Dodaj do ulubionych

NUTRAMIGEN - leczy ???

03.03.04, 11:56
No właśnie.
Przeczytałam na opakowaniu, że Nutramigen to preparat leczniczy,
czy nie lepiej byłoby tym naszym dzieciaczkom podawać ten lek, niż
eksperymentować z dietą?
Zwłaszcza, że ciągle zdarzają się jakieś dietetyczne "wpadki" sad(
Już czasami ręce opadają, gdy praktycznie odmawiam sobie wszystkiego,
jem, to co zwykle, a tu znowu widzę czerwoną buzię!!!
Wiem, że przeciwciała są potrzebne, ale czy np. półroczniakowi, w ogólnym
bilansie nie lepiej byłoby z tym okropnym Nutramigenem i gładką buzią ?
No i czy faktycznie Nutramigen LECZY czy tylko ZASTĘPUJE mleko?
Obserwuj wątek
    • aganieszka_adamczyk Re: NUTRAMIGEN - leczy ??? 03.03.04, 16:48
      Jak wiele matek ręce załamywałam kiedy z dnia na dzień na policzkach córeczki
      widziałam czerwone krosteczki, Już wszystkiego spóbowałam, już obawiałam sie że
      ma alergie na kurz, gdy pomyślałam że może miec alergie na mleko ( dawałam NAN
      HA)i rzeczywiście. Po około 3 tygodniach buzia stała się gładziutka i zaczęła
      bez problemu oddychać( miała wcześniej tak jakby zapchany nos) Moim zdaniem
      NUTRAMIGEN bardzo pomógł (dobrze że moja 5-miesięczna Klaudia je je, bo
      przecież w smaku i zapachu jest okropne)Pozdrowienia!
    • sylwia0318 Re: NUTRAMIGEN - leczy ??? 03.03.04, 18:56
      Witam!
      MOja Julcia jest na Nutramigenie już 2 tydzień. Z tego co widzę to uczulenie
      ładnie schodzi tylko policzki dalej czerwone, ale coraz mniej. Dlatego też mogę
      powiedzeć, że to paskudztwo (smakuje tak samo jak śmierdzi czyli okropnie)leczy
      i oczywiście zastępuje mleko. Mam tylko nadzieję, że twój malusek będzie to
      chciał jeść.
      Pozdrawiam
      • ewa2233 Re: NUTRAMIGEN - leczy ??? 04.03.04, 08:15
        Na razie jesteśmy na mieszance Nutramigen / moje mleko około 1/2 na 1/2.
        Wczoraj na noc udało mi się nakarmić malucha 100% Nutramigenem,
        ale z nową kaszką ryżową - owocową, chyba dlatego, że jest w niej cukier smile
        Ale ... rano znowu czerwone policzki !
        Chyba ta kaszka zadziałała!

Dzięki Dziewczyny, że podzieliłyście się własnym doświadczeniem,
        bo sama nie potrafię zdecydować, co dla dziecka lepsze.
        Raz myślę, że moje mleko (jako zwolenniczka naturalnego karmienia),
        raz że Nutramigen (jako matka o raczej zdrowym rozsądkuwink
    • ewili Re: NUTRAMIGEN - leczy ??? 04.03.04, 09:33
      uważaj na Nutramigen on też czasem uczula (tak było w przypadku mojego syna) Do
      tej opini (uczulenie na nutramigen) dołączyło się kilka mam w jednym z
      poprzednich moich postów.
      pozdrawiam ewili
      • ewa2233 Re: NUTRAMIGEN - leczy ??? 04.03.04, 11:31
        Jeśli uczulił Twoje dziecko, co dawałaś zamiast Nutramigenu?
        • ewili Re: NUTRAMIGEN - leczy ??? 04.03.04, 18:05
          Bebilon amino (2 x droższy niestety) choć i tak nie mam jeszcze pewności czy
          nie uczula??? Moj syn 7 m-cy właściwie już prawie nie je mleka, 1 raz góra 2
          razy w nocy je mleko i to dolewam mu do niego sok marchwiowy. Co je? Otóż całe
          dnie je tylko zupki, które sama gouję ( 2-3 rodzaje dziennie). Zajada się nimi
          i nie narzekasmile) Natomiast mleka nie tknie w dzzień nawet odrobiny. I tak już
          prawie miesiąc i jak na razie dobrze się rozwija i kupki w porządku i śpi
          dobrze...
          pozdr. ewili
          • kasiage Re: NUTRAMIGEN - leczy ??? 04.03.04, 19:26
            Jak dobrze było przeczytać Twój post smile Ja tu od tygodnia staję na głowie bo
            Piotruś (niecałe 8 miesięcy) nie chce jeść tych mlek "bezmlekowych" choć na to
            zwykłe bebiko też raczej nie zawsze miał chęć. Też je tylko zupki i deserki i
            to na dodatek nie za wiele. Przez cały dzień zjada 1 deserek ze słoiczka i 1
            zupkę też ze słoiczka. Czasem uda mi sie mu wcisnąć około 50 ml kaszki - ale to
            po wielkim boju, najczęściej jak ogląda reklamysmile
            Moze nie powinnam tak pisać, ale pocieszyłaś mnie. Twój maluch długo nie je
            mleka??

Pozdrowionka
            Kasia i Piotruś

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=8933164&a=11164655
            • ewa2233 Re: NUTRAMIGEN - leczy ??? 05.03.04, 09:11
              O! Faktycznie dobrze przeczytac taki "głos" smile!
              Mój maluch jak zostaje z nianią wypija może 60 ml mojego mleka
              i zje 1/2 zupki.
              Gdy wracam ok. 15, daję mu mleko - jeśli bardzo głodny to cyca, jeśli mniej,
              to butelkę : moje mleko + kaszka, bo bardzo się rozgląda i szarpie.
              Ale zamartwiałam się, że najwięcej je wieczorem i w nocy.

Ale wyżalę się jeszcze - przy okazji:
              Wczoraj na kolację, przygotowywałam kanapki starszemu synowi.
              I nagle doznałam "oświecenia", że podjadam chleb z masłem!!!! sad(((
              Wiecie co, płakać mi się chciało z własnej głupoty.
              Natychmiast ściągnęłam mleko - ile się dało.
              Przez dwa razy w nocy mały dostał butelkę z mieszanką:
              moje mleko + Nutramigen + kaszka kukurydziana.
              Płakać mi się chciało, gdy szukał cyca do przytulenia się,
              a ja z tą butlą podjeżdżałam!
              Nad ranem wstałam robić trzecie mleko, a biust jak ... wiecie z resztą ...
              O 6:00 zaczęłam ściągać mleko - 40 minut to trwało,
              i prawie 2 szklanki poszło w zlew sad(((
              Najgorzej, że nie wiem ile czasu mam wylewać mleko, żeby mieć pewność, że nie
              ma w nim tego chleba z masłem, com go zjadła ... (może ktoś wie?)
              Było tego raptem pół kromeczki,
              ale wystarczyło by przypomnieć sobie jak chleb może smakować!

Dzięki za Wasze wypowiedzi.
              • ewa2233 Re: NUTRAMIGEN - leczy ??? 05.03.04, 09:16
                Zapomniałam dodać, że przynajmniej ta noc uświadomiła mi,
                że nie chciałabym jeszcze Maluszka odstawić całkiem od piersi.
                (Z bezsilności, takie myśli krążyły mi po głowie)
                Chyba, że okaże się to koniecznością.
                Ale postanawiam sobie uroczyście:
                będę się starać nie żałować, że nie jem jaj i serników na Wielkanoc wink
                To naprawdę przyjemność przytulić dzieciaka do piersi!
                • aog Re: NUTRAMIGEN - leczy ??? - nie do końca ... 05.03.04, 12:33
                  Nutramigen - jest preparat stosowanym w przypadku długotrwającej biegunki, nie
                  dającej się leczyć, w przypadku alergii pokarmowej, w tym głównie nietolerancji
                  na białko krowie, w przypadku nietolerancji laktozy i sacharozy, w tzw.
                  zespołach upośledzonego wchłaniania .
                  To nie jest lekarstwo na alergię i po jego podaniu nie znikną czerwone
                  policzki, krostki, kaszel, skóra nie stanie się nawilżona etc
                  Drogie emamy chcę zwrócić waszą uwagę na fakt, że dieta u dzieci z alergią to
                  tylko część "roboty" w ich pielęgnacji.
                  Jeśli naprawdę chcecie pomóc małemu alergikowi powinnyście zwrócić uwagę na to
                  czym dziecko oddycha - oczywiście nie na wszystko mamy wpływ ale zróbcie
                  rachunek sumienia: jak często wietrzycie, nawilżacie mieszkanie, jak często
                  zmywacie podłogę, zmieniacie pościel, pierzecie firany ...
                  - jesteście zdziwione o co mi chodzi?
                  raz w tygodniu pościel, firany (jeśli macie ideałem byłoby pozbycie się ich),
                  nawilżanie, wietrzenie mieszkania non stop
                  czy nie spacerujcie z dziećmi przy ruchliwych ulicach (spaliny)
                  uważajcie co podajecie dziecku do jedzenia (piszecie o kaszkach owocowych w
                  nutramigenie !!! litości - wasz alergolog o tym wie ?!),
                  w czym pierzecie ubranka dziecka (ja to robię w płatkach mydlanych i jest
                  efekt),
                  czy ubieracie dziecko tylko w czystą bawełnę (alergik zapomina o welurkach,
                  wełenkach, anilankach)
                  jak często nawilżacie skórę dziecka i czym (o tym pogadajcie z lekarzem nie u
                  wszystkich maść cholesterolowa się sprawdza
                  Domyślam się, że niektóre z was poczują się urażone - przepraszam nie takie
                  były moje intencje.
                  Chciałam tylko wam uświadomić, że dziecko alergiczne wymaga niestety
                  szczególnej pielęgnacji dieta to tylko jej część, czasami robimy coś
                  nieświadomie (my mieliśmy szczęście 4 lata temu trafiliśmy na wspaniałego
                  alergologa, który zanim przepisał lekarstwa sprawdził "otoczenie dziecka" i
                  wylazło trochę moich grzechów )
                  pozdrawiam
                  ps długi ten post .... przepraszam
                  • ewa2233 Re: NUTRAMIGEN - leczy ??? - nie do końca ... 05.03.04, 13:08
                    Przed chwilą lekarka poradziła nam:
                    żadnych soczków i deserków z surowych owoców.
                    Kaszki o różnych smakach, ale nie owocowe - z resztą po jednym razie odstawiłam
                    sama, bo widać było po skórze, że to nie to...
                    Żadnej cielęciny i wołowiny, co wiedziałam wcześniej.

Ale w pierwszym moim "poście" chodziło mi właśnie o to
                    by się dowiedzieć czy Nutramigen jest LEKIEM,
                    bo tak jest napisane na opakowaniu!!!

Ja osobiście nie czuję się urażona wypowiedzią aog, choć myślę,
                    że wcale nie są potrzebne "zaklęcia" typu "LITOŚCI" !
                    Przecież można po prostu wypunktować to, co się wie,
                    podzielić się spostrzeżeniami.
                    Nie wszystkie Forumowiczki mają dostęp do alergologa,
                    a co dopiero do DOBREGO ALERGOLOGA!
                    I chyba tym z nas, najwięcej służy informacja w internecie,
                    by bardziej obznajomione z tematem mamy, posłużyły radą tym,
                    które chcą wiedzieć więcej, potrzebują rady.
                    Nie piszmy w tonie: "ale jesteście niedouczone" !
                    Raczej starajmy się życzliwie traktować mniej "oświecone" mamy.

Plisssss ...
                    • aog Re: NUTRAMIGEN - cd ... 05.03.04, 15:21
                      Ewa napisałaś:
                      > I chyba tym z nas, najwięcej służy informacja w internecie,
                      > by bardziej obznajomione z tematem mamy, posłużyły radą tym,
                      > które chcą wiedzieć więcej, potrzebują rady.
                      jasne ale od rad jest lekarz, który po obejrzeniu dziecka wie co należy robić !
                      Ewa poruszyłaś dokładnie to o co mi chodzi, jak czytam posty gdzie mamy
                      wymieniają się nazwami leków, maści itp od których im pociechom się poprawiło !
                      Przyznasz chyba, że można takim działaniem narobić więcej złego
                      jestem mamą 2 alergików i widzę po swoich dzieciach, że zupełnie różne rzeczy
                      im pomagają na prawie podobne na oko uczulenie

> Nie piszmy w tonie: "ale jesteście niedouczone" !
                      przepraszam raz jeszcze za ton, nie uważam że pisałam post dla "niedouczonych" -
                      zaznaczyłam, że powołałam się na własne grzechy!
                      Napisałam przecież, że miałam szczęście i alergolog mnie pouczył jak dbać o
                      otoczenie dziecka

ale przy zaklęciu typu litości zostaję !
                      i jestem głucha na argument, że nie wszystkie Forumowiczki mają dostęp do
                      alergologa - mama musi znaleźć dostęp do lekarza, który pomoże jej dziecku
                      • ewa2233 do aog 08.03.04, 09:19
                        Właściwie z tymi poradami, zwłaszcza dotyczącymi leków - masz rację.
                        Mogą jednemu dziecku pomóc, a drugiemu zaszkodzić.

Niestety trudno czasem "wyczuć" który lekarz jest dobry, a który nie za bardzo.
                        Opinie mam nie zawsze sie zgadzają.
                        Dopisywałam się nawet do wątku, gdzie mama radziła innej mamie, by po
                        rozmrożeniu, swoje mleko "raz zagotować", bo tak radził lekarz !!!!
                        A mnie, jedna lekarka kazała jeść ser żółty, żeby mi dostarczyć wapnia!!!
                        Należę jednak do mam - niedowiarków i jej ... nie uwierzyłamsmile
                        Odstawiłam też Cebion-multi, bo też usłyszałam, że może uczulać.
                        Dziś Jacuś ma buzię jak brzoskwinia. Tak na to czekałam!
                        Do Nutramigenu dodaję kaszkę kukurydzianą - waniliową (choć jest też "zwykła").
                        Jest tam trochę cukru,
                        więc Nutramigen "przechodzi" nawet bez domieszki mojego mleka!!!
                        Nie rezygnujemy jednak z "cyca".
                        Trzymam się "beznabiałowo"smile

Dzięki za wszystkie wypowiedzi!
                        • aog Re: do aog 08.03.04, 10:29
                          gratuluję pięknych policzków !
                          może i ja będę mogła to kiedyś napisać ?! może nawet już niedługo, kto wie, kto
                          wie ?
                          a za ciebie trzymam kciuki !
                          i jestem pełna podziwu bo znam niestety dietę beznabiałową, "bezowocową",
                          bezmączną i możnaby jeszcze dużo bez wymieniać (aż zabrakło mleka i pojawił się
                          słynny nutramigen)

ps co do porad na forum i całej reszty ... to taka fajna sprawa bo można się
                          tu w sumie dowiedzieć o wielu ciekawych rzeczach tylko, tak sobie po cichu
                          myślę, że trzeba się nauczyć je "filtrować" ...
                          prawda ?

a, zapomniałam, moje dzieciaki też "siało" po cebionie !
                          pozdrawiam

WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO W DNIU NASZEGO ŚWIĘTA !

hm, ciekawe czy będą na nas czekać tulipany w domu?

• annoda Re: do aog 08.03.04, 11:32
                            Moja Mała też miała uczulenie po cebionie-multi. A może macie sprawdzony jakiś
                            preparat wielowitaminowy, który nie jest "owocowy" i nie uczula????? Czy nasze
                            maluchy - i tak pozbawione wielu owoców i warzyw,czyli źródeł witamin- są
                            pozbawione i tego?
                            • aog Re: do annoda 08.03.04, 11:56
                              annoda ale trafiłaś !!!
                              przejrzyj nasze posty w tym wątku - zaczęłyśmy od mleka a skończyłyśmy .....

• annoda Re: do annoda 08.03.04, 18:37
                                smile))
                                Wiem o czym były wcześniejsze posty.Nutramigen-owszem wiele miesięcy używany.
                                Ale akurat to jest dla mnie oczywiste,że jest on takim samym "lekiem", jakim
                                jest wogóle dieta w alergii-swego rodzaju czynnikiem leczącym,prawda? Ale o
                                witaminkach pojawił się jakiś "wątek"...
                        • chalsia Re: do Ewy 08.03.04, 23:46
                          Ja bym Ci radziła dawać zwykłą kaszkę kukurydzianą i dosładzać ją glukozą.
                          Wanilia jak i inne przyprawy nie są dziecku potrzebne, a stanowią element
                          ryzyka w diecie.

Pozdrawiam,
                          Chalsia
                  • lch74 Re: NUTRAMIGEN - leczy ??? - nie do końca ... 06.03.04, 09:24
                    aog napisała:
                    > Jeśli naprawdę chcecie pomóc małemu alergikowi powinnyście zwrócić uwagę na to
                    > czym dziecko oddycha - oczywiście nie na wszystko mamy wpływ ale zróbcie
                    > rachunek sumienia: jak często wietrzycie, nawilżacie mieszkanie, jak często
                    > zmywacie podłogę, zmieniacie pościel, pierzecie firany ...

Ja mam problem z tym nawilżaniem mieszkaniasad Już się zabierałam do kupna nawilżacza, bo synek ma teraz (sezon grzewczy) zapchany nosek ale... no właśnie... Oboje z mężem jesteśmy alergikami m.in. uczulenie na kurz (tu by się bardzo przydało nawilżanie) ale też na pleśnie (tu nawilżanie odpada)sadI sama nie wiem co mam zrobić, ryzykować ciągły ból głowy i zatkany nos (pleśnie) ale nawilżać mieszkanie czy sobie odpuścić...
                    Pozdrówkismile
                    • aog Re: NUTRAMIGEN - nawilżacz 08.03.04, 09:14
                      hej

popytaj o nawilżacze ze specjalnym filtrem z tego co pamiętam gdy kupowaliśmy
                      swój to sprzedawca nam opowiadał, że są właśnie takie - mogę zapytać męża czy
                      może więcej zapamiętał bo mnie ogłuszyła cena - pamiętam tylko, że sam
                      nawilżacz był sporo droższy od tych "normalnych" i dodatkowo droższe były
                      filtry, które starczały na stosunkowo (do ceny) krótko.

hm, to chyba niewiele ci pomogłam ...
                      ale wrzuć może w wyszukiwarkę pewnie coś będzie

pozdrawiam
                      • lch74 Re: NUTRAMIGEN - nawilżacz 08.03.04, 13:54
                        Dzięki za info, nie wiedziałam że istnieją takie nawilżacze... zaraz poszukamsmile
                        Pozdrówkismile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka