02.12.12, 00:06
Święta BN zawsze wywołują w nas stres – chcemy, aby wszystko było idealne. Mieszkanie musi błyszczeć, jedzenie musi być wyśmienite, prezenty udane, a choinka – najpiękniejsza.

Wybór choinki jest indywidualną sprawą każdej z nas. Podobnie jest ze świątecznymi ozdobami – wybieramy je wedle naszego gustu, dobieramy do kolorystyki mieszkania.Jak to wygląda u was,ja choć od kilku lat chciałabym coś zmienić to jednak za każdym razem stroję tak samo,coś dodam coś odejmę ale jednak w takim samym stylu.

Sentymenty mi nie pozwalają na zmianę,bo każda ozdoba coś przypomina i ciepło się na duszy robi.Nie wyobrażam sobie zrezygnacji na "nowszy model".Choinek jest mnóstwo,ozdób różnież moja teściowa stroi na srebrno-niebiesko,ja czerwonobordowo +zabawki z drewna,siostry jeszcze inaczej a wy....?

W przyszłą sobotę zabieramy się za strojenie,córka już się nie może doczekać,mąż też pyta kiedy!Wy kiedy się zabieracie za tę coroczną ceremonię...
Obserwuj wątek
    • jola-kotka Re: Choinka! 02.12.12, 00:40
      Ja choinke mam sztuczna,zielona i taka ubieralam,do zeszlego roku na czarno-zloto bo mam mieszkanie w takich barwach.
      W tamtym roku kupilam biala i to nie byl dobry pomysl,zielona daje klimat,tutaj go nie bylo.
      Dlatego wracam do zielonej,ale kupie nowa bo stara poszla na smietnik,miala byc juz nie potrzebna.
      Poniewaz za tydzien organizuje impreze mikolajkowa u siebie to na sobote musi juz byc udekorowane mieszkanie i ubrana choinka.
      Nie mam ozdob do ktorych czuje sentyment,maja byc w kolorze czerni i zlota czasami trafi sie cos bialego,co roku musze cos dokupic bo w moim domu drugi dzien swiat to sped znajomych podczas ktorego co nieco ulega zniszczeniu,potluczeniu.
      I dobrze bo lubie kupowanie tych swiecidelek,uwielbiam stoiska w marketach z bombkami,figurkami,stroikami i nawet gdybym miala ich wystarczajaca ilosc i tak pewnie kupowalabym cos nowego.
      • kkalipso Re: Choinka! 02.12.12, 00:53
        Biała choinka to jakieś nieporozumienie...brrr,nie dziwię się,że zmieniłaś!
        Ja mam zieloną sztuczną już od kilku lat i choć imprez moje drzewko przeżyło bez liku to dobrze się trzyma i ozdoby również,kto próbował zniszczyć to pożałowałsmile

Gdzie ty kupujesz czarne ozdoby na choinkę,zastanawiam się czy takie widziałam i nie przypominam sobie?

• jola-kotka Re: Choinka! 02.12.12, 00:59
          Tak zeby byly cale czarne to trudno dostac,ale czarno zlote,czarno biale sa wszedzie,kupuje na stoiskach tych w super marketach w alejkach,fajne kupilam dzisiaj u nas w Tesco,czarne dzwonki,sredniej wielkosci ozdobione zlotym brokatem.
          • jola-kotka Re: Choinka! 02.12.12, 01:04
            A propo bialej choinki,myslalam,ze przy tak ciemnym mieszkaniu bedzie sie fajnie odbijac i w sumie tak bylo,ale to nie to samo jednak,choinka musi byc zielona.
            Dzisiaj widzialam zlota i tez fajnie wygladala,ale juz nie bede ryzykowac inaczej wyglada taka gola a inaczej jak sie ja ubierze przy zielonej jest najlepszy efekt i daje klimat swiat.
            • kkalipso Re: Choinka! 02.12.12, 01:07
              Ja myślę,że te białe to jeszcze ujdą w centum handlowym czy sklepie ale w domu NIGDY...
          • kkalipso Re: Choinka! 02.12.12, 01:05
            Aha-rozumiem!

Ciekawe czy na ematce robią konkurs na najpiękniejszą choinkę?!
            • ruda.mama Re: Choinka! 02.12.12, 17:40
              ja zawsze wielka zywa mialam,teraz kupie sztuczna,bo jednak ladniej ubrana wyglada!ja mam rok temu kupione bombki w ksztalcie jeleni,myszek,papug z FLO-cudne!do tego czerwone lampki,oraz piorka na druciku biale a w tym roku rozowe,oraz dodalam bombki w s=ksztalcie lodow,prezentow babeczke,
              poza tym kominek girlana,plus swiatelka,z rekawiczkami skandynawskimi,cudooooooooo
    • zahara0 Re: Choinka! 02.12.12, 00:59
      Mam sztuczną zieloną choinkę, bombki czerwone i złote ale już mi się znudziły. Po świętach mam zamiar ich się pozbyć i kupić nowe ozdoby, które wtedy będą na wyprzedażach, za ułamek ceny.
      Kilka sentymentalnych ozdób zostawię, m.in. wykonane przez moje dzieci.
    • franczii Re: Choinka! 02.12.12, 06:58
      U nas jest totalnie kolorowa. Mieszana. Duuzo zlotych elementow bo moi chlopcy maja faze na zloto. Wczoraj ubraly.
      Wczesnie ale we Wloszech choinka stoi do 6 stycznia wiec niech sie nia naciesza.
    • twoj_aniol_stroz Re: Choinka! 02.12.12, 10:04
      U nas póki co króluje na stole wieniec adwentowy - robię co roku, dzieciaki pilnują zapalania kolejnych świec i czekania.
      Choinkę ubieramy parę dni przed Wigilią, mąż z synem jadą taczką lub sankami do sąsiada po drzewko, przywożą świeże, najczęściej jodłę, czasem świerk srebrny. Potem ubieramy. Dotychczas było to kolorowe szaleństwo, ale marzy mi się choinka ubrana w kolorach: szary, brudny róż i beż. Zobaczymy co z tego wyniknie big_grin Córka marzy o malutkiej choince białej z niebieskimi bombkami w swoim pokoju i myślę, że to jest do zrealizowania w tym roku bez większego problemu. Jak znam syna to u niego będzie czerwono-czarna big_grin
    • kosmitka06 Re: Choinka! 02.12.12, 10:16
      Dom w świąteczne barwy przystrajam dzień przed Mikołajkami. Obecnie już mam pokupowane wszystko... również ozdoby i mała choineczka zagości u córki pokoju tego dnia.
      Samą choinkę ubieramy na ok tydzień przed Wigilią. W tym roku chyba będzie sztuczna, bo co roku płaciłam po 200-300zł. za super choinkę a woń była z niej okropna (jakby koci mocz).
      Stroiki jakie zamierzam porobić będą z gałązek świerku/jodły z mojego podwórka i ten zapach będzie unosił się przez cały czas wink
    • gwen_s Re: Choinka! 02.12.12, 14:33
      u nas choinka na biało, ze srebrnymi dodatkami, sztuczna, ale uwielbiam ją ubierać i co roku coś dokupuję smile W tym roku część bombek postanowiłam zrobić sama, zobaczymy co z tego wyniknie, a ubierać będziemy w mikołajki.
      A któraś z Was pytała gdzie czarne bombki, nie wiem jak teraz, ale w zeszłym roku był cały zestaw w pudełku różności ozdobnych na choinkę czarnych w ikei!
      • dolores12 Re: Choinka! 02.12.12, 14:39
        Oj, a ja nie lubię ubierać choinki. Jak byłam mała, domagałam się jej już w listopadzie i chciałam żeby stała cały rok. To chyba przez szarość czasów PRL, wtedy choinka była czymś kolorowym i niezwykłym. Teraz ubieram choinkę wyłącznie ze względu na dzieci, kupuję żywą jak najmniejszą(tak z metr wysokości) żeby było mało roboty i wywalam zaraz po Nowym Roku.
    • vesper_lynd_1 Re: Choinka! 02.12.12, 14:42
      > Święta BN zawsze wywołują w nas stres – chcemy, aby wszystko było idealne
      > . Mieszkanie musi błyszczeć, jedzenie musi być wyśmienite, prezenty udane, a ch
      > oinka – najpiękniejsza.

..o boże, to jakiś wstępniak do "Pani Domu"winkP?
      Popraw styl bo garkuchnią jedzie...

jesteś fenomenem tego forum- jak z każdej dupereli zrobić myśl...
      • kkalipso Re: Choinka! 02.12.12, 15:16
        vesper_lynd_1 napisał(a):

> jesteś fenomenem tego forum- jak z każdej dupereli zrobić myśl...

Nie przeżylabyś jak byś nie dosrała ,prawda?

Też cię -Nie Lubię!
      • novawaniliova Re: Choinka! 02.12.12, 15:23
        Odkąd się pobudowaliśmy kupujemy świerki w donicy, dwa, jeden na parter a drugi na piętro. Na wiosnę przesadzamy do ogrodu, chcemy, żeby z każdej Wigilii spędzonej w naszym domu były posadzone drzewka. Mamy już trochę, działka ma prawie pięć tysięcy metrów,więc jest gdzie sadzić. Drzewka dekoruję tylko ozdobami wykonanymi ręcznie, naturalnymi, nie uznaję np. plastików. Co roku suszę plastry pomarańczy, robię bombki "karczochy" (świetna instrukcja jak zrobić znajduje się na Wielkim Żarciu) pierniczki, czekoladowe kule, od pań z Kólka Gospodyń kupuję przecudowne ozdoby wiklinowe,słomiane i papierowe. Panie robią również świerkowe odświeżacze powietrza - takie coś w woreczku, podobne do potpourri - pachnie bosko.
        • kkalipso Re: Choinka! 02.12.12, 15:29
          novawaniliova napisała:

Co roku suszę plastry
          > pomarańczy, robię bombki "karczochy" (świetna instrukcja jak zrobić znajduje s
          > ię na Wielkim Żarciu) pierniczki, czekoladowe kule, od pań z Kólka Gospodyń kup
          > uję przecudowne ozdoby wiklinowe,słomiane i papierowe. Panie robią również świe
          > rkowe odświeżacze powietrza - takie coś w woreczku, podobne do potpourri - pach
          > nie bosko.

Musi być piękna ta choinka.Ciekawy pomysł na choinkę do pokoju córkismile
        • novawaniliova Re: Choinka! 02.12.12, 17:41
          W zeszłym roku zrobiłam jeszcze malutką "anielską" choinkę do firmy - kupiłam na All piórka, nanizałam laski cynamonu na wstążkę, drucikiem dodałam piórka. Do tego biało- srebrne szyszki własnoręcznie uzbierane i pomalowane. Powiem nieskromnie,że super to wyglądało.
    • andaba Re: Choinka! 02.12.12, 15:21
      kkalipso napisała:

> W przyszłą sobotę zabieramy się za strojenie,

A ty co, hipermarket jesteś?
      • kkalipso Re: Choinka! 02.12.12, 15:23
        że co?
        • andaba Re: Choinka! 02.12.12, 15:31
          Ktoś poza hipermarketami stroi choinke na początku adwentu?
          • asia06 Re: Choinka! 02.12.12, 15:41
            A może me tradycję amerykańską. W USA choinki stroi się na Święto Dziękczynienia. smile
          • kkalipso Re: Choinka! 02.12.12, 15:43
            Z tego co widzę wielu ludzi ma choinki w domach w połowie grudnia, również szkoły,przedszkola ,szpitale...

Ja nie za bardzo pobożna jestem,nie pościmy od lat...a gdyby nawet to ilu ludzi znasz którzy tradycyjnie ubierają choinkę w wigilię?
          • carmita80 Re: Choinka! 02.12.12, 16:58
            andaba napisała:

> Ktoś poza hipermarketami stroi choinke na początku adwentu?

Tak, wiele osob. My zawsze ubieramy choinke i dekorujemy dom w pierwszy weekend grudnia, mniej wiecej w tym samym czasie robia to sasiedzi. Sporo osob ma juz dekoracje i choinke w polowie listopada. U nas choinka stoi do 6 stycznia, u innych tez. Nie wyobrazamy sobie czekac z ubieranoem choinki do dnia przed swietami, lubimy nacieszyc sie atmosfera oczekiwania, ma fantastyczny urok. W szkole u dzieci tez juz jest choinka, udekorowane klasy, robieraja i chowaja wszystko w ostatni dzien przed przerwa swiateczna tak, ze gdy dzieci wracaja po nowym roku dekoracji swiatecznych juz nie ma.
    • e-kasia27 Re: Choinka! 02.12.12, 15:47
      U nas choinkę ubiera się w Wigilię, ale stoi aż do ostatków.
      Choinka jest w stylu bezstylowym, albo raczej w stylu im więcej tym lepiej.
      Ozdoby przechodzą w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie, mamy takie z przed 50 i więcej lat, a że co roku coś się dokupuje, to i choinka musi być zawsze duża, żeby się wszystko zmieściło, bo żal by było czegoś nie powiesić - więc jest naćkana, kolorowa, błyszcząca i świecąca.
      No i zawsze musi być żywa, zielona i pachnąca - najczęściej świerk, czasem sosna, nigdy jodła, bo taka dla nas nie ma świątecznego roku.

Nie lubimy takich monotematycznych jednokolorowych, czy dwubarwnych eleganckich choinek.
      • kkalipso Re: Choinka! 02.12.12, 16:04
        e-kasia27 napisała:

> U nas choinkę ubiera się w Wigilię, ale stoi aż do ostatków.

W moim domu rodzinnym też tak było.Dodam jeszcze,że tylko ubierało się choinkę,wszytko inne musiało być gotowe,dom lśnił,my czyściutkie ładnie ubrane,zakaz kłótni bo mam twierdziła,że jaka wigilia taki cały rok.Nie pozwalał nam nawet czegoś zacerować np.rajstop jak oczko poszło(trzeba było się ukrywać).Zakaz chodzenia po innych domach,koleżankach,jak czas dłużył do chwili po wigili -kiedy to wybiegało się przed blok z opłatkiem i tam cała brygada czekał,póżniej pasterka.

Z ostatnich zakupów tylko chleb,żeby był świeży.I tak się czekało do wigili.
      • mamaemmy Re: Choinka! 02.12.12, 16:06
        Dwa lata temu szukalam inspiracji,bo musiałam kupić od nowa wszystkie ozdoby..i nic kompletnie mi sie nie podobało,wszystko oklepane..aż wtedy weszlam do zwariowanego sklepu FLO i tam była kolorowa,cudowna ,oryginalna choinka-i taką mieć zapragnęłam big_grin
        Słowo klucz BAJECZNA. Wydalam duuzo kasy na ozdoby z tamtego sklepu-fajne kolory-turkus,fuksja,fiolet,dużo zabawek z filcu,stylizowanych na takie stare,babciowe -CUDNE.
        Ciekawe figurki,zwierzątka..I do tego oczywiscie zwykłe multikolorowe światełka smile
        • carmita80 Re: Choinka! 02.12.12, 16:38
          Wlasnie skonczykismy ubierac choinke i dekorowac dom. Nowe ozdoby kupowalismy 3lata temu, sa zloto-brozowe z elementami bordo, pasuja do kolorostyki pokoju dziennego.
        • ewma Re: Choinka! 02.12.12, 16:45
          Ja wczoraj,wraz z córką , powyciągałam ozdoby świąteczne i w domu mamy już mikołaje,stroiki,itd.
          Choinkę ubieramy tak z 3 dni przed wigilią,z racji tego ,że zawsze mamy żywą,pachnącą żywica.
    • margotka28 Re: Choinka! 02.12.12, 17:14
      wychowałam się w domu ze sztuczną choinką i zawsze chciałam mieć tzw: żywą. Odkąd mam swoje mieszkanie króluje w nim tylko żywa choinka. Kupuję ją mniej więcej na tydzień przed BN,a stoi do połowy stycznia. Ozdoby - tu mam cięzki temat, bo przez tyle lat wielokrotnie kupowaliśmy różne ozdoby, każdy ma swoje ulubione. Nie mam serca robić co roku dizajnerskiej choinki zgodnie z aktualnym trendem. Robimy naszą własną, a jak się komuś nie spodoba to jego problem wink
      • raszefka Re: Choinka! 02.12.12, 18:53
        Mam tak samo - całe życie sztuczna choinka, w ubiegłym roku wreszcie własnoręcznie przytargałam z rynku prawdziwą jodłę na dwa dni przed wigilią, zajęła pół pokoju, odstroiłam JAK CHOINKĘ we wszystko, bombki, sopelki, pierniczki, szydełkowe gwiazdki, papierowe gwiazdki, pomalowane na złoto szyszki i kokardki na gałązkach.

W tym roku planuję podobnie. Choinkę ubieram między 22 a 24 grudnia i stoi, o ile nie padnie, do Gromnicznej. Pilnuję żeby z każdej strony była w każdym kolorze. I mam jeszcze parę gadżetów bożonarodzeniowych do poupychania po kątach, na ścianach, na drzwiach... Ale to wszystko tuż przed świętami. Na razie tylko wieniec adwentowy na stole (nawiasem mówiąc kupienie różowej świecy mnie wczoraj przerosło sad Nie ma...)
    • mondovi Re: Choinka! 02.12.12, 19:50
      U mnie w domu choinkę ubierało się w rano w Wigilię, mój syn też ubiera w Wigilię albo wieczorem 23.12. Choinka wygląda, hmm, tak sobie, bo łańcuchy i ozdoby robi dziecko wink "Sklepowy" jest tylko czubek i lampki.
      • lucadimontezemolo Re: Choinka! 02.12.12, 20:02
        Zawsze mam żywą choinkę, ubieram 23-24 grudnia. Ceremonią bym tego nie nazwała.
    • agni71 Re: Choinka! 02.12.12, 20:14
      Z forum emama zawsze sie człowiek czegos nowego dowie wink

W moim domu rodzinnym choinke ubieralo sie zawsze (czy sztuczna czy prawdziwa) w Wigilię, ewentualnie dzień przed. U siebie też tak robimy. Nie przyszłoby mi do glowy stroić dom juz teraz w ozdoby świąteczne. Z akcentów świątecznych mam tylko powieszone kalendarze adwentowe dla dzieci...
    • gardenia_nowak Re: Choinka! 02.12.12, 20:14
      Święta mnie nie stresują jakoś specjalnie, a choinkę mamy żywą, nie za dużą, ubieraną w wigilię albo dzień wcześniej - od lat te same słomiane zabawki, czerwone plastikowe jabłuszka i białe malutkie światełka.
    • suazi1 Dzień przed Wigilią 03.12.12, 13:48

• yenna_m Re: Choinka! 03.12.12, 13:50
      u mnie choinkę ubierają dzieci (taka tradycja) więc wygląda dość mocno odpustowo

jak się komu wystrój choinki nie podoba, to zawsze może udać, że nie widzi
      • aneta-skarpeta Re: Choinka! 03.12.12, 14:35
        ja tez lubie takie od serca- wszystko tam moze byc
        co prawda nie jest ona taka modelowa, ale wg mnie najpiekniejsza

my w tym roku bedziemy mieli pierwszy raz wielkąąąą choinę
        i bedzie ustrojona bombkami, jakims dziadostwem, do tego szyszki, suszone plastry pomarańczy, ciastka, cukierki- co nam do głowy przyjdzie, natomiast projektantem bedzie synwink
      • kkalipso Re: Choinka! 03.12.12, 15:26
        yenna_m napisała:

> u mnie choinkę ubierają dzieci (taka tradycja) więc wygląda dość mocno odpustow
        > o
        >
        > jak się komu wystrój choinki nie podoba, to zawsze może udać, że nie widzi

Muszę ją zobaczyć dasz fotkę ,co?
        • yenna_m Re: Choinka! 03.12.12, 16:24
          nie
          aż taka ekshibicjonistka nie jestem wink
    • aneta-skarpeta Re: Choinka! 03.12.12, 14:33
      my ubieramy zaraz przed wigilią
      w tym roku pewnie w sobotę

jak kiedys ubraliśmy wcześniej to nam sie opatrzyła do swiąt

likwidujemy przy 3 króli, bo po swietach, dal odmiany, nas już nie bawiwink
      • kkalipso Re: Choinka! 03.12.12, 15:28
        Mnie zaraz po Sylwestrze przestaje bawićsmile
    • redheadfreaq Re: Choinka! 03.12.12, 15:16
      Kupiłam w zeszłym roku choinkę w Home&You - w postaci ceramicznego świeczniczka i mam z bańki smile Nie mam przestrzeni na pełnowymiarową - może kiedyś, jak będzie jakiś mały człowieczek, by się zachwycić... wink
    • kocianna Re: Choinka! 06.12.12, 20:39
      Moja musi być żywa, ubierana kilka dni przed BN - choć w tym roku równiutko w Wigilię będe w domu, więc ubrana będzie w Wigilię. Wisieć na niej będą głównie pierniczki, plastry pomarańczy (nie suszone, schną na choince) i mnóstwo własnoręcznie robionych ozdób. Często kupujemy najtańsze chińskie plastikowe bombki i malujemy je wg własnego uznania, jakieś makarony, papier kolorowy, szyszki malowane na złoto, no i przede wszystkim pierniczki. Wygląda to nieporządnie, ale tak właśnie lubimy najbardziej. Do tego kilka bombek tradycyjnych, polskich, ręcznie zdobionych...
    • edelstein Re: Choinka! 06.12.12, 20:57
      Chce biala w tym roku.Normalnie mam zielona srebrno fioletowa.
    • dziennik-niecodziennik Re: Choinka! 06.12.12, 22:50
      choinkę ubieramy na pare dni przed świętami - po pierwsze tradycyjnie w ogole powinno sie na dzien przez Wigilią najwczesniej, ale to za krótko tongue_out, po drugie chyba zwariuje jak bede musiaa dłuzej bronic drzewka przed dzieckiem.
      choinkę mamy sztuczną, ale wygląda jak prawdziwa, tyle ze nei pachnie big_grin
      ubieramy - ha! co roku inaczej smile w zeszłym roku bylo multikolorowo, dwa lata temu bylo standardowo złoto-czerwono. w tym roku chciałabym żeby była ubrana tylko we własnoręczne wytwory mojego dziecka, ale obawiam sie ze sie nie wyrobimy, zastanawiam sie wiec na ubraniem drzewka w szyszki, jabłka, światełka "sopelki" takie cieniutkie albo mini-gwiazdeczki, ze sztucznym sniegiem na gałązkach. wtedy wyroby ręczne zostaną na przyszły rok.
      moj ojciec ubiera choinkę co roku w to samo, a ja co roku znajduję tam jakąs zapomnianą starą bombkę, która od razu przywołuje jakies tam wspomnienia smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka