IP: *.rginternet.pl 15.11.03, 22:25
Synek posadzony doś dobrze utrzymuje równowagę ale jego dolna część pleców
jest wypukła - prostuje tylko się co jakiś czas. Lekarze mówią zeby nie
sadzać i tak też robię. Twierdzą ze za jakiś czas to minie. Ja się jednak
martwię bo synek kończy 8 miesięcy. Moze któraś mama miała podobny problem?
Może ktoreś dziecko też tak poźno zaczęło siedzieć?
Obserwuj wątek
    • Gość: Isia Re: Siedzenie IP: *.chomiczowka.net.pl 16.11.03, 12:40
      Witam!
      Moj synek ma 16 miesiecy i czasem wlasnie siedzi w podobny sposob, tzn. z
      zaokragolna dolna czescia plecow. U nas jest to wynikiem, pozostaloscia po
      asymetrii i lewostronnym wzmozonym napieciu miesni. Do roku maluch byl
      rehabilitowany, udalo nam sie zwlaczyc i asymetrie i napiecie, ale niestety
      pozostal problem z siedzeniem. Neurolog twierdzi, ze to wszystko ma szanse sie
      jeszcze wyrownac, bo przeciez synek jest jeszcze maly i caly czas sie rozwija.
      Odkad skonczyl trzy miesiace, chodzimy z nim na basen, tak ze powinny mu sie
      wzmocnic miesnie brzucha i plecow.
      Jesli chodzi o Twojego maluszka, mysle, ze to za wczesnie, zeby mowic o jakims
      problemie, bo Twoj synek jeszcze nie siada sam. Z tego co obserwuje to nieraz
      dzieci gdy ucza sie siadac siadaja wlasnie krzywo, zwlaszcza gdy sa sadzane
      przez rodzicow, a nie siadaja same. Chyba po prostu nie sa jeszcze gotowe, maja
      zbyt slabe miesnie. Poza tym norma zdaje sie jest taka, ze dziecko powinno
      zacza siadac do 10 czy nawet 11 miesiaca. Moj synek zaczal siadac wlasnie jak
      skonczyl 8 miesiecy, pierw czworakowal, potem siadal, i uwazam, zreszta nie
      tylko ja , ale i neurolog i rehabilitantka, ze rozwijal sie i rozwija bardzo
      dobrze. Z tym, ze my z mezem nigdy w zaden sposob nie przyspieszalismy, nie
      ingerowalismy w naturalny rozwoj dziecka, nigdy go nie sadzalismy, nie
      stawialismy, nie prowadzalismy za rece, pozwlalalismy by rozwijal sie we
      wlasnym tempie, gdy bedzie na to gotowy. Z tego co obserwuje u znajomych,
      roznie to bywa, niektorzy rodzice biora sobie za punkt honoru, zeby ich dziecko
      jak najszybciej zaczelo siadac, chodzic, przyspieszaja rozwoj dziecka, co w
      przyszlosci konczy sie roznymi skrzywieniami kregoslupa. Mysle, ze naprawde nie
      masz sie czym martwic, a jesli cos Cie niepoki, to po prostu zapytaj swojego
      lekarza, ktory dziecko prowadzi od poczatku i zna je najlepiej. Na pewno
      rozwieje Twoje watpliwosci.
      Pozdrawiam,
      Isia
    • mmeherisson Re: Siedzenie 23.12.15, 12:42
      Witam! Dawno tu nie pisano w tym wątku, ale może ktoś się do mnie odezwie. Mój synek w Wigilię skończy 9 miesięcy. Od 2 miesięcy pełza jak szalony, jest wesoły, gaworzy, a nawet ładnie mówi "mama" , "dada" i takie tam inne dwusylabowe wyraziki, ale niestety nie raczkuje i nie siedzi (tym bardziej nie siada). Pokonuje przeszkody, podciąga się na meblach do klęku, ale nic poza tym. Byliśmy u neurologów, którzy mówią nam, że dziecko rozwija się w szeroko pojętej normie. Usg przezciemiączkowe też robiliśmy ostatnio i eż jest ok. Na rehabilitację chodzimy od dwóch miesięcy raz w tygodniu i rehabilitantka mówi nam, że na raczkowanie, a następnie siedzenia ma czas do 11 miesiąca... a to, że nie raczkuje wynika z tego, że słabo napina mięśnie brzuszka. Nie wiem co o tym myśleć. Strasznie się boję, że synek ma jakiś zanik mięśni - coś w rodzaju rdzeniowego zaniku mięśni... dzieci z tą choroba włąśnie nie siadają, a potem... eh szkoda gadać..
      • lidek0 Re: Siedzenie 25.12.15, 14:15
        Skoro neurolog twierdzi, że wszystko jest w normie to czemu mały jest rehabilitowany?
    • korali99 Re: Siedzenie 11.08.17, 22:33
      Mój syn jest wcześniakiem i stabilnie zaczął siedzieć w wieku 14 miesięcy. Jego plecy w odcinku lędźwiowym także są zaokrąglone. Lekarz nie zauważył nieprawidłowości. Jeżeli się martwisz udaj się do specjalisty. On ocenie stan dziecka i powie czy jego rozwój przebiega prawidłowo.
      www.mamaibobasy.pl/kiedy-dziecko-zaczyna-siadac/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka