Dodaj do ulubionych

Słodycze alergika - pytanie?

31.05.12, 08:11
Mój alergik uwielbia wszystko z kakao, na które o dziwo nie jest uczulony. Za to ma alergię na białko mleka krowiego, soję, cytrusy, nietolerancję glutenu. A jak widzi dzieci jedzące czekoladę to minę ma taką, że mi serce pęka... I tak sobie pomyślałam, żeby mu zrobić blok czekoladowy. Tylko do klasycznego bloku czekoladowego dodaje się mleko w proszku. Wiecie może czym go zastąpić? (Młody - 3 lata - normalnie pije mleko migdałowe)
Obserwuj wątek
    • e-kasia27 Re: Słodycze alergika - pytanie? 31.05.12, 09:43
      Może tym?

Mleko kukurydziane instant 400g Evergreen

Nie próbowałam robić bloku z czegoś takiego, ale może się nada, w każdym razie nie ma w tym soi, a z tym chyba największy problem, bo jest prawie w każdym mleku roślinnym.

• gendrenam Re: Słodycze alergika - pytanie? 03.06.12, 20:59
      Przyszłedł mi do głowy blog "Smakołyki alergika", może tam coś znajdziesz? Powodzenia
    • brumming Re: Słodycze alergika - pytanie? 04.06.12, 08:42
      Przecież są na rynku dobrej jakości gorzkie czekolady, które mają bardzo prosty skład. Moje dzieci je uwielbiają big_grin
      • buduje Re: Słodycze alergika - pytanie? 11.06.12, 08:59
        Tak, tylko tam jest zazwyczaj soja, która u nas odpada sad
        Spróbuję z mlekiem kukurydzianym i zobaczę co wyjdzie smile
        • patyska Re: Słodycze alergika - pytanie? 11.06.12, 12:53
          Po przepisy na cuksy dla alergików zapraszam na swojego bloga wink
          A jeśli chodzi o bezpieczne czekolady, takie super, to jest taka firma rawcocoa:
          rawcocoa.pl/index.php/pl/
          mają czekolady surowe, bez żadnych dodatków typu lecytyna sojowa, bardzo zdrowe. My możemy trochę czekolady zjeść bez efektów ubocznych, więc karmię swoje dzieci jagodami goji w czekoladzie, pyszne i zdrowe smile
          • aleksandra1977 Re: Słodycze alergika - pytanie? 11.06.12, 13:58
            tylko dlaczego te slodycze musza byc tak drogie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka