Dodaj do ulubionych

Filtry do wody

23.06.04, 08:11
Witajcie
Niektóre z Mam stosują filtry do wody montowane bezpośrednio do pralki. Czy
mogłybyście napisać jakich firm filtry stosujecie i ew. polecacie. Oferta na
rynku (polskim)jest przebogata, a ja nie chciałaby wyważać otwartych drzwi i
dochodzić do tego co Wy juz dawno wiecie.
Czy używacie do przygotowywania posiłków dla Waszych Dzieciaczków filtrowaną
wodę przy pomocy np. filtrów brity. Ja używam wody żywiec, ale nie podoba mi
się jej długi okres przydatności do spożycia (1 rok) i zastanawiam się czy
nie zdrowsza byłaby jednak kranówka po przefiltrowaniu.
Pozdrowienia
Aga
Obserwuj wątek
    • kruffa Re: Filtry do wody 23.06.04, 09:48
      Mam taki filtr do pralki i polecam, ale nie jestem w stanie stwierdzić jakiej
      firmy. Mogę podać za kilka dni, bo będziemy zmieniac wkład i trzeba w tym celu
      kupić nowy. Podobno ten filtr możne wymieniać raz na 6 miesięcy, ale my
      wymieniamy raz na kwartał. Wiadomo, przy dziecku - dzień bez prania dniem
      straconym smile) i na dodatek to podwójne płukanie.
      Co się zaś tyczy wody z fitra britta - filtruje i kapię w niej małą (w
      przegotowanej) i sami taką pijemy.
      Mała pije gotowany Żywiec. Jedyną dziwną rzecza, ktorą zauważyłam od tej wody,
      to dziwny osad (taki brązowy) wzgłuż ścianek czajnika. Wcześniej czajnik
      czyściłam kwaskiem cytrynowym, ale ten osad od niego nie zchodzi. Nie ma go
      natomiast w garnku w którym gotuję wode do kapieli małej.
      Może to taka własciwość czajników w dno których wbudowana jest grzałka.

Zastanowiło mnie to co napisałaś. Zamierzam teraz organo-leptycznie zspawdzić
      chociaż różnicę w smaków wody smile))
      Pozdr
      • magda-lis Re: Filtry do wody 23.06.04, 11:38
        Ja mam zamontowany filtr pod zlewem. Brita nic nie daje poza złudzeniem. Ten
        filtr który ja stosuje nie zapewni mi wody źródlanej, ale napewno trochę
        oczyści tą kranówkę. Nie wiem czy to najlepszy wybór, ale moje dziecko nigdy
        nie miało problemów z przewodem pokarmowym (przewlekłe biegunki czy gazy) Pije
        również niegotowaną wodę Żywiec.
        Pozdrawiam Magda
        • kruffa Re: Filtry do wody 23.06.04, 12:02
          Nie chce bronic filtra Britta, ale gdy gotowałam zywkła kranówkę to po
          ugotowaniu i wystudzeniu wody:
          1. Był na niej ochydnych korzuch - koloru burego
          2. po kazdym gotowaniu musiałam myć garnek (kamień i syf na ściankach)- teraz
          juz nie muszę...
          Kąpię tak małą w tej wodzie od 3 miesięcy i jest ok, więc nie jest to chyba do
          końca tylko złudzenie smile)))
          Sama piję tą wodę, ale małej rzeczywiście bym chyba nie dała. Zresztą dostaje
          tylko gotowaną wodę.
          Pozdr
          • magda-lis Re: Filtry do wody 23.06.04, 13:07
            Oczywiście że lepiej używać Brittę niż nic, ale jednak Brita daje tylko
            częściowe oczyszczenie. Dokonuje jednego z trzech etapów oczyszczania jakiego
            dokonuje filtr stacjonarny. Zamieszczę tutaj kilka informacji które zebrałam
            przed zakupem filtra. (Oczywiście nie zrobiłam tego na chybił trafił u
            akwizytora, ale znalazłam taki filtr jaki według mnie był najlepszy).
            Wcześniej używałam Brity i też byłam zadowolona, że nagarnkach nie ma osadu, to
            duży plus.
            Ale woda po pierwsze nie powinna stać w pojemniku niezaciemnionym bo to sprzyja
            rozwojowi bakterii, a przy Bricie tak właśnie jest. Należałoby ją trzymać w
            lodówce, ale pojemnik jest za duży.

FILTRY MONTOWANE
            "W Systemach Odwróconej Osmozy stosuje się kilka etapów oczyszczania: najpierw
            usuwa się z wody wszelkie zawiesiny większe od 5 mikronów aby nie utrudniały
            przepływu wody, następnie eliminuje zawarty w wodzie chlor, który źle wpływałby
            na materiał membrany, a dopiero tak przygotowaną wodę przepuszczamy przez
            membranę, uzyskując w efekcie czystą wodę.

I Stopień filtracji - przeprowadzany jest przez filtr wstępny osadowy,
            polegający na usunięciu brudu, piasku, szlamu i rdzy. 5 mikronowy, a następnie
            1 mikronowy drobnostrukturalny mechaniczny filtr sedymentacyjny, przedłuża
            żywotność i poprawia działanie systemu. Usuwa osady, zawiesiny i części stałe
            znajdujące się w każdej wodzie, podwyższając skuteczność działania następnych
            stopni filtracyjnych.

II Stopień filtracji - w którym przez filtr wstępny złożony z węgla aktywnego
            wychwytywana i osadzana jest większość substancji organicznych, chlor, radon,
            DDT. W wyniku tego procesu następuje również polepszenie smaku i zapachu wody.

III Stopień filtracji - odwrócona osmoza poprzez membranę usuwa wszystkie
            pozostałe związki organiczne i rozpuszczone ciała stałe. Na tym etapie
            uzdatniania uzyskiwana jest woda o parametrach czystości nie uzyskiwanych w
            innych systemach. Membrana osmotyczna usuwa między innymi azotany, metale
            ciężkie, benzen, pierwiastki promieniotwórcze, fenole, bakterie i wirusy.

IV Stopień filtracji - końcowy filtr złożony z węgla aktywnego przeprowadza
            dodatkowe uszlachetnianie wody. Usuwa gazy i substancje lotne, które mogą
            przedostać się przez membranę osmotyczną. Zapewnia świeżość i naturalność smaku
            i zapachu wody (ostatecznie usuwa śladowe domieszki zapachowe).

Przykłady redukcji zanieczyszczeń występujących w wodzie uzyskane metodą osmozy
            odwróconej:

Chlor
            › 97%
            Pierwiastki radioaktywne
            › 90%

Wapń i Magnez (twardość)
            › 96%
            Węglowodory aromatyczne
            › 98%

Paliwa płynne
            › 98%
            Metale ciężkie (ołów, rtęć i in.)
            › 97%

Azotany i azotyny
            › 83%
            Bakterie
            › 99%"

Ważnym elementem jest membrana półprzepuszczalna.
            Woda jest przetłaczana przez półprzepuszczalną membranę. Molekuły wody są
            oddzielane od nieczystości oraz większości zanieczyszczeń chemicznych, a nawet
            szkodliwych bakterii i wirusów (np. rozpuszczone części stałe, ołów, rtęć,
            selen, fluorki, azotyny, azotany, związki sodu, arsen, bar, kadm itp.)
            Nieczystości są automatycznie wydalane do ścieku.

BRITA

"Dzbankowe filtry do wody BRITA działają na zasadzie grawitacji. Woda przepływa
            przez wymienny wkład filtrujący BRITA, składający się z węgla aktywowanego i
            żywic jonowymiennych. W czasie filtracji zmniejsza się zawartość niepożądanych
            substancji w wodzie kranowej, np. kamienia, chloru, ołowiu, miedzi i niektórych
            pestycydów."

Podsumowując i tak nie wiem czy napewno dobrze robię podając dziecku tą wodę
            zamiast wyłącznie źródlaną albo mineralną. Ale przecież i tak ją gotuję.
            Magda

• wroc.aga Re: Filtry do wody 23.06.04, 13:13
      Ale ważne jest to ile ta woda Żywiec stoi po otwarciu. W zeszłym roku
      w "Świecie konsumenta" był test wód i ta akurat woda zaszokowała badających tym
      iż po otwarciu bardzo szybko namnożyły się w niej bakterie. Szybciej niż w
      innych. Ja używam brity i nie narzekam, nawet jeśli to tylko złudzenie
      optyczne. Kąpiemy małego w kranówie, ale widocznie u nas nie taka najgorsza.
      Wszystko zależy od tego co kto ma w kranie. Nawet w jednym mieście są bardzo
      duże różnice w jakości wody w kranie.
    • alpiot Re: Filtry do wody 24.06.04, 14:20
      Dziewczyny, bardzo dziękuję za odpowiedź i proszę o jeszcze:
      Kruffa,
      zerknij proszę co tam masz zamontowane przy pralce. Wiem z Twoich postów, że
      Twoja dzidzia ma bardzo wrażliwą skórkę i skoro używasz tego filtra to naprawdę
      musi być dobry.
      Magdziu,
      gdzie znalazłaś te informacje, które podałaś w poście. Czy wiesz może która z
      firm obecnych na naszym rynku ma takie filtry?
      Podejrzewam jednak, że dają jakąś chemię do Żywca bo nie wyobrażam sobie żeby
      woda (nawet oryginalnie cały czas zamknięta) mogła stac cały rok i była równie
      wartosciowa jak przed upływem tego czasu. No chyba, że to woda destylowana
      wzbogacona o minerały wink. Albo się czepiam niepotrzebnie. Spróbuję jeszcze
      temat podrążyć - jak się coś dowiem to napiszę.
      Pozdrowienia
      Aga
      • magda-lis Re: Filtry do wody 24.06.04, 23:01
        Faktycznie nie zwróciłam uwagi na tą datę ważności w Żywcu. Jedynym
        wytłumaczeniem mógłby być fakt zamknięcia jej próżniowo. Ale czy jest zamknięta
        próżniowo?
        Informacje którą tu zamieściłam sciągnęłam ze strony jednej z firm
        rozprowadzających filtry bo była napisana przystępnie, ale takie same opinie
        czytałam w opracowaniach labolatoryjnych tyle że musiałam się przebijać przez
        równania chemiczne i inne mało interesujące rzeczy.
        Jedyne do czego się przyznaję to wykasowanie parę chwytów reklamowych w
        stylu "krystalicznie czysta woda" "źródlana woda" i tp. Taka nigdy nie będzie,
        ale napewno dzięki tym filtrom będzie zbliżona do pitnej. Co do firmy wolałabym
        nie polecać z nazwy. Powód: generalnie większośc filtrów stacjonarnych ma
        podobne działanie, różnią się wyposażeniem dodatkowym i ceną (w określonym
        standardzie). Dobrze jest zwrócić uwagę czy jest zbiornik zaciemniony i z czego
        są przewody, pozatym to nie taki znowu cud jak zachwalają sprzedający w Polsce.
        Zwyczajnie proste zasady oczyszczania które powinny zostać przeprowadzeone w
        ramach przez oczyszczalni miejskiej, aby wodę uzdatnić...
        Dla dziecka obowiązkowo ją gotuję.
        Pozdrawiam Magda
        Pozdrawiam Magda
      • kruffa Re: Filtry do wody 25.06.04, 23:18
        Ten który kupiłam jest akurat firmy Aqua-pure typ ap117sl - jest to filtr
        mechaniczno-weglowy tzn. wkład do filtra. Do tego trzeba kupić obudowę -
        zajmuje niezbyt dużo miejsca.
        Nie robiłam jakiegoś straszliwego badania rynku. Znalazłam w książce
        telefonicznej kilka sklepów i zaczęłam dzwonić - trafiłam na kobitke która
        wiedziała o czym ze mną rozmawia. Co do stosowania prze 6 miesiecy - to okazało
        się, że nie chodzi tu o zuzycie, ale po tym okresie wzrasta prawdopodbieństwo
        rozwoju bakterii a takim filtrze. Normalnie są (jak sie okazało) stosowane jako
        filtry do wody pitnej. U mnie w pralce sprawdza sie bez zarzutu.
        Tesciowa namawiala mnie na filtr osmotyczny, ale koszt uznałam za zbyt wysoki i
        oczyszczanie wody ze wszystkiego a potem jej mineralizowanie - jakos mnie nie
        przekonywało, wiec dałam sobie spokój, co nie znaczy że sa złe.

Pozdr
    • alpiot Re: Filtry do wody 26.06.04, 09:57
      Dzięki za odpowiedź.
      Pozdr
      Aga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka