Zuza zaczęła nosić okulary, mając 16 miesięcy, także z powodu zeza.
      Jedyne, co mnie dziwi, to fakt, że Twoja córka ma nosić -1, a nie plusy... O ile
      jedyną przyczyną noszenia okularów jest zez, a nie krótkowzrocznośc oczywiście...
      Z tego, co wiem, u małych dzieci występuje nadwzroczność fizjologiczna, która
      pozwala na zastosowanie okularów wlaśnie w przypadku zeza. Ale na
      nadwzroczność daje się plusy, nie minusy. Nie chcę oczywiście kwestionować
      opinii lekarza, zwłaszcza że nie wiem (bo tego nie napisałaś), czy Twoja córka nie
      ma jednak krótkowzroczności. Zwacam jednak na to uwagę, bo znam przypadek,
      kiedy okulista "pomylił się" i dał malemu dziecku szkla minusowe, co baardzo
      zaszkodziło...
      Co do okularów, to polecam oprawki metalowe, dośc elastyczne (co się pewnie
      przeklada na wysoką cenę, niestety), żeby w razie wykrzywienia przez dziecko
      dało się je naprawić. Szkła plastikowe - są ciut grubsze, ale nie stwarzają
      niebezpieczeństwa w razie stłuczenia.
      POzdrawiam smile
      gemma
    • kropka251 Re: okulary dla maluszka 06.11.03, 21:44
      ewazeler napisała:

> Wczoraj byliśmy z Basią u okulisty , bo ma lekkiego zeza.Okazało się , że
      > Basia musi nosić okulary -1 . Zstanawiam się jak powinny wyglądac okulary
      > dla 15 miesięcznej Basi ? Z czego powinny być wykonane , by nie zrobiła
      > sobie nimi krzywdy i były trwałe ?
      czesc mam pytanie jak wyglada badanie takiego maluszka bo moja niunia ma 13 miwsiecy i wybieram sie to okulisty bo jej troszke oczko ucieka tylko nie umiem sobie wyobrazic jak to badanie bedzie wygladalo ona jest taka ruchliwa.A i jeszcze jedno bylyscie w poradni zeza czy u normalnego okulisty
      • ewik.z Re: okulary dla maluszka 08.11.03, 23:37
        Hej ! Moja Córa od 2,5 roku nosi okulary.Oprawki metalowe na specjalnych "
        rozciągliwych" teleskopach sprawdzają się super ( fakt że cena tych okularków
        jest znacznie wyższa niż plastikowych - ale nasze przeszły już wiele i są jak
        nówki ) Co do szkieł wahałam się czy plastiki czy normalne i pani doktor
        rozwiała moje wątpliwości - są specjalne szkła dla dzieci (nazywają się baby -
        sfery -jeśli dobrze pamiętam ) Ryzyko ich stłuczenia jest praktycznie zerowe a
        nie rysują się tak jak plastikowe , co nie pogarsza widzenia i nie trzeba ich
        często wymieniać.Polecam i pozdrawiam E.
    • kalpa Re: okulary dla maluszka 09.11.03, 18:46
      Drogie Mamy,
      kwestia jest poważna. Z takimi maluchami nie wystarczy pójść do zwykłego
      okulisty, żeby stwierdzić, co naprawdę dzieje się z oczkami. Trzeba iść do
      specjalistycznego gabinetu diagnostyki zeza u dzieci. Z dwóch powodów - mają
      właściwy sprzęt i doświadczenie , a po drugie z takim dzieckiem nie da się
      sensownie dogadać, co widzi i jak widzi. Tylko naprawdę dobry specjalista od
      dzieci może pomóc. I nie zaszkodzić.
      W Krakowie taki gabinet jest na Alei Pokoju 2A. Oczywiście w ramach Funduszu
      Zdrowia
      Pozdrawiam
      Kalpa
    • osmag Re: okulary dla maluszka 10.11.03, 17:43
      w tej chwili sa dostepne bardzo wytrzymale materialy na okularki. Wiem bo sama
      jestem okularnica i to co ostatnio pokazal mi optyk wprawilo mnie w oslupienie-
      wyginal je w kazda str. i nic sie z nimi nie dzialo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka