16.04.15, 15:30
Witam

odebrałam dzisiaj wyniki testów z krwi mojej 6 letniej córki, z tego co widzę młoda ma alergię na pyłek brzozy, olchy i tymotki łąkowej, ale są to niewielkie stężenia, nie ma żadnej alergii na składniki pokarmowe ani na zwierzęta natomiast ma bardzo duże stężenie alergenu roztoczy, w skali od 1 do 6 , wyszło 5 czyli "Bardzo wysokie miano przeciwciał". Jestem trochę zdziwiona bo u młodej nie widzę, jakiś mega objawów alergicznych, owszem zdarza się jej delikatna wysypka pod kolanamii i na brzuszku, wieczorny katar tylko w łóżku w pozycji leżącej, nawet trudno to nazwać katarem bo z nosa nic nie leci, jedynie słychać, ze nos ma przytkany, częste oblizywanie ust, poza tym mała prawie w ogóle nie choruje, w sumie jeszcze nigdy nie chorowała na schorzenia górnych dróg oddechowych, łapie czasami katar, który po tygodniu przechodzi. Ma tez powiększony znacznie trzeci migdał. Laryngolog przy badaniu stwierdził, ze młoda ma alergiczną śluzówkę, co było powodem zrobienia testów.
Czy przy tak wysokiej alergii na roztocza to jest możliwe, ze córka ma tak mało objawów alergii, a przynajmniej te co ma są w ogóle nie uciążliwe???.
Poza tym z testów wyszło że młoda nie ma żadnych alergii pokarmowych.
Acha IgE całkowite tez ma bardzo podwyższone 411,10 IU/ml
Jak postępować przy alergii na roztocza, jestem całkowicie zielona w leczeniu alergii?

Obserwuj wątek
    • zawszeokrokprzedastma Re: roztocza 16.04.15, 18:47
      Polecam nasz poradnik praktyczny. www.zawszeokrokprzedastma.org/jak-chronic-dziecko-przed-roztoczami/ i objawy które opisujesz wskazywać mogą właśnie na alergię na roztocza. Alergia to nie tylko katar. Ja nie mam kataru ale spuchnięte zatoki. To jest bardzo uciążliwe tak jak uczucie przytkanego nosa. 6 latka która ma to od dawna czuje że to stan "normalny" dlatego może się nie skarżyć. Chodziłam tak 7 lat bo myślałam, że to ze zmęczenia. Aż okazało się, że mam astmę. Na tym etapie możesz zastosować profilaktykę i nie dopuścić do rozwoju choroby. Powiększony migdał także może być efektem alergii na roztocza.
      • ivaz Re: roztocza 16.04.15, 19:12
        Bardzo dziękuję, zaraz biorę się za lekturę.
        Przypomniałam sobie jeszcze, że córka zawsze podczas jazdy autem skarży się, że się dusi, pewnie to też objaw alergii.
        • zawszeokrokprzedastma Re: roztocza 16.04.15, 20:51
          To może też być problem z roztoczami i pleśniami - proszę odgrzybić klimatyzację. Trzeba to robić co najmniej raz w roku.
          Zawsze można napisać na maila na naszej stronie internetowej - przez formularz kontaktowy - o ile jest to możliwe wspieramy alergików i astmatyków.
          Powodzenia!
    • overland Re: roztocza 26.11.15, 23:09
      zajrzyj tu www.usuwaniealergenow.pl
    • hester123 Re: roztocza 10.04.16, 14:32
      Na roztocza kurzu domowego polecam ACARIX do stosowania na wszelkie powierzchnie tekstylne- materace, zasłony, pluszaki, pościel itd. Tej samej marki ACARIX Wash do prania w niskich temperaturach i ACARIX Filter do odkurzaczy. Dostępne na Allegro.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka