Dodaj do ulubionych

PROSZĘ PODAJCIE MI WASZ PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS

26.04.04, 20:02
Mam synka ze skazą białkową.Juz naprawde nie wiem co mu podawać czytałam
wszystkie wątki ale prosze Was o przykładowy wasz jadłospis.Nie karmie
piersią.Podaje Nutramigen.Prosze was bardzo.Dziekuje.
Obserwuj wątek
    • morkisowie Re: PROSZĘ PODAJCIE MI WASZ PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS 26.04.04, 21:46
      Nie napisałaś w jakim wieku jest twoje dziecko.
      Mój syn już 2 lata (ale to zleciało!) jest na diecie bezglutenowe a przez
      pierwszy rok był też na prawie bezmlecznej tzn jadł tylko jogurty naturalne
      więc można przyjąć że były one zamiast nutramigenu u ciebie.
      Na śniadanko 2 kawałki chleba z dżemem lub pomidorkiem lub ogórkiem
      lib"pasztetem" czyli mięskiem ze słoiczka gerber-indyk lub kurczak ewentualnie
      kasza ryżowa na wodzie z cukrem(kleik nestle).lub suche płatki kukurydziane z
      jogurtem lub naleśniki na wodzie(ale nie wiem czy możecie jajka)
      Na obiad zupa warzywna plus mięso i makaron lib drugie danie ziemniaki mięso i
      surówki
      Na kolację to co na śniadanie
      Pozdrawiam.
      Na obiad
    • stella1001 Re: PROSZĘ PODAJCIE MI WASZ PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS 26.04.04, 22:08
      tak zapomniałam napisac mój synek ma 9miesięcy.Prosz napisz mi co moge mu
      podawać??Dziekuje
      • halina_mama_leny Re: PROSZĘ PODAJCIE MI WASZ PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS 27.04.04, 10:38
        stella1001 napisała:

> tak zapomniałam napisac mój synek ma 9miesięcy.Prosz napisz mi co moge mu
        No nie wiem, ale wydaje mi się, że karmienie dzieckado roku to jednak średni
        problem. Je zupki i kaszki i cześć. Tyle, że kaszki na preparacie
        mlekozastępczym, zupki bez mleka, masła i innych produktów alergizujacych,
        później niz wynika ze "schematów żywienia" wprawadzac jajka, gluten, warzywa
        uczulające i wot cała filozofia...
        Pozdrawiam
        H.
    • inga17 Re: PROSZĘ PODAJCIE MI WASZ PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS 27.04.04, 10:40
      Jeśli Twój synek ma 9 miesięcy, to podstawą jego diety jest jeszcze cały czas
      mleko- Nutramigen. Nie napisałaś, czy jest uczulony na jeszcze inne jedzenie,
      czy już cos Mu wprowadziłaś. Jeśli podajesz na razie tylko mleko, to spróbuj
      wprowadzać co parę dni jakiś nowy produkt, na początku z tych najmniej
      alergizujących i najpierw zastąp (stopniowo) 1 posiłek mleczny innym jedzeniem,
      potem drugi itd, aż po paru miesiącach dojdziesz do 5-6 posiłków dziennie.
      Zacznij np. od obiadków- najpierw trochę ziemniaczka z niewielką domieszka
      mleka, potem np. marchewka, potem np. brokuł, potem już możesz ugotować zupkę i
      wzbogacać ją o nowe warzywa. Potem dodasz ugotowane (osobno!) mięsko, itd Potem
      likwidujesz drugi posiłek mleczny i dajesz, np. deser owocowy (słoiczkowy lub
      robiony samodzielnie) itd. Jednak do końca pierwszego roku życia Twoje dziecko
      musi pić jeszcze dość duze ilości mleka, zwłaszcza, że nie je innych produktów
      mlecznych. Zamias butli z mlekiem możesz Mu zaproponować np kaszkę na gęsto
      (możesz dodać stopniowo jakieś owoce). Posiłki tak małych dzieci nie są jeszcze
      jakoś bardzo urozmaicone, nie musisz sie na razie przejmować urozmaicaniem
      jedzenia.
      Trudno zaproponować gotowy jadlospis dla Twojego synka, bo każde dziecko ma
      trochę inny apetyt i smak i co innego może jeść. Musisz próbować.
      pozdrowienia, Inga
    • stella1001 Re: PROSZĘ PODAJCIE MI WASZ PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS 27.04.04, 10:57
      Serdecznie dziekuje za odpowiedzi nawet nie macie pojęcia jak mi pomogłyście.
      Bardzo sie martwiłam,że zle odżywiam mojego syka.
      Mały ma skaze białkową i po podaniu czegoś z mlekiem zaraz ma kropki na buzi.
      Ostatnio podałam mu "Jabłka i brzoskwinie" z Gerbera i po chwili juz miał
      krostki na buzi.
      Moze ktoś powie mi konkretnie co moge mu kupować ze słoiczków po czym nie
      będzie miał wysypki??
      Co kupować lepiej Gerber,Bobo Vita czy Hipp???
      Prosze napiszcie czy moge mu podawać Kleik ryżowy lub kukurydziany z Nestle na
      opakowaniu jest napisane bezglutenowy,bez mleczny czy po nim będzie ok??
      Moze komuś wydadzą sie te pytania bezsensu ale ja juz głupieje.Dziekuje.
      • inga17 Re: PROSZĘ PODAJCIE MI WASZ PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS 27.04.04, 21:46
        Po pierwsze, jeśli ma skazę białkową, to ABSOLUTNIE nie wolno podać niczego z
        mlekiem, nabiałm, masłem i nie wolno robić wyjątków. To bardzo ważne. O próbie
        wprowadzenia jakichś mlecznych produktów zadecyduje lekarz. Najczęściej po
        wielu miesiącach takiej diety.

Ostatnio podałaś mu jabłka z brzoskwiniami. W składzie tego słoiczka są jabłka,
        brzoskwinie i witamina C. A więc jedna z tych rzeczy również dziecko uczuliła.
        Czy podawałaś Mu już wcześniej jabłka? Jeśli tak -to winne są
        najprawdopodobniej brzoskwini, a jeśli nie to albo jedno albo drugie. Dlatego
        wprowadzajac nową rzecz wprowadzaj ją zawsze pojedynczo! To bardzo ważne, bo
        inaczej nie wiesz, co dziecko uczuli!!! Nikt Ci nie powie, co możesz kupić, bo
        uczulić może WSZYSTKO. Musisz próbować, ale koniecznie pojedynczo. Czyli dajesz
        np. jabłko i patrzysz co się dzieje, jeśli nic, to podajesz przez parę dni. Gdy
        jest OK, to Mały może to jeść.
        Pamiętaj o sprawdzaniu składu tego, co kupujesz-słoiczki rzadko kiedy są
        jednoskładnikowe-często mają domieszki, np. mąki ryżowej, kukurydzianej, oleju,
        innych owoców, których nie ma w nazwie. Musisz tak kombinować, żeby syn dostał
        zawsze tylko 1 nową rzecz.

> Co kupować lepiej Gerber,Bobo Vita czy Hipp??? - wszystko jedno, patrz
        jedynie ZAWSZE na skład!!!

> Prosze napiszcie czy moge mu podawać Kleik ryżowy lub kukurydziany z Nestle
        na opakowaniu jest napisane bezglutenowy,bez mleczny czy po nim będzie ok??
        będzie po nim ok, ze względu na mleko i gluten, natomiast jeśli wystąpi reakcja
        uczuleniowa, to oznacza, ze dziecko jest uczulone na ryż lub na kukurydzę.

> Moze komuś wydadzą sie te pytania bezsensu ale ja juz głupieje.Dziekuje.
        nie ma pytań bez sensu, coś nie wiesz to pytaj, mi na tym forum na początku
        dziewczuyny też wielokrotnie pomogły

przepraszam, ze długie, ale nie wiem nic szczegółowego o Twim synku, wiec tak
        najogólniej
        Pozdrawiam, Inga
      • jasmina77 Re: PROSZĘ PODAJCIE MI WASZ PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS 28.04.04, 10:34
        stella1001 napisała:

> Co kupować lepiej Gerber,Bobo Vita czy Hipp???
        Nie polecam Gerbera, bo do zupek tych dodawane są alergizujące "poprawiacze
        smaku": por, seler, sok z winogron - a to bardzo utrudnia wychwycenie, co
        uczula bobasa (wiem z własnego doświadczenia). Mój syn je Hippa i jest ok.

> Prosze napiszcie czy moge mu podawać Kleik ryżowy lub kukurydziany z Nestle
        Pewnie, że tak. Zacznij od jabłkowego, a potem np. jabłko z gruszką.

> Moze komuś wydadzą sie te pytania bezsensu ale ja juz głupieje.Dziekuje.
        Wcale nie. Ja takich pytań nie zadałam i mam wielki kłopot, bo nie wiem, co
        uczula mojego synka wink
        • inga17 do Jasminy 28.04.04, 14:09
          Por, seler czy sok z winogron to nie są poprawiacze smaku! To są warzywa i
          owoce-fakt, że mocno alergizujace. Jeśli dziecko nie ma na nie uczulenia, może
          je spokojnie jeść. Jedno jest uczulone na ten, inne dziecko na inny składnik.
          Moje dziecko jest uczulone właśnie na ryż!!!-częsty składnik większości
          słoiczkowych dań.
          Problemy z wychwyceniem co uczula dziecko wynikają z niewłaściwego wprpwadzania
          nowych produktów-po kilka naraz. Trzeba je wprowadzać pojedynczo-bez względu na
          to czy jest to silnie alergizujący seler, czy słabo uczulajacy ryż. Dlatego
          jeśli chcesz podać kleik, to NIE owocowy (chyba że wiesz, że owoc w kleiku
          dziecka nie uczula, bo wprowadziłaś go już wcześniej). Zawsze tylko 1 nową
          rzecz, a nie od razu kilkuskładnikową zupkę.
          Pozdrawiam, Inga
    • stella1001 Re: PROSZĘ PODAJCIE MI WASZ PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS 28.04.04, 09:30
      Inga bardzo ci dziekuje.Bylam wczoraj u lekarza i wiem juz troche wiecej.
      Pozdrawiam .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka