Dodaj do ulubionych

Problem z oczami u 3 latka

30.05.11, 23:44
U mojego 3 letniego synka zauważyłam od kilku dni czerwone oczka i przy tym katar żółto-zielony, narzeka,że bolą go oczy, płacze, trze oczy, więc chyba go swędzą. Wieczorem oczy robią się malutkie i bardziej czerwone. Nie wiem, czy katar w tym samym czasie co problem z oczami to przypadek, czy to powiązanie alergiczne?, dodam, że Mały ma problemy ze skórą od 2 lat, ma podobno atopowe zapalenie skóry, lekarz tak stwierdził, ale leczenie nie pomogło.
Nie wiem co robić??? poczytałam też w internecie, że problem z oczami, może być spowodowany zapaleniem spojówek, ale zastanawia mnie ten katar... no chyba że to przypadek, poradźcie co robić, co może być przyczyną, do jakiego lekarza się udać? bardzo proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • e-kasia27 Re: Problem z oczami u 3 latka 31.05.11, 09:34
      Nie przypadek.
      Katar alergiczny i alergiczne zapalenie spojówek często występują razem.
      Może to też być wynikiem zapalenia zatok, u alergika najczęściej też alergicznego.
      Doraźnie powinnaś pójść do okulisty po krople na złagodzenie objawów, chyba że pediatra coś Ci przepisze, potem laryngolog, a docelowo trzeba się zająć alergią.
      • messini Re: Problem z oczami u 3 latka 31.05.11, 09:53
        a zna ktoś może jakiegoś dobrego alergologa dziecięcego? ja mieszkam w okolicach Częstochowy, ale dojazd jakieś 100-50 km to nie problem, ważne by lekarz pomógł, z góry baardzo dziękuję za podpowiedź.
    • jagabaga92 Re: Problem z oczami u 3 latka 01.06.11, 12:30
      A czy przypadkiem w otoczeniu dziecka nie pojawiło sie coś nowego? - np. kwiatek doniczkowy, nowy mebel, narzuta, pościel, kosmetyki rodziców itp.

Mały ma problemy ze skórą od 2 lat, ma podobno atopowe zapaleni
      > e skóry, lekarz tak stwierdził, ale leczenie nie pomogło.

AZS nie można wyleczyć.

> przy tym katar żółto-zielony,

te kolorki mogą świadczyć o jakiejś bakteriisad(
      • sandra00 Re: Problem z oczami u 3 latka 06.06.11, 10:40
        U mojego dziecka też się pojawiało coś takiego , pamiętam w zeszłym roku właśnie w czerwcu , nie wiem czy była to wina pylenia czy też tego że był remont w domu i nowe farby itd. lekarka przepisała bactroban do nosa i do oczu maść ponieważ z kroplami wiadomo jak to jest raz da sobie zakroplić raz nie !
        • messini Re: Problem z oczami u 3 latka 06.06.11, 23:50
          miesiąc temu się przeprowadziliśmy do noweo mieszkania, Z kwiatów mam tylko dracene, paproć i fiołka alpejskiego, myślałam może, że od moich kwiatów balkonowych, mam surfinie, begonie, goździki, lawende, pomidory i rumianek? czy to może uczulać? jeśli chodzi o pościel to mamy antyalergiczną. Dodam, że byliśmy już u rewelacyjengo okulisty, stwierdził alergiczne zapalenie spojówek, przepisał krople do oczu antyalergiczne, pomagają, ale doraźnie, po czasie opuchniete i czerwone oczy wracają, do tego ten koszmarny katarsad i dziecko trze oczy na potęgę... jak mogę mu ulżyć domowymi sposobami? pomóżcie
          • sandra00 Re: Problem z oczami u 3 latka 07.06.11, 07:24
            My też to przechodziliśmy właśnie o tej porze rok temu , myślę że powinnaś pozbyć się z domu kwiatków ( ja nie mam wcale ) , skoro przeprowadziliście się napewno były ściany malowane może jakaś farba mu nie pasuje , u nas były gruntowane jakimś Unigruntem i to go dobijało , alergia jest nadal i katar od 3 lat i będzie chyba już zawsze - możesz jeszcze zrobić wymaz z nosa i moja rada jest żeby przeleczyć nos Bactrobanem na jakiś czas się pozbędzie żółtego kataru , nos polecam czyścić cromochexalem kupujesz bez recepty i można 4 razy dziennie psikać . U nas przez rok katar był gęsty ,żółty ,zielony , potem był wylewający się a teraz poprostu coś tam jest raz wyleci raz nie , jest jeszcze problem kaszlu nocnego !
          • jagabaga92 Re: Problem z oczami u 3 latka 07.06.11, 08:55
            Mój mąż jako nastolatek miał ciągłe zapalenia spojówek. Gdy z domu zniknęła diphenbachia, problem zapaleń ustąpił jak ręką odjął. Stąd moja sugestia w pierwszej kolejności poszła w stronę kwiatkówwink
          • jagabaga92 Re: Problem z oczami u 3 latka 07.06.11, 08:59
            jeśli chodzi o pościel to mamy antyalergiczną.

z kolei na pościel przeciwalergiczną mają alergię, bagatela, dwie osoby z mojej dalszej rodziny oraz również mąż (jemu również "poszło" na oczy - rano czuł w nich zmęczenie, zapuchnięcie, piaseksad) Powrót do pierza znów wyeliminował problemsmile)
            • mamapoli3 Re: Problem z oczami u 3 latka 08.06.11, 10:14
              u mojej córki czerwone oczy przechodzące w ropne zapalenie spojówek pojawiają się często przy zielonym katarze i leczymy to domiejscowym antybiotykiem-biodacyną- po 2óch dniach problem znika-lek podaję przez 5 dni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka