Dodaj do ulubionych

Grzyby w przewodzie pokarmowym-poradźcie!

21.03.04, 23:13
Moja Córeczka cały czas jest leczona pod kątem alergii.Eliminujemy już prawie
wszystko i nadal tak naprawdę nie wiemy co Ją uczula. Ostatnio zbadaliśmy
kupkę pod kątem grzybów i okazało się że SĄ!!!!
Candida ++ ( w skali od zera do +++ )
Alergolog zaleciła Fluconazole 1 raz dziennie 2,5 ml rano przez 2 tyg a potem
ponowne badanie kału.
Poradźcie czy macie jakieś doświadczenia z grzybami w przewodzie pokarmowym i
czy to rzeczywiście może dawać podobne objawy skórne jak alergia pokarmowa???
pozdrawiam
beaw27
Obserwuj wątek
    • skarolina Re: Grzyby w przewodzie pokarmowym-poradźcie! 22.03.04, 08:34
      Poszukaj tu wątku "Alergia? Wcale nie" autor: mamapoli. Tam jest sporo na ten
      temat.
      Ja właśnie czekam na wyniki tych badań i modlę się, żeby to jednak były grzyby.

pozdrawiam,
      skarolina
    • isma Re: Grzyby w przewodzie pokarmowym-poradźcie! 22.03.04, 10:54
      Bea, w jakim wieku jest Twoja coreczka? Fluconazol jest idealnie skuteczny - to
      by moze bylo i dla nas rozwiazanie, tylko nie wiem, czy moja mala nie jest za
      mala.
      • beaw27 Re: Grzyby w przewodzie pokarmowym-poradźcie! 22.03.04, 11:32
        Julia ma 22 miesiące. A Twoja?
        pozdrawiam
        Beaw27
        • isma Re: Grzyby w przewodzie pokarmowym-poradźcie! 22.03.04, 11:40
          To moja ma niecale 20. Hmmm, gra moze byc warta swieczki. Na mnie osobiscie ten
          fluconazol dzialal piorunujaco, w sensie pozytywnym rzecz jasna.
        • beaw27 Kto myślał,że to alergia a wyszło,że GRZYBY???? 22.03.04, 11:48
          Czy miałyście podobne problemy skórne do alergii (AZS ) a potem np. okazało
          się, że to grzyby w przewodzie pokarmowym?????
          Ja cały czas myślałam, ze to alergia i alergolog też Julię tak prowadziła pod
          kątem alergii ( choć bliżej nie wiadomo na co!!! W testach prick by prick nic
          kompletnie nie wyszło, IgE - 0)więc sama już nie wiedziałam co to.
          Dziecko ma tak ubogie menu: Nutramigen, indyk,królik, gruszka, morele,kaszka
          ryżowa i kukurydziana, flipsy kukurydziane ,ziemniaki, marchew,herbatka Hipp
          uspokajająca,sok gruszkowy Gerber i woda min. przegotowana do picia .I to
          wszystko!!! Już nie wiedziałam co jeszcze można odstawić. Te produkty w/w były
          przez nas sprawdzane dawno temu i nie dawały reakcji alergicznych. Ale ostatnio
          nawet opierając się na diecie z nich złożonej u Julii pojawiała się wysypka
          swędząca na udach, przedramieniu, pleckach i pojedyncze wypukłe krostki na
          dłoniach.
          Dopiero na ostatniej wizycie u alergologa lekarka zasugerowała bad. kału w
          kierunku grzybów ( gdyż Julia kiedyś 2 lipcu ub.r miała pleśniawki).
          No i okazało się, że są grzyby.
          Mamy teraz pić ten Fluconazol przez 2 tyg ( wtedy przy pleśniawkach miała tylko
          pędzlowaną buźkę tym Fluconazolem i lekarka podejrzewa, że może od wtedy te
          grzyby siedzą Jej w przewodzie pokarmowym!!!????!!!?!?!?!?!?
          Czy to możliwe????????????????????????
          I czy możliwe jest aby skóra przy grzybach w przew. pok. wyglądała tak samo jak
          przy alergii????
          Macie jakieś swoje doświadczenia w tej kwestii?? Będę wdzięczna za każdą radę i
          podpowiedź.
          pozdrawiam
          beaw27
          • agamar1971 Re: Kto myślał,że to alergia a wyszło,że GRZYBY?? 22.03.04, 14:54
            Cześc,
            miałam, a właściwie jeszcze mam bardzo podobny problem. Moja Maja(28 mies.),
            nigdy nie reagująca alergicznie pewnego wievzoru zaczęła źle spać, wiercić się,
            popłakiwać. Po paru dniach na pośladkach, a potem na rączkach, pod jednaą pachą
            i na koniec w pachwinach dostała czerwonych, bardzo swędzących krostek. Teraz
            mam je także na pleckch , ramionach i udach. Pierwsze rozpoznanie pani doktor
            to alergia. Po blisko 2-tygodniowej diecie eliminacyjnej i lekach(Claritine)
            żadnej poprawy, a nawet pogorszenie. Po wizycie u dermatologa rozpoznanie:
            drożdżyca przewodu pokarmowego. Od 2 tygodni smarujemy najbardziej zaognione
            miejsca Pimafucortem (krem i emulsja) i Nystatynę dajemy doustnie. Poprawa jest
            ogromna, ale niestety krostki nadal się pojawiają, co mnie martwi. Po
            zakończeniu leczenia pod kątem grzybów musimy odczekać najmniej 10 dni i robimy
            ponowne badania na grzyby.Zobaczymy co dalej. Lekarka powiedziła że leczenie
            jest żmudne i długotrwałe i że drożdżyca daje takie właśnie zmiany skórne
            bardzo podobne do alergii. My dajemy też jednocześnie Ketotifen, który ma
            przeciwalergiczne działanie łagodzące. Sami zastanawiamy się co będzie dalej.
            Pozdawiam cieplutko i w razie potrzeby służę radą,
            Agnieszka
            • beaw27 Re: Kto myślał,że to alergia a wyszło,że GRZYBY?? 22.03.04, 21:39
              Agnieszka, czy mozesz mi podac na priv: beaw27@gazeta.pl swoj nr gg jesli masz
              lub adres e-mail?
              pozdrawiam
              beaw27
              • martyka Re: Kto myślał,że to alergia a wyszło,że GRZYBY?? 22.03.04, 22:01
                Wpiszcie w wyszukiwarke "grzybica układu pokarmowego ", wyskoczy wam watek na
                ten temat.
                Skarbnica wiedzy o objawach i metodach leczenia.
                Powodzenia w walce z grzybami.
                Mama zagrzybionego kiedys Miłka.

• beaw27 Do Martyki 22.03.04, 23:23
                  Czy masz na myli jakąś konkretną wyszukiwarkę i jakiś konkretny link???
                  W google jest tego pełno ale tez pełno nie na temat, a jako że korzystam z
                  modemu nie mogę czytać wszystkiego. Czy mogłabyś podać mi coś konkretnego co
                  czytałaś i możesz polecić, jakiś dokładny link?
                  Będę Ci bardzo wdzięczna.
                  beaw27
                  • skarolina Re: Do Martyki 23.03.04, 08:35
                    Martyka zapewne miała na myśli wyszukiwarkę na eDziecku.

A w tym wątku jest trochę informacji na temat grzybica vs alergia.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=6405577&a=6405577
                    pozdrawiam,
                    skarolina
    • amelia20 Re: Grzyby w przewodzie pokarmowym-poradźcie! 23.03.04, 09:51
      Ja też miałam podobny problem - po wielu wizytach u lekarzy róznych
      specjalności, którzy zgodnie twierdzili, że to alergia lub że Mała z tego
      wyrośnie - zrobiłam sama badanie kału i okazało się że grzybica. Podawałam
      nystatynę i zaraz później trafiłam do alergologa, który na pierwszy rzut oka
      uznał, że zmiany na skórzy to grzybki i drożdżaki ( na wszelki wypadek zrobiłam
      badanie skóry - posiew - i potwierdziło sie, na skórze są drożdżaki). Obecnie
      prawie juz ich nie ma. Bardzo nam pomogło mycie Małej w mydle protex i kremy
      natłuszczajace. Ta sama alergolog również stwierdziła, że żadnej alergii nie ma
      u nas, jest natomiast nietolerancja pokarmowa - na podstawowe alergeny,
      szczególnie białko mleka krowiego (z ktorej niedługo wyrośnie) i jajka (z
      której może nie wyrosnąć, ale trezba byc dobrej myśli). Obecnie podaję Małej
      jajka przepiórcze w produktach i je toleruje. Dziś mamy równiez wizytę u
      alergologa i myślę że po niej spróbujemy powoli wprowadzać jogurcik - oby z
      powodzeniem. Aha, przypominam Wam, że przy grzybicy ukł pokarmowego, jest nie
      tylko wysypka ale przede wszystkim luźne, śmierdzące zielonkawe kupki z
      kawałkami niestrawionego pokarmu. Pozdrawiam Ania
      • martyka Re: Grzyby w przewodzie pokarmowym-poradźcie! 23.03.04, 14:45
        witam

Miałam na myśli wyszukiwarke edziecka. Sama założyłam ten watek , kiedy
        walczyłam z tymi upiorami. U nas wcale tak łatwo nie poszło, a co gorsza gdy
        zaleczyłam przewód pokarmowym grzyb wylazł na skórze ( watek " grzybica skóry
        jaka maść )Oprócz tego Miłosz ma niestety alergię i wszystko na siebie
        nakładało się, dając mylący obraz tych chorób.
        Teraz szykujemy się do kolejnego badania kału, bo odpuściłam dietę bezcukrową i
        kupska znowu sie pogorszyły. Grzybica niestety jest chorobą przewlekłą,
        ubielbia powracać...
        Kasia
    • mabarrt88 Re: Grzyby w przewodzie pokarmowym-poradźcie! 23.03.04, 15:53
      tak u nas btła candida+++,obfita i dzięki temu forum zbadałam kupę,a alergia
      byla i jest,mały ma obecnie 1.5r.grzyb był 1r.brał też flumycon w 1 dniu dawka
      podwujna 2 dzien połowe mniejsza do poprawienia kup,trwało to około
      3tyg.waktycznie po leczeniu duża poprawa,do diety doszły jogurty i sery ale
      teraz znowu bez i ciągle dieta,u nas też było po pleśniawce,powodzenia i dużo
      zdrowia
      • beaw27 Czy badając kupę na grzyby dowiem się o pasożytach 27.03.04, 11:49
        Czy jeśli oddam kupę na badanie grzybów oni to również badają pod kątem
        pasożytów, robaków i innych tym podobnych świństw? czy to trzeba zaznaczyć przy
        oddawaniu kału do badania, że chce się te inne zbadać także???
        Leczymy się już 10 dni fluconazolem a kupy nadal są nieciekawe, śmierdzące i
        jak tylko odstawię na 2-3 dni Elidel wysypka na skórze powraca.Dodam, że nic
        nowego z pokarmów nie wprowadziłam. TO JAKIŚ OBŁĘD !!!!!
        Pomóżcie, co to może być i czemu ten Fluconazol nie pomaga jeśli to była
        Candida spp. ++
        • martyka Re: Czy badając kupę na grzyby dowiem się o pasoż 27.03.04, 12:21
          Na każde badanie musisz mieć osobne skierowanie, lub jeżeli robisz to
          prywatnie, to zaznaczasz o jakie badania ci chodzi.
          A mojemu synowi nie pomogła ani Nystatyna , ani Flukonazol ( flumycon ).
          Zaleczyliśmy grzyby Citroseptem.
          Kasia
          • beaw27 A może Fluconazol wcale nie pomoże???? 28.03.04, 23:04
            A jak sprawdziłaś, że nie pomaga nystatyna i Fluconazol - ile dni podawałaś?
            Czy miałaś zrobiony antybiogram, z którego jasno wynikało, że w/w leki nie
            działają ?
            Ja podaję fluconazol od 18.03 i kupy nadal są zielone i śmierdzące...
            Dziś pobrałam znowu próbkę i jutro rano chcę ją zbadać pod kątem wszystkiego co
            sie da plus antybiogram ( bo wtedy nam nie zrobili - nie wiem dlaczego).
            Myślicie, że to dobry pomysł????
            Na co szczególnie zwrócić uwagę i co koniecznie powinnam zbadać tym razem????

Poradźcie proszę!!!!!!!!!!!!!!!
            • martyka Re: A może Fluconazol wcale nie pomoże???? 29.03.04, 12:44
              Antybiogramu nie robiliśmy. Gastrolog, który prowadził Miłosz stwierdził że tak
              małym dzieciom mozna podać tylko dwa leki. Nystatynę bardzo bezpiecznie i
              Flumycon który mocno obciąża wątrobę.Każdego innego leku choćby wyszedł w
              antybiogramie on nie podjąłby się podawać dziecku do lat 6. Jaka jest prawda
              nie wiem, my zufaliśmy jego opinii.
              Nystatyna 10 dni ( zero poprawy )Flumycon chyba tydzień ( powrót do zielonych
              kup zaraz po odstawieniu leku ).
              Podczas prób zdiagnozowanie syna miał badania na bakterie, grzyby, pasożyty,
              lamblie , wirusy, niestrawione resztki jedzenia.
              I jeszcze jedna opinia gastroentorologa.
              Opisany szczep grzybów w posiewie jest szczepem dominującym. Ale to nie znaczy
              że jedynym. I często przy silnej grzybicy zabijasz Nystatyna szczep na nia
              wrażliwy , ale do głosu dochodzi jakaś cholera z zupełnie innej bajki.
              U Miłka w każdym badaniu wychodziły inne grzyby.
              Powodzenia
              Kasia
              • beaw27 Do Martyki 30.03.04, 01:20
                Dziękuję Ci za podpowiedzi. Czy mogłabyś mi podać swój nr gg - jeśli masz lub
                adres e-mail. Mam do Ciebie więcej pytań. Z góry dziękuję
                • martyka Re: Do Martyki 30.03.04, 09:19
                  marcykk@poczta.onet.pl
    • aga_piet Re: Grzyby w przewodzie pokarmowym-poradźcie! 19.05.04, 22:42
      beaw27, odkopałam ten wątek, bo ciekawam jak skończyła się Wasza przygoda z
      grzybami. Jesteś ciągle obecna na Forum, wnioskuję więc, że jakieś problemy
      nadal są...
      Interesuje mnie to tym bardziej, że jesteś z Gdańska, masz więc obcykane co i
      gdzie
      Pozdrawiam
      Aga
      • kasia_mama Re: Grzyby w przewodzie pokarmowym-poradźcie! 02.06.04, 22:43
        Po przeczytaniu tego wątku zrobiłam na własną rękę córeczce badanie
        mykologiczne kału, które wykazało Candida Albicans - średnio obfite (???).

Córeczka (obecnie 13 miesięczna) ma od pół roku kłopoty ze zdrowiem, zaczęło
        się od leczonego antybiotykiem zapalenia krtani, potem dłuuuugo kaszel w nocy i
        podczas drzemki, jeszcze dwa zapalenia krtani, swędząca brzydka wysypka pod
        brodą; sama zauważyłam, że kaszle przede wszystkim odkąd zaczęłam podawać
        przetwory z mleka krowiego. Potem homeopata stwierdził nadmiar białek w diecie,
        jak białka ograniczyliśmy i zaczęliśmy podawać homeopatyczne lekarstwa na
        trawienie - baaardzo się polepszyło, kaszle bardzo rzadko, ma b. małą wysypkę
        pod brodą. Ale nadal nie daje mi to spokoju, więc chciałam sprawdzić te grzyby.

??? Czy taki wynik badania to znaczy, że córeczka ma grzybicę / drożdżycę
        przewodu pokarmowego, która objawia się właśnie kaszlem i wysypką??? Czy mogę
        spróbować leczyć ją Citroseptem i jakie dawki kropli stosować? Do lekarzy
        przyznam, że mam już ograniczone zaufanie... Będę wdzięczna za rady,
        Kasia
        • kasia_mama Re: Grzyby w przewodzie pokarmowym-poradźcie! 02.06.04, 22:46
          Jeszcze jedno: zostało nam trzecie szczepienie przeciw Polio (przesunęło się
          przez te choroby). Czy mam poczekać, czy można ją zaszczepić w takim stanie
          zdrowia?
          Kasia
          • aga_piet Re: Grzyby w przewodzie pokarmowym-poradźcie! 03.06.04, 00:27
            Dręczą mnie te grzyby a beaw27 nie odpisuje. Chciałabym małego przebadać
            gruntownie pod tym wzgledem, bo coraz częściej spotykam opinie o wpływie ich
            (grzybów) na alergie.
            Co do Citroseptu, to uważaj, bo wyczytałam na innym Forum, że jedna kobieta
            dając dziecku przez kilka miesięcy profilaktycznie ten środek nabawiła dziecko
            bielactwa. Nie wiem jaki to może mieć związek, ale ostrzegam.
            Pozdrawiam
            Aga
            • ndowson Re: Grzyby w przewodzie pokarmowym-poradźcie! 09.06.04, 09:12
              u nas niestety tez byly grzyby i zielone kupy. Dostalysmy nystatyne 2x1ml.
              Mimo ze po 2 tygodniach nie wychodowano grzybow to kupy nadal zielone. Potem
              homeopatka zapisala lek na grzyby i o dziwo od 2 tygodni kupy sliczne zolte.
              Nie wiem czy to zbieg okolicznosci czy tez zadzialalo. WAzne ze jest dobrze.
    • gosiajulia Re: Grzyby w przewodzie pokarmowym-poradźcie! 03.06.04, 08:11
      Julia / rak i pięć miesięcy/ coraz mniej je /tz.odstawiamy coraz więcej
      produktów/. W tej chwili je indyka, buraczka, ziemniaka, ryż, mleko NAN HA,
      kaszka ryżowa z jabłkiem i gruszką. Wygląda coraz gorzej nawet elidel nie
      pomaga. Wygląda to tak:
      najpierw robiła zielone, śmierdzące kupy, i miała swędzącą wysypkę. Kupy są
      ładniejsze ale robią się czerwone, szorstkie plamy na plecach, nózkach i
      rączkach. Może to grzyby? co sądzicie. Będę wdzięczna za każdą informacje.
      Małgosia
    • beaw27 Re: Grzyby w przewodzie pokarmowym-poradźcie! 08.06.04, 23:43
      Witam wszystkich i przepraszam, że nie odpisywałam, ale jestem ostatnio
      potwornie zajęta.
      Z tymi nieszczęsnymi grzybami, to powiem Wam, że sama nie wiem o co chodziło.
      Wynik był: Candida Spp ++, zalecenie alergologa: Fluconazole przez 14 dni, 2
      tyg. przerwy i ponowne bad, mykologiczne kału.
      Ponieważ nie widziałam poprawy ( tzn. kupy nadal były zielone, cuchnące, luźne
      a na skórze suche czerwone liszajowate placki i drobne czerwone swędzące
      krostki ) na własną rękę zdecydowałam się odstawić ten Fluconazole w 12 dniu
      kuracji. Od następnego dnia kupy żółte - nie wiem cud czy przypadek jakiś. Fakt
      jest faktem. Skóra bez zmian na lepsze. Odczekałam 16 dni i zrobiłam ponowne
      badanie mykolog. . Wynik: Grzybów i drożdzaków nie wyhodowano!!!
      Dieta nadal była bardzo okrojona, tzn. Nutramigen, indyk,królik, ryż, marchew,
      kukurydza, buraki, brokuły, gruszki, morele, herbatka Hipp uspokajająca, na
      przeziębenie lub rumiankowa, woda mineralna przegotowana Żywiec lub Dobrawa.
      Miejscowo na zmiany swędzące i suche : Elidel, do natłuszczania maść
      cholesterolowa i maśc robiona z wit. A i E i euceryną, cutibaza, mydło do mycia
      w płynie SVR Topialyse, szampon do włosków hipoalergiczny Physiogel, wszystkie
      ubranka prane w Jelpie ( nasze rzeczy również ).
      Skóra nadal jest taka jak była, czyli wiem, że NIC NIE WIEM.
      Jutro mamy wyznaczoną I wizytę w Por. Alergolog.w Szpitalu na Polanki u dr.
      Małaczyńskiej. Słyszałam i czytałam tutaj na forum b. dobre o niej opinie.
      Zobaczymy.
      • ewili Re: Grzyby w przewodzie pokarmowym-poradźcie! 09.06.04, 08:24
        moje dziecko okropnie reaguje na rumianek nawet w malych ilościach, sypie go
        strasznie i to nie tylko moje zdanie ale i lekarza że rumianek jest bardzo
        uczulajacy
        pozdr. ewili
        • jtbrit Re: Grzyby w przewodzie pokarmowym-poradźcie! 17.06.04, 13:49
          Moja Beatka też jest uczulona na rumianek sad

Dziewczyny, powiedzcie mi, czy wasze pociechy miały jakieś inne objawy, oprócz zmian skórnych i zielonych, cuchnących kupek? Chodzi mi konkretnie o apetyt - miały, czy nie miały? Przybierały na wadze, czy nie? Nasza lekarka, po kilku wizytach, podawaniu Enterolu i kolejnych prośbach w końcu zdecydowała się wypisać nam skierowanie na posiew kału, ale jednocześnie twierdzi, że to nie może być grzybica, bo dziecko ma apetyt i wygląda na dobrze odżywione, a zielone kupy to nic nadzwyczajnego i po Bebilonie Pepti wręcz normalne. Co wy na to, bo jakoś nie mam do niej przekonania?
          • 4dorcia Re: Grzyby w przewodzie pokarmowym-poradźcie! 17.06.04, 22:41

Jeżeli występuje duże łaknienie na węglowodany proste możliwe,że są grzybki.
            Grzybki lubią cukier i to bardzo, bo tym się żywią.

pozdrawiam
            Dorota
          • kruffa Re: Grzyby w przewodzie pokarmowym-poradźcie! 17.06.04, 23:04
            Co do zielonych kup - moje mała je nutramigen i kupy są zawsze lekko zielonkawe,
            gdy nie je marchewki. Hydrolity nie sa zwykłym mlekiem.
            Ja bym abadała te grzyby dla swiętego spokoju.
            Co do przybierania na wadze - to u nas było to przyczyną odejścia od piersi.
            Pomimo super restrykcyjnej diety mała przestała prawie przybierać na wadze - od
            poczatku były z tym problemy. Po przejściu na NUtramigen wszystko wróciło do normy.
            Pozdr
      • kruffa Re: Grzyby w przewodzie pokarmowym-poradźcie! 17.06.04, 23:00
        Nam zabroniono nawet inhalacji z rumianku, bo od niego prosta droga do uczulnia
        na trawy. Wogóle dałabym sobie spokój z tymi herbatkami. To nie może być naturalne.

Pozdr
    • beaw27 Re: Grzyby w przewodzie pokarmowym-poradźcie! 19.06.04, 19:55
      Chyba tak zrobię.Odstawiłam już kiedyś te herbatki i zamiast nich podawałam
      słabiutką czarną herbatę z glukozą ale było jeszcze gorzej i Mała cała wysypana.
      Czy macie jakiś pomysła co podawać do picia zamiast tych herbatek Hippa?
      • kruffa Re: Grzyby w przewodzie pokarmowym-poradźcie! 19.06.04, 21:11
        Spróbuj zachęcić małą do picia wody. Mi było łatwiej, bo nigdy nie dostała nic
        innego do picia. teraz jako deser daję jej czasami napój marchewkowy hippa i
        unikam wszystkich zupek, owocków, soków i napojów które w składzie mają sok.
        Pozdr
        • beaw27 Re: Grzyby w przewodzie pokarmowym-poradźcie! 19.06.04, 22:35
          Ależ Ona pije dużo przegotowanej mineralnej wody bez dodatków bo bardzo ja
          lubi, pije też soki gerbera no ale dopomina się też o herbatkę... I co wtedy?
          To jest 25 mies. dziecko, więc nie chce mniej tylko więcej.
          • kruffa Re: Grzyby w przewodzie pokarmowym-poradźcie! 19.06.04, 22:58
            No to rzeczywiscie rady były od czapy. smile)
            Kiedys pracowałam jako opiekunka we Francji i tam dzieci (4 lata i 2,5)
            namiętnie piły Coca colę - co moim zdaniem było zbrodnią.
            Powiedziałam rodzicom, ze chetnie oducze dzieci pic tego rakotwora. Bardzo
            chętnie się zgodzili. Cola oczywiście cały czas była w lodówce a ja mówiłam
            dzieciom, że to jest cola dla dorosłych, a dla dzieci nie ma i że mama
            zapomniała kupić. Zamaist tego były soki. I po paru dniach już nawet o colę nie
            pytały. Może wymyślisz cos takiego....
            • beaw27 Re: Grzyby w przewodzie pokarmowym-poradźcie! 21.06.04, 23:45
              Staram się podawac z dnia na dzień coraz mniejsze porcje herbatki a zamiast
              tego więcej wody i soków.Kończy mi się ostatnie pudełko herbatki Hipp na
              przeziębienie ( bo tylko tam nie ma rumianku i innych, przepraszam za wyrażenie
              syfów- typu :kwasek cytrynowy.Wyobrażasz sobie,że nawet jabłkowa herbatka hippa
              nie jest jabłkowa tylko jakaś tam kwaskowocytrynowojakaśtam!!!!)i właśnie w tym
              upatruję nadzieję na to by zupełnie je odstawić. Zobaczymy...
              Narazie czasem troche wymiękam z tym zabranianiem herbatki, gdyż od 2 tyg
              testujemy odstawienie kukurydzy ( tj. kaszka,płatki kukurydziane i flipsy,
              które dziecko jadło namiętnie od wielu miesięcy jako wypchajdziurę przy swoim i
              tak bardzo ubogim menu.Pozbawienie Jej flipsów było nie lada stresem ale na
              szczęście w nieszczęściu zbiegło się z megawysypką + megaświądem na całym ciele
              i teraz Julia sama wie, że płatków i flipsów nie można bo " skóra śwędzi i
              wyśkakują "kjosty" .
              A teraz jeszcze ta herbatka może być winowajcą, więc sama rozumiesz, że nie
              jest easy!
              • kruffa Re: Grzyby w przewodzie pokarmowym-poradźcie! 22.06.04, 09:39
                A może spróbuj z kompotami. To na pewno jej nie zaszkodzi i ile sa z owoców
                które dobrze znosi. Może ktoś w rodzinie ma jeszcze z zimy. W sklepie z
                warzywami ekologicznymi widziałam ostatnio kompot z wiśni, tylko z cukrem.
                Ja uprzedziłam już obydwie babcie, ze jak się zaczną owoce to rozpoczynamy
                akcję - słoiki dla małej na zimę. Jak trzy baby wezma się do roboty.... smile)
                Jedna babcia lubi robić, a druga nie ma wyjścia - nawet gdyby nie lubiła - bo
                dziecko po niej odziedziczyło to draństwo smile))

Pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka