Dodaj do ulubionych

Zyrtec - pytanie

02.05.11, 14:51
Witam! Mam takie pytanie (mój błąd, nie dopytałam alergologa i teraz mnie to meczy): syn 1,5 roku, z podejrzeniem nietolerancji mleka krowiego. (Nutramigen od 3 m. ż., z próbą przejścia na NAN w 11 miesiącu i powrót do Nutramigenu w 13 m. ż. z powodu okropnych dolegliwości brzuszkowych). Robiliśmy testy z krwi i niby wyszło, że nietolerancji nie ma. Ale akurat mały miał niewiadomego pochodzenia zmiany skórne (na szyi, pod pachami, na łydkach) i alergolog zadecydowała żeby Nutramigen jednak jeszcze utrzymać i dodatkowo zapisała Zyrtec, 2 razy dziennie po 5 kropli, ponieważ jak powiedziała: ma liczne zmiany skórne na zgięciach a jako że jest chłopcem to gorzej rokuje. No i nie wyjaśniłam tej kwestii i to mnie wciąż nurtuje. Może któraś mama zorientowana w temacie? I jeszcze pytanie, czy naprawdę może być tak, że w badaniu nietolerancja nie wychodzi a w rzeczywistości jest?
Obserwuj wątek
    • futro.1 Re: Zyrtec - pytanie 03.05.11, 23:28
      > , czy naprawdę może być tak, że w badaniu nietolerancja nie wychodzi a w rzeczy
      > wistości jest?

nie sądzę.
      a tak z ciekawości jakie to były panele? na IgE i pediatryczny? bo u nas były właśnie takie i to były testy na alergię a nie na nietolerancję. dzięki temu dowiedziałam się, że wysypka po np marchewce czy nabiale jest nietolerancją pokarmową a nie alergią. (bebilon pepti od ok 4m.ż do dziś 1,5 roku - na wszelki wypadek i z przyzwyczajenia)

mój syn ma przepisany zyrtec 2x6 i nie słyszałam nic na temat tego, że gorzej rokuje. oprócz zyrtecu mamy maści do smarowania świeżych i gojących się zmian.
      • futro.1 Re: Zyrtec - pytanie 03.05.11, 23:31
        nie sądzę, gdyż pytałam alergologa czy jest możliwe żeby coś nie wyszło w testach i otrzymałam odp że nie jest możliwe
        • misanka Re: Zyrtec - pytanie 04.05.11, 14:35
          > nie sądzę, gdyż pytałam alergologa czy jest możliwe żeby coś nie wyszło w testa
          > ch i otrzymałam odp że nie jest możliwe

a mi w testach nie wychodzi uczulenie na truskawki,
          a ja nie musze nawet truskawki zjadać - wystarczy, że dotknę liścia i już mnie wysypuje
          pytałam lekarza i powiedział, ze dany test wykrywa co najwyżej alergię na podstawie jednego mechanizmu jej powstawania, najwyraźniej moja alergia ma inny "mechanizm działania"
    • halszka111 Re: Zyrtec - pytanie 04.05.11, 17:21
      iwetta-78 napisała:

>czy naprawdę może być tak, że w badaniu nietolerancja nie wychodzi a w rzeczy
      > wistości jest?

Oczywiście że tak. Badania z krwi pokazują tylko jeden rodzaj ewentualnej alergii, a tych mechanizmów alergicznych jest kilka. Poza tym nawet jak żaden z testów nie pokaże alergii, to i tak może ona być. Najważniejsza jest zawsze obserwacja reakcji.
    • klaramama-to-ja Re: Zyrtec - pytanie 04.05.11, 21:22
      badania nie są niestety miarodajne. mojej córce IGE całkowite w ostatnich badaniach wyszło 3 - przy normie od 1 do 60. A ewidentnie źle reaguje na produkty mleczne mokrym kaszlem - nawet zjedzone w małych ilościach przeze mnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka