Dodaj do ulubionych

Testy na gluten i mleko ujemne, a IGE b. wysokie!

21.01.12, 00:39
Synek zawsze był nietypowym alergikiem. Wysypki miewał bardzo, bardzo rzadko (tylko po nabiale typu jogurt, ale np. po mleku modyfikowanym zwykłym już nie), wypróżnianie zawsze w miarę ok, czasami pojawiał się jakiś dziwny katar, ale jak był malutki to nie wiedziałam czy to wirus czy alergia.

W badaniach z krwi ok. 1,5 -2 lat wyszła mu alergia na mleko (standardowe testy) i na gluten (testy transformacji blastycznej limfocytów). Aktualnie młody ma 3,5 roku standardowe testy z krwi nie wykazały alergii na mleko i gluten, ale IGe całkowite wynosi grubo ponad 200 (norma do 60)!

I co to może znaczyć?
Obserwuj wątek
    • polaa27 Re: Testy na gluten i mleko ujemne, a IGE b. wyso 21.01.12, 00:42
      Dodam jeszcze, że mniej więcej od czasu kilkudniowej prowokacji mlekiem i glutenem do testów młody ma niewielki katar. Trwa on już miesiąc i nie chce przejść, mimo sterydów do nosa i syropu antyhistaminowego. Oglądało go już 3 lekarzy i wykluczyli infekcję. Więc raczej alergia. Tylko na co? Bo jesli na gluten i mleko to chyba już dawno powinna przejść? (prowokacja alergenami do testów była 3 tygodnie temu)
      • karolina33331 Re: Testy na gluten i mleko ujemne, a IGE b. wyso 22.01.12, 18:00
        ja bym uważała z tym glutenem i mlekiem. Za dużo szczęścia naraz. Moja córka miała prowokację glutenem na alergologii w klinice gdzie byłam z nią miesiąc czasu kiedy miała 4 latka.Skonczyło się masakrą, zapaleniem uszu trwajacym miesiac, biegunką chyba z 3 tygodnie, i anginą. Testy powtórzyłam, niby gluten był ujemny, ale ja czekałam jescze kolejne dwa lata z glutenem i wprowadziłam dopiero w wieku 6 lat, natomiast przetwory mleczne (mleka nie pije do dzis)w wieku 5 lat.Wszystko pod kontrolą alergologa-gastroenterologa dziecięcego.
        • oliwia244 Re: Testy na gluten i mleko ujemne, a IGE b. wyso 22.01.12, 18:47
          u nas IGE było ponad 5000.
          głowa do góry smile
          • alabama8 Re: Testy na gluten i mleko ujemne, a IGE b. wyso 26.01.12, 12:24
            oliwia244 napisała:
            u nas IGE było ponad 5000.

Syn: IgE 25.000. W 7 roku życia "spadło" do 12.000. smile
            • e-kasia27 Re: Alabama8 26.01.12, 17:04
              Alabama, tak wysokie IgE z powodu "zwykłej alergii" nie bywa, więc nie powinnaś chyba swojego dziecka podawać jako przykładu alergika, bo to wprowadza w błąd matki zwykłych alergików, którym może się wydawać, że u nich jeszcze jest wszystko w porządku, skoro IgE jest dużo niższe.
              Bardzo Ci współczuję, że Twoje dziecko ma z tym problem, ale to co robisz jest trochę nie fair w stosunku do innych, bo takie przypadki, jak Wasz, to nie jest powszechnie wystepujące zjawisko.
    • kruffa Re: Testy na gluten i mleko ujemne, a IGE b. wyso 29.01.12, 18:16
      To że na mleko i gluten może mieć alergię IgE niezależną.
      IgE na poziomie 200 u alergika to bardzo niski wynik w tym wieku. Tyle to moja córka miała jako niemowlę. W wieku 5 lat miała już kilka tysięcy, a objawy alergii się cofały.
      Ogólnie - już dawno przestałam sobie zawracać głowę jakimikolwiek testami, a jedynie kieruję się obserwacją dziecka.

Kruffa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka