astra124 26.01.09, 13:39 Witam,no właśnie,tak jak w tytule. Jak prawidłowo oklepywać plecy dziecka (2-3 latka),w trakcie choroby? Czy tylko plecy czy również klatkę piersiową? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annamarta6 Re: Jak prawidłowo oklepywać? 26.01.09, 14:19 nam pediatra od zawsze mowi ,ze plecki, dlonia w tzw łódeczkę. najlepiej jak dziecko przelozy sie przez kolana sobie lub kiedy maluch lezy Odpowiedz Link Zgłoś
mamciulka-nikulka Re: Jak prawidłowo oklepywać? 26.01.09, 14:44 Dłoń układasz w łódeczkę, kładziesz dziecko na kolanach głową poniżej tłowia, najpierw oklepujesz plecy na wysokości łopatek i trochę poniżej. Nie chodzi o siłę uderzeń tylko o to, by oklepywanie trwało w miarę długo, aż dziecko będzie kaszleć. Następnie ten sam zabieg powtarzasz kładąc w ten sam sposób dziecko na plecach i oklepujesz klatkę piersiową, to samo robisz kładąc dziecko na jednym i drugim boku, unosisz mu rękę i oklepujesz pod pachą, boczną część klatki piersiowej. W ten sposób pozbędziesz się całej zalegającej wydzieliny w oskrzelach. Odpowiedz Link Zgłoś
moniqep Re: Jak prawidłowo oklepywać? 26.01.09, 19:46 Zgadzam sie ,bardzo fachowy opis. Powinnam oklepywac moje 15 mies. dziecko ale sie wyrywa i wrzeszczy. Nie wiem czy sila jest wazna czy tylko technika. Corka byla w szpitalu na zapal. oskrzeli jak miala 2,5 mies. Wyleczyli ja inhalacjami i oklepywaniem. Dziecko bylo male jak okruszek (waga urodzeniowa 2200)a bylo oklepywanwe ile sil w reku doroslego czlowieka. Najpierw pokazano mi ,jak ja oklepywac i nie moglam uwierzyc ,ze takiego malucha mozna tak mocno walic po plecach. Jak pielegniarka pokazala na mnie jak ma to wygladac,to myslalam ,ze mi polamie kregoslup i zebra. Osobiacie oklepywala ja tak mocno ,ze reka mnie bolala. Co bylo zadziwiajace dziecko podczas takiego "katowania" spalo jak aniolek. Warto druga reka zabezpieczac nerki by przypadkowo nie udezyc zbyt nisko. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_misi Re: Jak prawidłowo oklepywać? 26.01.09, 20:42 Drenaż, czyli właśnie to oklepywanie to nasza codzienność - codziennie minimum 3 razy dziennie. Koleżanka, 2 posty wyżej super to opisała. Jest jeszcze jedna pozycja drenażowa - dziecko siedzi lekko pochylone do przodu. Absolutnie nie wolno dziecka "walić" z całych sił. Liczy się miarowe stukanie, z dość dużą częstotliwością. Nie klepiemy całą ręką, tylko samym nadgarstkiem. A więc, sztywna ręką, dłoń w łódeczkę i chodzi sam nadgarstek. Nie ma prawa boleć. Nie wolno klepać po kręgosłupie. Odpowiedz Link Zgłoś