Dodaj do ulubionych

Skończone dwa latka a zniżka na bebilon pepti.

19.07.04, 10:12
Kochane. Nie wiem czy sie orientujecie że jak dziecko skończy 2 latka to
pediatra nie może wysatwić recepty ze zniżką na bebilon pepti bez
zaświadczenia od alergologa. Moja pediatra uprzedziła mnie o tym lojalnie,
zanim mała skończyła 2 latka. Zarejestrowałam się więc do alergologa i po
miesięczny oczekiwaniu nastąpiła wizyta podczas której pani... wysłuchała na
co dziecko jest uczulone (mleko, jaja, gluten), osłuchała dziecko, sprawdziła
gardło (nie obejrzała za to skóry) i powiedziała żeby kontynuować dietę.
Poporsiłam zatem o zaświadczenie w sprawie tego bebilonu a ona na to że jeśli
chodzi o mleko to w tym wieku można już podawać bebilon HA np. bo nie warto
czasem kontynuowac tak restrykcyjnej diety. Pomyślałam że może ma rację.
Zakupiłam to mleko i za radą innej mamy alergika (zapoznanej w piaskownicy)
zaczęłam mieszać to nowe mleko z bebilonem pepti (dodawałam narazie jedną
miarkę nowego) i... dziecko mi wysypało potwornie. Nie mam wątpliowści że nie
jest to jeszcze na nie moment. I moje pytaniee jest takie, czy jak opowiem to
pediatrze to dostane recepte czy mam zapisac się ponownie do alergologa i
porzekonac ją że moje dziecko innego mleka jeszcze nie toleruje? A tymaczasem
mam bulić z własnej kieszeni? Pewnie tak zrobię bo zdrowie Zośki jest dla
mnie najważniejsze, ale wydaje mi się że to wszystko strasznie głupie. Czy
któraś matka upierałaby się przy bebilonie pepti gdyby dziecko mogło pić
inne, smaczniejsze melko?
Obserwuj wątek
    • mgurniak Re: Skończone dwa latka a zniżka na bebilon pepti 19.07.04, 12:33
      moj maluch w lipcu skonczyl 3 lata i nadal jest na nutramigenie na recepte P , recepty wypisuje albo alergolog, albo pediatra - nikt nigdy mi nie mowil ze tylko do 2 lat mozna ze znizka ?.......dziwne
    • enut Re: Skończone dwa latka a zniżka na bebilon pepti 19.07.04, 13:17
      Ha, mi tez tak mowi pediatra, a moj maluch konczy 2 latka za 2 tygodnie.
      zadzwonilam do NFZ by sie dowiedzeic, o co chodzi i tam mi powiedzieli, ze
      takiego przepisu nie ma !!! Wiec bede sie klocic z pediatra. Przeciez
      jakiekolwiek testy u takich maluszkow nie sa miarodajnie.
      Poza tym moje dziecko lubi bebilon pepti, po co wiec zmieniac ?

Pozdrawiam
      • m.kszczotek do enut 19.07.04, 14:33
        Kochana. Możesz mi powiedzieć w jakim oddziale uzyskałaś taka informację?
        Ewentualnie podać numer telefonu? Muszę wybrać się do pediatry bo kończy się
        ostatnioa puszka ze starych zapasów i byłby to koronny argument!
        • enut Re: do enut 19.07.04, 14:54
          A skad jestes ??? Bo ja z Torunia...
          Zadzwonilam do wojewodzkiego oddzialu NFZ (u nas akurat w Bydgoszczy) do
          rzecznika praw pacjenta - adres i telefon znalazlam na stronie funduszu
          www.nfz.gov.pl, tam wejdz na strone odpowiedniego wojewodztwa. Rzecznik odeslal
          mnie do ... nie pamietam, ale to bylo cos zwiazane z aptekami i lekami, tam
          poszukali jakis przepisow i powiedzieli mi, ze nie ma takiego przepisu, jedynie
          jest, ze jesli lekarz stwierdza alergie, to ma prawo przepisywac, natomiast nie
          ma slowa o tym, ze musi to potwierdzic alergolog.
          Niedlugo ide do lekarza z synkiem i jezeli znowu powie, ze niedlugo nie
          przepisze mi recety znizkowej, to zapytam sie o przepisy, niech mi pokaze, gdzie
          cos takiego jest napisane. No bo co? alergia konczy sie, jak dziecko konczy 2
          latka ??? Bzdura.

Pozdrawiam
          • m.kszczotek Re: do enut- dzięki 19.07.04, 14:56
            Własnie wypróbowałam kilka telefonów z województwa mazowieckiego ale chyba NFZ
            jest na wakacjach wink
            Będę próbowac dalej.
          • m.kszczotek Re: do enut -Masz rację! 19.07.04, 15:36
            Dodzwoniłam się do warszawskiego oddziału NFZ gdzie Pani poinformowała mnie że
            w przypadku o którym mówie lekarze asekurują się na wyrost. Jeżeli dziecko
            uznane było za alergika pokarmowego przez pediatrę to nie przestało nim być w
            momecie ukończenia 2 lat. Nie ma przepisu który mówiłby o wymogu zaświadczenia
            od alergologa. Dzisiaj odwiedze moja przychodnię wink
    • skarolina Re: Skończone dwa latka a zniżka na bebilon pepti 19.07.04, 14:20
      Moja Gabi ma 5 lat i nadal bez problemu dostaję recepty na Isomil.
    • kerstink Re: Skończone dwa latka a zniżka na bebilon pepti 19.07.04, 14:37
      Moj 5-iolatek dostal jeszcze jakis czas temu na recepte, chyba, ze to cos nowego.
      K.
    • enut do m.kszczotek 22.07.04, 09:08
      Kochana! Napisz, jak bylo u lekarza z recepta na mleko, dostalas bez problemu ?
      Czy musialas sie "klócic" i podpierac argumentami z NFZu ? Bo mnie tez to czeka
      za tydzien....

Pozdrowionka
      • m.kszczotek Re: do m.kszczotek 22.07.04, 11:56
        Sprawa wygląda tak że dostałam receptę na 4 puszki z zaznaczeniem że jest to
        juz osoatnia jaka Pani doktor wypisała mibez zaświadczenia od alergologa. Na
        moje argumenty że w NFZ ecie mnie poinformowano że nie ma takiego wymogu, pani
        poinformowała mnie że to ustala Minister czyli jest na to ustawa. Ma poszukać
        mi odpowiedniego przepisu.

Chyba dla świętego spokoju umówię sie do tego alergologa po papier ;-(

No i czekam na wieści jak Tobie poszło wink))
        • enut Re: do m.kszczotek 22.07.04, 14:15
          Dzwonilam wlasnie do MINISTERSTWA i tam pani powiedziala, ze NIE MA zadnego
          takiego przepisu, ale skoro lekarz sie upiera ze jest, to ona poszuka i
          sprawdzi. Jutro bede wiedziala i dam Ci znac.
          Akurat dla mnie nie jest to az taki wielki problem, bo ostatecznie moja mama
          (kardiolog) mi wypisze i bedzie po sprawie. Ale denerwuje mnie takie gadanie
          niedouczonych lekarzy...

Pozdrawiam
          • m.kszczotek do enut 22.07.04, 14:32
            No to czekam na wieści. Ja rozmawiałam z pielęgniarką. Powiedziała że osobiście
            czytała w ustawie o tym wymogu ale że musi poszukać. Bardzo jestem ciekawa tego
            co znajdzie pani z Ministerstwa. Czekam.
    • m.kszczotek Do enut-przydatne linki 22.07.04, 15:11
      Pogrzebałam trochę na stronie NFZ i załaczam linki do interesującego nas
      rozporządzenia. U dołu strony jest załacznik nr 4, który nas interesuje. Nie
      wiem czy sa jeszcze jakies osobne przepisy mówiące o tym kto daną chorobę musi
      stwierdzić aby móc zapisac taki preparat. Z tego rozporządzenia nie wynika że
      musi to być specjalista w danej dziedzinie. Sama nie wiem.

www.nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=1&dzialnr=1&artnr=443
    • kruffa Re: Info - jak najbardziej optymistyczne 22.07.04, 15:22
      A oto jakie wiadomości zdobyłam:
      1. Zarówno bebilon pepti jak i nuramigen maja ceny (te 100%) - negocjowane
      przez producenta z Ministerm Zdrowia i ceny te są publikowane w Dzienniku
      Ustaw - czyli cena np. na bebilon pepti w wys. 25,56 pln jest ceną urzędową.
      Państwo refunduje 50% wartości tego preparatu - czyli pobieranie opłaty wyższej
      jest niezgodne z obowiazującym prawem. Woow !!!! smile)
      2. Nie ma ograniczenia wieku do której recepty powinny byc wypisywane ze
      znizką - (przepisy nie określają do którego roku życia nasze dzieci powinny
      wyrosnąć z alergii smileP)

Co robić w sytuacji, gdy lekarz/apteka chce naciągnąć nas z niewiedzy (tak
      zakładam hi hi):

1. poprosić farmaceutę/lekarza o wskazanie przepisu na podstawie którego chce
      pobrac od nas wyższą opłatę lub naciągnąć nas na kasę (100% recepta)
      2. zadzwonić do producenta - mają oni specjalne działy nawiedzające lekarzy w
      takich sytuacjach i tłumaczących co i jak. hi hi i podać namiary na takiego
      lekarza, który nie chce przepisać recepty ze zniżką.

Można też lekarza poprosić, aby wyraził na piśmie dlaczego nie chce przepisać
      ze zniżką. Ja taką metodę stosuję czasami, gdy ktoś chce mi kit wcisnąć i jesli
      rzeczywiscie takiemu delikwentowi tak się tylko wydaje - staje na moim.

I tym optymistycznym akcentem kończę i pozdrawiam

Kruffa
      • m.kszczotek Do kruffa - jeszcze jedno pytanko 22.07.04, 15:44
        Czy jest gdzieś jasno powiedziane jakiej specjalności musi być lekarz
        wypisujący receptę na mleko? Czy aleria musi być "stwierdzona" przez alergologa
        czy wystarczy pediatra. Celowo "stwierdzona" piszę w cudzysłowie bo czy u tego
        czy tamtego będzie wyglądało to tak że przyjdę i powiem że po normalnym mleku
        dziecko wysypało, znaczy że na nie jeszcze za wcześnie wink
        • kruffa Re: Do kruffa - jeszcze jedno pytanko 22.07.04, 16:16
          Postaram się dowiedzieć, ale tak sobie myślę, ze przerzućmy pałeczkę do
          lekarzy. smile))
          Jak twierdzi, że musi to być "stwierdzone" przez np alergologa to niech taki
          lekarz pokaże podstawę prawną do takiego rodzaju postępowania. Czasami mówią,
          że mają skądś tam takie zalecenia. Jak maja - to niech pokażą na piśmie. Jak
          nie mają to niech to na pismie dadzą. Sorry, za takie podejście, ale jak ktoś
          (lekarze) się na coś powołuje to niech wie na co. A jeśli mu siętak wydaje, to
          niech się upewni i douczy.
          Tak czy inaczej spróbuję jutro sprawdzić.
          Pozdr

Kruffa
          • enut WIESCI Z MINISTERSTWA 23.07.04, 09:31
            Oto co mi powiedziala pani w ministerstwie:
            Jesli lekarz pediatra stwierdza alergie, to nie ma prawa odmowic wypisywania
            preparatu znizkowego, nawet bez potwierdzenia alergologa. Obowiazuje to do 15
            roku zycia dziecka, kiedy to wtedy stwierdza sie niepelnosprawnosc. Oczywiscie
            dobrze jest miec takie zaswiadczenie i mozna/powinno sie po nie udac, ale NIE
            JEST ono konieczne do wypisywania znizkowej recepty. NIE MA TAKIEGO PRZEPISU o
            koniecznosci posiadania zaswiadczenia od alergologa.
            Do 2002 roku byly jakies obostrzenia (chyba tak sie pisze...) w tej dziedzinie,
            jednak ustawa DzU z 2002 nr 28 poz 273 i zmiana DzU z 2002 nr 2002 poz 801 je
            zniosla. Podaje link do ustaw:

www.abc.com.pl/serwis/du/2002/spis.htm
            Trzeba sobie wybrac odpowiedni nr dziennika ustaw.

Pani ta rozmawiala z pediatrami i ci tez tak mowia. Jesli bysmy mialy jakies
            problemy z dostaniem znizkowej recepty, to mamy sie powolac na Ministerstwo.
            Zatem do broni !!! Ja ide walczyc w przyszlym tygodniu...

Kruffa, masz racje, ze nie moga w aptece zadac wiecej, ale to lekarka mi
            powiedziala, ze wypisze recepte na to mleko (bo bez recety go nie dostane), ale
            nie zaznaczy P (choroby przewlekle) i wtedy bede musiala zaplacic 100% !!!

Napiszcie, jak bedziecie wiedzialy, na jakie przepisy Wasi lekarze sie powoluja.

Pozdrawiam
            • enut Re: WIESCI Z MINISTERSTWA 23.07.04, 09:35
              Aha, jak byscie chcialy dzwonic do Ministerstwa, to telefon do Biura Praw
              Pacjenta jest taki:
              0800 190 590
              Bardzo mila pani. I oddzwaniaja z informacjami.
              • kruffa Re: WIESCI Z MINISTERSTWA 23.07.04, 10:18
                A jeszcze szybciej uzyskacie pomoc od producenta. Ja akurat rozmawiałam do
                Nutricia - telefon wzięłam sobie ze strony.
                Nasyłasz ich na takiego lekarza i już. Mają specjalne działy odpowiedzialne za
                tego rodzaju działania - bo leków na receptę reklamować nie wolno. Mają w tym
                interes, bo sa producentem. A wiadomo, ze niektórych nie stać na kupowanie za
                100% - więc jesli wogóle kupi to mniej a oni nie zarobią.
                Zazwyczaj jestem przeciwna tego rodzaju działaniom producenta, ale szlag mnie
                trafia jak ktoś próbuje mnie naciągnąc - bo podatki i tak płacę horendalne -
                więc przynajmniej tutaj chcę dostać to co podobno zgdonie z prawem mi się
                nalezy smile)))
                • m.kszczotek Re: WIESCI Z MINISTERSTWA 23.07.04, 12:55
                  No to czekam Enut na sprawozdanie po bitwie. Ja się umówiłam "dla spokojności"
                  do alergologa na począytek wrzesnia. Jak do tej pory skończy mi się mleko to
                  pójdę walczyć o receptę wink
    • enut Wiesci z placu boju... 29.07.04, 09:05
      Dzisiaj bylismy na bilansie 2-latka i przy okazji poprosilam o recepte na
      bebilon. Cale szczescie, ze trafilam na lagodniejsza lekarke i dalo sie troche
      porozmawiac. Zatem:
      Przepisy swoje, a urzednicy swoje. Lekarka mowi, ze ciagle ma kontrole
      urzednikow z NFZ i jak zobacza, ze dziecko powyzej 2 lat nie ma zaswiadczenia od
      alergologa, to sie czepiaja i kaza pokrywac roznice w cenie z wlasnej kieszeni
      (innych zleconych badan tez sie czepiaja). Bo: "uwaza sie, ze dziecko wyrasta z
      alergii wlasnie do 2 lat, a jesli nie, to potrzeba zaswiadczenia". I ze sa na to
      przepisy, ostatnio zaostrzone...
      Wiemy, ze takich przepisow nie ma, ale juz nie chce mi sie walczyc z nic
      niewiedzacymi urzedasami, wiec dostalam skierowanie do alergologa i pojdziemy po
      to zaswiadczenie. Aha, wystarczy samo zaswiadczenie o leczeniu u alergologa, nie
      trzeba robi zadnych badan, jezeli alergolog nie skieruje.
      Gdybym trafila na te druga lekarke, mniej przyjemna, to bym zrobila awanture...

Jednym slowem odpuscilam sobie, ale mam ich wszystkich w glebokim powazaniu...

Pozdrawiam
      • enut Re: Wiesci z placu boju... 29.07.04, 09:07
        Aha, kolejnym argumentem urzednikow jest: przeciez dziecko nie musi pic mleka,
        moze jesc jogurty i twarozki...

Akurat moje moze, ale inne niekoniecznie...
    • lidek0 Re: Skończone dwa latka a zniżka na bebilon pepti 30.07.04, 23:42
      Moje dziecko do 3 roku życia dostawało receptę na Bebilon Pepti.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka