mel-laa
17.01.16, 22:05
Witam,
Od około miesiąca syn ma odparzony odbyt. Jak w temacie- jak leczyć? clotrimazol daje tylko wrażenie, że jest lepiej. Żadne maści pieluszkowe nie działają. Syn jest alergikiem. Ma wysypkę na nogach o nasileniu dużo mniejszym niż z przed odstawienia glutenu. Dawniej mały miał zmiany na kolanach (skóra pogrubiona, łuszcząca się). Potem odstawiłam gluten - mniej więcej w lutym. Potem poprawa kolosalna - mały nie potrzebował już nawet częstego smarowania- czasem parę krostek wyskoczyło. Stan skóry zaczął znacznie pogarszać się w październiku- zmiany pod kolanami i na udach. Z testów tylko roztocza. Od ponad roku nie je pszenicy i innych zbóż glutenowych (z wyjątkiem owsa), nabiału. Nie je jaj (chociaż od jakiegoś czasu dostaje gotowane żółtko- uwielbia). Mleka też nie je. Z mięs kaczka, indyk, wieprzowina (kura odstawiona ponad rok temu). W tym tygodniu zrobiliśmy test mrt. Na czerwono czerwona porzeczka, wiśnia (nie je ), kalafior, pomidor (nie je od bardzo dawna), sacharyna. Na żółto migdały, miód, owies, pistacja,ryż, wanilia, cynamon, cukier trzcinowy, kurczak, marchew, ser pleśniowy, ser żółty, figa i konserwanty. Jajko na zielono (ale je żółtko i wydaje mi się, że jest w porządku).
Wychodzi na to, że młody może grykę i kaszę jaglaną- (kukurydza odpada- kolejna nieudana prowokacja- młody rzucał się całą noc) I tak je od środy - a odbyt dalej czerwony...Poradźcie - jakie badania zrobić- kału w kierunku grzybów czy może jakieś inne wymazy? Jutro wybieram się do pediatry ale czuję, że rozłoży ręce jak zwykle...
W tamtym roku jeździłam z nim do gastroenterologa- na podstawie badań z krwi wykluczył celiakię (chociaż czytałam, że ok 70% ludzi chorych na celiakię ma przeciwciała?), alergolodzy "leczą" sterydami, a ja po wędrówkach po lekarzach straciłam wiarę w nich...
Piszecie często o badaniu w felixie- tylko zastanawiam się, czy nawet jeśli coś wyjdzie to czy lekarz lokalny wypisze mi receptę..do tej pory pasożyty nie wychodziły. We wrześniu młody dostał tylko 1 dawkę pyrantelum- jak był czas na drugą to chorował - a potem przeterminowała mi się butelka z lekiem (3 tyg od otwarcia).
Co robić, poradźcie proszę.