Dodaj do ulubionych

nutramigen

27.01.13, 19:21
czy możliwe jest, że nutramigen uczula? Mała robi strasznie cuchnące kupki na nutrze i tak kwaśne, że ją mocno odparzają mimo błyskawicznej zmiany pieluchy... oprócz tego cofa jej się pokarm nawet kilka godzin po jedzeniu...
Obserwuj wątek
    • mamb79 Re: nutramigen 02.02.13, 13:34
      A długo jest na nutramigenie? Bo może to przejściowe związane ze zmianą mleka? Mój syn po nutramigenie też miewał zmiany skórne-mimo braku innych pokarmów w diecie,więc nutramigen też chyba coś mu nie pasował-albo zmiany nie były związane z jedzeniem.Co do kup,to tez miały dziwny zapach.
      • marika78 Re: nutramigen 02.02.13, 16:20
        cuchnace i zielone a nawet szarawe kupy sa normalne przy hydrolizatach, one same w sobie sa cuhnace przeciez, wazne sa inne objawy to cofanie lub wysypka gdyby byla wtedy warto sprobowac Pepti ewentualnie Nutramigen AA jesli lekarz uzna, ze sa podstawy do tego i przepisze
    • kasia0807 Re: nutramigen 02.02.13, 22:34
      mam dokładnie ten sam problem i już zaczynam wątpić w to mleko.
      • marika78 Re: nutramigen 02.02.13, 22:59
        bo to mleko nie jest idelane, mimo iz przy silnych alergiach wlasnie je zalecaja mowiac ze BP bedzie niewystarczajacy ale okazuje sie, ze czasem i Nutramigen jest niewystarczajacy i trzeba sie starac i mieszanki elementarne Nutre AA czy Neocate
    • 1ewok Re: nutramigen 04.02.13, 22:02
      Może uczulać. Mój syn był uczulony zarówno na pepti jak i nutramigen sad U niego objawiało się to biegunkami, odparzeniami pośladków i ud, szorstka, pękajaca wysypka na nogach, rękach i policzkach, bólami brzucha. Jak widzisz, że jest gorzej, lub nie ma poprawy w stosunku do poprzedniego mleka idź do lekarza. Jak syn był mały to można było spriwadzić elecare na import docelowy. Popytaj o inna mieszankę elementarna.
      • blablanie Re: nutramigen 05.02.13, 18:10
        Dzięki za odpowiedzi. Na nutramigenie była tylko 3dni bo aż pojawiły się rany-3dni następne leczyłam to...teraz jest na neocate lcp i okazało się że nie trawi tłuszczy sad już nam chyba nic nie zostało i wracam do karmienia piersią, które mimo że nie jest idealnie to jednak dziecko jakoś funkcjonuje,a po tych tfu tfu mlekach jest masakra... płacze dzień i noc,bardzo boli ja brzuszek,męczą la gazy i teraz tłuszczy nie trawi...chyba skończymy w szpitalu sadsadsad
        • mamb79 Re: nutramigen 05.02.13, 20:34
          OJ,to faktycznie macie ekstremalnie...jak Ci się uda trochę pokarmić,to może za jakiś czas alergia się zmniejszy i da radę jakaś mieszanka,jeśli zechcecie spróbować.
          U nas nigdy tak ostro nie było,zmiany na skórze b.często były(niekiedy wyglądał jak poparzony,duże,czerwone plamy) do skończenia przez syna 3 lat-teraz od roku jest prawie OK.Więc jest szansa,że i u Was to będzie powoli ustępowało...Powodzenia!
        • 1ewok Re: nutramigen 06.02.13, 14:59
          Karmienie piersią jest ok, dopóki możesz przestrzegać bardzo rygorystycznej diety sad Uważaj na gluten w Twojej diecie. U nas okazało się, że to też problem sad Mi się udało trafić do dobrego lekarza dopiero w trzecim roku życia dziecka i jakoś to wszystko zaczyna wyglądać. Niestety ciężko jest czasami wyczuć co powoduje alergie. Mi opadały ręce jak pomimo całej diety syn był cały odparzony, a wysypka mu pękała sad Ale w końcu udało się. Nie jest może idealnie ale jest dużo lepiej (i obyło się bez szpitala). Dietę ma dalej ubogą w składniki ale od pół roku śpi i nic go nie boli ani nie swędzi smile Musisz uwierzyć, że dasz radę i że będzie dobrze, jakkolwiek ciężko teraz nie jest.
          Nam się nie udało wprowadzić żadnego mleka modyfikowanego. Elecare był ok na wysypki ale powodował wzdęcia i bóle brzucha. Więc karmiłam do 14-15mż. Od tego czasu syn nie ma wogóle (typowego) mleka w swojej diecie (na soję oczywiście też jest uczulony) ale wszystkie wyniki badań są ok i rozwija się bardzo dobrze (ma tylko niedowagę w stosunku do wzrostu). Po lekturze tego forum zaczęłam wprowadzać mleko migdałowe. Po kilku tygodniach problemy wróciły. Teraz mija drugi miesiąc bez migdałów i jest ok. Lekarka mówi, żeby za miesiąc spróbować jeszcze raz, bo wg. niej za późno wyszła reakcja alergiczna. Zobaczymy co będzie.
          Życzę dużo siły dla Ciebie i córeczki. Bardzo uważaj na dietę, zarówno ze względu na nią, jak i na siebie (mi wyszła osteoporoza w kręgosłupie). Zapytaj lekarza czy nie powinnaś suplementować wapnia u siebie, bo musisz być zdrowa. Powodzenia. Będzie dobrze, zobaczysz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka