Dodaj do ulubionych

Rumienie pod kolankami

25.01.15, 12:04
Drogie Doświadczone Mamy! Witajcie. Jestem mamą 3,5 miesięcznego szkraba, który boryka się z problemem zaczerwienień w miejscu zgięcia kolanek, z tyłu. Wyglądem przypomina to trochę odparzenie, jakie raz pod pieluszką miała. Z początku myślałam, że to przez alergię pokarmową (pediatra podejrzewa nabiał), ale wszystkie inne zmiany skórne znikają prawdopodobnie w wyniku diety eliminacyjnej, jaką mam od 7 tygodni, a te rumienie nie. Do smarowania ciała pediatra zaleciła nam Biodermę Atoderm Intensive. Nie pomogło. Koleżanka doradziła mąkę ziemniaczaną. Tylko wysuszyła skórę, a rumień zostal. Teraz próbujemy alantanem, ale skutek też mizerny. Ręce już nam opadają. Całe szczęście, że chociaż Mała nie odczuwa dyskomfortu, nie swędzi jej ani nie piecze. Czy któraś z Was miała podobne doświadczenie i może udzielić rady? Będę bardzo wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • nothing.at.all Re: Rumienie pod kolankami 25.01.15, 12:57
      My mamy to i w zgieciach rączek tez i nadgarstkach i u nas to jest AZS. Stosujemy masc cholersterolowa. Ale przy azs to nie znika.
      To moze być tez reakcja na inne pokarmy, nie tylko nabial. Soja, kakao, ziemniaki czy banan. Trzeba by eliminować te silne alergeny i obserwować. A może to zwykle podrażnienie od spodenek i pocenia się większego w zgieciach.
      Generalnie należy to natłuszczac. Jak nie ma dyskomfortu to super.
      • zielonomi81 Re: Rumienie pod kolankami 25.01.15, 14:01
        Dziękuję za Twą odpowiedź. Mamy tę maść, więc dzisiaj zastosuję. Wiedziałam, że uzyskam tu cenną poradę smile
      • panizalewska Re: Rumienie pod kolankami 25.01.15, 15:53
        Popieram natłuszczanie, ale najpewniej zniknie dopiero po znalezieniu alergenu.
        Ja z kolei polecam maść z apteki pt sam cholesterol + woda - to półprodukt do sporządzania innych maści. Żadnych konserwantów, niczego. Nie wszystkie apteki mają, nie wszystkie sprzedają bez recepty. Trzeba poszukać w okolicznych aptekach albo poprosić o receptę pediatrę. Jak jesteś z Warszawy to apteka przy Hali Mirowskiej sprzedaje bez problemu i tanio, apteka na Bielanach przy samym metrze Lekoteka też bez problemu ale drożej, po 27gr za gram, pudełka wielorazowe są.
    • lunkalinka Re: Rumienie pod kolankami 25.01.15, 15:06
      Moja córka miała coś takiego, dwukrotnie. Za pierwszym razem nie miałam pojęcia co może być przyczyną, natłuszczałam i samo zniknęło. Dodam, że córka była i jest na nutramigenie więc teoretycznie alergia nie powinna być przyczyną. po kilku miesiącach znów się to pojawiło, wtedy córka już miała mocno rozbudowaną dietę więc podejrzewałam, że to alergia. Długo z tym walczyłam, ale znalazłam alergen - była to kaszka dosypywana do mleka. Wtedy doraźnie bardzo pomagała nam maść na bazie euceryny i kwasy bornego, przepisana przez pediatrę. Smarowałam przy każdej zmianie pieluszki. Ostatecznie jednak zniknęło dopiero po odstawieniu kaszki. Bardzo polecam ci maść właśnie na bazie euceryny i kwasu bornego, poproś lekarza a na pewno wypisze ci receptę.
    • e_dit Re: Rumienie pod kolankami 27.01.15, 13:51
      U mnie też tak było, Młody miał raz pod jednym kolanem raz pod drugim, natłuszczałam bepantehenem i kąpałam w emoliencie.. przeszło i nie wróciło i żadna to była alergia.. na początku sezonu grzewczego miał też suchą skórę na nogach, starsza córka też tak miała, zaczynało się grzanie i przez parę tygodni trzeba było co wieczór posmarować... i tyle.
    • ela.dzi Re: Rumienie pod kolankami 27.01.15, 14:13
      Takie plamy mogą być objawem AZS. Ale może być alergia. Mnie uczulił balsam do ciała. Przypomnij sobie czy Ty czegoś nie zmieniałaś.
    • plum1plum Re: Rumienie pod kolankami 27.01.15, 22:29
      Jeśli karmisz, posmaruj to miejsce swoim mlekiem, u nas tylko to okazało się być skuteczne.
      • zielonomi81 Re: Rumienie pod kolankami 31.01.15, 19:55
        Dziewczyny, maść cholesterolowa pomogła trochę. Rumienie nie zniknęły zupełnie, ale też się nie pogorszyło. Jest troszkę lepiej. Natomiast świetnie się spisała na liszaja na buzi smile plum1plum - dzięki za podpowiedź, spróbuję patent z mlekiem. Za tydzień mamy szczepienie. Jeśli do tego czasu nie znikną rumienie poproszę lekarkę o tę maść, o której piszesz lunkalinka. Pozdrawiam Was wszystkie serdecznie. Dzięki za odzew smile
    • volke_86 Re: Rumienie pod kolankami 12.02.15, 19:21
      Podbije temat bo wlasnie wrocilam od dermatologa.Problem - rumien pod kolanami oraz na szyi. Stresowalam sie alergia - ostatnio rozszerzamy diete. Okazalo sie ze zupelnie niepotrzebnie. Rumien okazal sie obtarciami suchej skory, wysuszonej na skutek sezonu grzewczego. Mamy wrocic do emolientu + cetaphil do smarowania. Podobno problem typowy dla maluszkow z wrazliwa cera. Mamy sprobowac kapac malego co drugi dzien a nie codziennie,uwazac na rajstopki(dzialaja jak tarka). Problem definitywnie powinien zniknac na wiosne.Oby diagnoza byla sluszna.
      • nothing.at.all Re: Rumienie pod kolankami 12.02.15, 20:23
        Dzięki za informacje. Na pewno się przyda niektórym mamom. U nas niestety to azs wić rumienie są w zgieciach.
      • zielonomi81 Re: Rumienie pod kolankami 12.02.15, 21:11
        Tego Wam życzę smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka