Dodaj do ulubionych

Brudny siusiak?

18.01.09, 22:00
Dzis zobaczyłam, że po odciągnięciu napletka u mojego 3 latka pojawia się oblepiający siusiak bialy nalot. Czy to tzw. mastka? Jak sie tego pozbyć? Próbowałam wymyć, ale nie dalam rady, bo trzeba bardzo ten napletek zsunąc (ten nalot nie na wierzchu, nieco dalej). Zwyczajnie nie mogłam tego wymyć, ale młody siedział w wannie krótko. Jestem przerażona. Ostatnio mlodego myłam tak na szybko, pod prysznicem i to chyba spwodowalo, że nazbierał sie brud. Poradźcie, proszę. Powinnam mlodego moczyć w wannie?
Obserwuj wątek
    • gabrielle76 Re: Brudny siusiak? 18.01.09, 22:03
      Nie panikuj wink to mastka, pokazuje sie kiedy napletek sam sie odkleja, niczego
      nie rób na siłe, myj jak zawsze
      • alfa36 Re: Brudny siusiak? 18.01.09, 22:17
        Ten nalot nie jest na żołądziu, ale dalej, na prąciu. Mlody do tej pory nie miał kłopotów z siusiakiem (kiedys byl lekko zaczerieniony czubek, pomogł rivanol). Kiedyś lekarka mowila, że wszystko ładnie się odkleja, skórka tylko w jednym miejscu sklejona i trzeba w kąpieli sciągac napletek. tak też robilam, ale ostatnio mlody chorowal i myłam go pod prysznicem (najpierw bo chory, potem, bo wygodnie). Kurcze, gdybym wiedziala, ze cos sie wydarzy, to mylabym go w wannie. Nigdy tez nie widzialam takiego nalotu. Zaniedbałam? Może czymś posmarować? Bo od dzis będę myła już go kazdego dnia w wannie i będę odciągala napletek, jak robilam to do grudnia.
        • kropelka_86 Re: Brudny siusiak? 19.01.09, 00:25
          Alfa, to znaczy, że od grudnia tego nie robisz??
          Kiedy lekarka mówiła Ci o tym, że skórka jest w jednym miejscu sklejona i trzeba
          ściągać napletek?
        • mstawarz Re: Brudny siusiak? 19.01.09, 09:23
          Niczym nie smaruj, jeśli nie ma zaczerwienienia. Normalnie delikatnie odciągaj i
          myj. Moj syn sam już to robi, ale jest starszy (5 lat). Jeśli dziecko boli przy
          odciągnięciu, tego dnia odpuść i wymocz właśnie w Rivanolu. Siusiaczka jak każdą
          część ciała należy myć każdego dnia, jeśli tego nie robisz zbiera się mastka,
          która staje się doskonalą pożywką dla bakterii.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka