Dodaj do ulubionych

Cos dla przyjemnosci

23.09.04, 22:15
Dziewczyny czy znalazłyscie moze jakies kupne smakołyki dla dzieciaczkow?
Znalazlam ostatnio lizaka chupa chups jablkowego, bez mleka, ale nie moge
znalezc nic bez barwnikow sztucznych i ulepszaczy.
W desperacji ostatnio na spacerze kupilam malemu wate cukrowa. Pomijam
kwestie dyskusyjna czy dzieci w ogole powinny jesc slodycze, ale chcialabym
mu sprawic troche radosci.
Ostatnio synek kolezanki poczestowal malego delicja a ja musialam mu ja
wyrwac z buzi...
Sama nie moge upiec zadnych ciastek miekszych niz kamien...
Raz upieklam biszkopta jaja zastepujac dynia w proszku ktora przywiozla mi
kolezanka z Kanady, ale malego po tym wysypalo wiec przypuszczam ze ta dynia
to byla jakas cyganiona, a bez jaj wszystko twarde...
Prosze podsuncie cos

Aha i jakiej firmy kupujecie owoce suszone? Nie moge znalezc takich bez
E211.
Dzieki

sorki za trzcionke ale przestawila mi sie klawiatura
Obserwuj wątek
    • wroc.aga Re: Cos dla przyjemnosci 23.09.04, 23:05
      z tej firmy kupuje rodzynki:
      www.bionica.com.pl/cgibin/shop?show=C00&sort=id&sid=782190a3
      jeszcze tu są owoce suszone na słońcu, ale tych nie próbowałam:
      www.naturo.pl/product_info.php?products_id=265
      Zaraz poszukam coś z tymi jajkami, tzn w zamian, ale mały coś śpi wrednie.....

• wroc.aga Re: Cos dla przyjemnosci 23.09.04, 23:40
      Znalazłam takie coś:
      "Mąka sojowa zmieszana z wodą służy jako substytut jajek do
      wiązania składników (1 łyżeczka mąki sojowej wymieszana z 1 łyżeczką wody
      zastępuje 1 jajko). W czasie pieczenia mąka sojowa łatwiej brązowieje. Należy
      skrócić czas pieczenia lub delikatnie obniżyć temperaturę piekarnika. W
      produktach, do których nie stosuje się drożdży, ok. 20% całej mąki można
      zastąpić mąką sojową. Mąka sojowa jest cięższa od innych mąk, jeśli użyje się
      jej za dużo, uzyskany produkt może być za gęsty."
      Magdo, jest też substytut jajka, dowiadywałaś się co zawiera? Widziałam nawet
      coś takiego w tesco, ale tam jest chyba coś z soi (tak mi się kojarzy, ale to
      wszystko już powoli mi się mieszasmile) więc u nas odpada- więcej składników nie
      pamiętam. Na forum kuchnia była kiedyś dyskusja, tu jej kawałek:
      "Specjalnie dla wegan!
      Wyeliminowanie jajek z wypieków zmniejsza w nich zawartość tłuszczu i
      cholesterolu w istotnej mierze. Jeżeli przepis wymaga 1-2 jajek, można zamiast
      nich dodać kilka dodatkowych łyżek wody, aby utrzymać pożądaną wilgotność
      ciasta. Jeżeli przepis wymaga więcej niż dwóch jajek, można je zastąpić
      następującymi produktami (porcja zastępująca 1 jajko):
      - 2 łyżki rozdrobnionego na purée miękkiego tofu
      - poł rozdrobnionego banana
      - 1/3 filiżanki prażonych jabłek lub dyni
      - 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego wymieszanego w blenderze z odrobiną
      wody
      - czubata łyżka mąki sojowej wymieszana z 2 łyżkami wody
      - 2 łyżki skrobi kukurydzianej"

Może coś Ci to pomoże. Ja nie próbowałam tych sposobów, mały jada żółtka więc
      to już łatwiej.
    • kruffa Re: Cos dla przyjemnosci 24.09.04, 07:45
      Ja zaram ciastka ze sobą, tylko że mała może jeść gluten (tak nam wychodzi).
      Ciastaka są z maki kukurydzianej, jakieś glutenowej ale nie pszennej, oliwy i
      płatków owsianych, no i oczywiście cukier
      Jesli chcesz - dam przepis - jeszcze nigdy nie miałam z nimi problemu.
      Są też ciastka jaglane do zrobienia smile

Kruffa
    • enut Re: Cos dla przyjemnosci 24.09.04, 09:30
      Nie wiem, na co jest uczulone Twoje dziecko, ale napisze, co moj skazowiec jadl
      (nie mogl jesc mleka i jajek, nie mialam problemu z glutenem):
      - ciasteczka holenderskie (kiedys San, teraz chyba LU)
      - piernikowa nuta w glazurze z Kopernika - maja tez kilka innych pierniczkow bez
      jajek i mleka w skladzie - sa fajnie miekkie - a poniewaz jestesmy z Torunia,
      sklep mam pod bokiem...

Pozdrawiam
      • magda-lis Re: Cos dla przyjemnosci 24.09.04, 11:39
        Dzięki dziewczyny, za info.
        Aga.wroc. co do tej dyni to właśnie miała podobny skład z tym siemieniem i
        czymś tam jeszcze, więc albo uczula go to coś ze składu, albo ponieważ była to
        puszka to może konserwanty?
        Kruffa proszę Cuę o ten przepis - może wreszcie coś się uda zrobić podobnego do
        ciastka. Z chlebami nie mam problemu. Normalne robię ciasta i ciastka i są
        zjadliwe a te dla Piotrusia są takie że nawet osiołek którego chodzimy karmić
        do parku nie może ich rozgryźć smile
        Enut, jeteś pewna że te ciasteczka holenderskie są bez mleka i jaj? To są
        herbatniki i nie dam głowy ze to te same, te co ja widziałam mają napisane że
        są produkowane w zakładzie w którym wykonuje się również wypieki z jajkami i
        mlekiem (chyba) oraz orzechy arachidowe. Podaj mi proszę dokładną nazwę tych
        ciastek.

My nożemy jeść pszenicę, olej rzepakowy, olej sojowy (nie wiem na pewno), oliwę
        z oliwek, kukurydzę, ryż i owies, a także drożdże (przynajmniej tyle co w
        bułce). Zamierzam w następnej kolejności wprowadzić jakąś kaszę. To chyba
        wszystko z czego da się zrobić ciasto...
        Moze ktoś jeszcze będzie miał pomysł na coś do zrobienia, albo może co jeszcze
        lepiej coś kupnego?
        • enut Re: Cos dla przyjemnosci 24.09.04, 11:51
          Nazwa: Holenderskie
          Tak, to te same, tam wlasnie pisze o tym zakladzie, ale mojemu Szymkowi nic
          nigdy nie bylo, a reagowal mocno na mleko i jajka (jak ja zjadlam jedno
          ciasteczko z mlekiem, to go wysypywalo, a te ciasteczka jadl po 3 naraz i nic).
          Ale sprawdzalam zawsze jego skore, tak dla pewnosci.
          Znalazlam tez kiedys taki przepis na ciasto: po szklance cukru (lub mniej, jak
          kto woli), maki (ja daje np. razowa) i kaszy mannej, pol kostki margaryny
          bezmlecznej, 1kg jablek, lyzeczka proszku do pieczenia, dodatki (np, rodzynki,
          cynamon). Jablka zetrzec na tarce, te 3 szklanki wymieszac + proszek do
          pieczenia, i ukladac w prodizu badz formie: 1/3 masy ciastowej, pol jablek,
          masa, jablka, masa (jablka razem z sokiem). Zetrzec na to na tarce zamrozona
          margaryne, posypac cynamonem i piec ok 50 min.
          U mnie wszyscy sie zajadaja, mozna modyfikowac do woli. Polecam !!!
          • magda-lis Re: Cos dla przyjemnosci 24.09.04, 11:58
            Ostatnio właśnie robiłam podobne ciasto (bez manny) i całe musiał zjeść maz bo
            dodałam cynamonu, po którym mały dostał obrzęków (jak określił to lekarz), ale
            tego ciasta z manną też spróbuję.
            Dzięki jeszcze raz
            • enut Re: Cos dla przyjemnosci 24.09.04, 12:06
              Zobacz tez na :

puszkkka.spinacz.pl/

Mozna tam wybrac diete weganska (bez mleka i jaj) i podrupe wypieki, desery, itp.

smacznego !!!
              • agata9991 Re: Cos dla przyjemnosci 24.09.04, 21:38
                niedawno odkryłam wspaniałe wafle i ciasta z niemieckiej firmy "3 pauly
                Glutenfrei"-są bez jajek, glutenu, mleka, drożdży (wafle tez bez cukru),
                podstawowy składnik to kukurydza.są tez z tej serii słone paluszki.znacznie
                uprzyjemniłam tym dziecku zycie!Jedyny problem, że nie mogę ich znależć w
                warszawie-kupuje w poznaniu, ale mozna je zamówić-przyślą pocztą.
                www.alergiapokarmowa.pl
                • magda-lis Re: Cos dla przyjemnosci 25.09.04, 09:18
                  Jeszcze raz Wam dziękuję, za odzew w tej jakby się mogło zdawać mało istotnej
                  kwestii.
                  Agata9991 czy Ty korzystasz z usług tej firmy? Czy wiesz coś na temat
                  proponowanych przez nią mlek ryżowych i owsianych? Do czego się nadają i jak
                  smakują?
                  Czy ceny detaliczne (nie są podane) są do przyjęcia? Bo te ceny zestawów są
                  szokująco duze. Część artykułów w tym ciastka i mleko nie są do kupienia w
                  sklepie (jak sądze), ale makarony i inne tego typu mozna kupić w hipermarkecie.
                  Bedę Ci wdzięczna za odpowiedź.
                  Pozdrawiam smile
                  • agata9991 Re: Cos dla przyjemnosci 25.09.04, 10:37
                    tak, ja korzystam z ich usług, przynajmniej jak jestem w Poznaniu.Ceny mają
                    raczej porównywalne do podobnych sklepów tej branży.Jedyna wyższa róznica jaka
                    zauważyłam to jest cena tapioki (u nich 7 zł, w warszawie na hali banacha
                    4,60).Mleko ryzowe-waniliowe kupiłam tylko raz (ok. 14zł),dobre w smaku,
                    zrobiłam na tym kleik ryzowy-wyszedł b. dobry w smaku, niestety uczulenie na
                    ryż jeszcze u nas nie minęło i musielismy odstawic.Widziałam takie samo mleko w
                    sklepiku na Grójeckiej-za domem kultury Ochota.Mleka owsianego nie
                    mielismy.Kupuje też u nich mieso,bo jest sprawdzone no i te ciacha.
        • kruffa Re: Cos dla przyjemnosci 25.09.04, 21:06
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=5435983&a=15142929
          Tu jest przepis - tylko zamiast pszennej dodaję żytniej (nie chcę małej na razie
          wprowadzać pszenicy) i dodaję cukier wg uznania. Dla małej dodaję fruktozę.
          Smacznego smile))

Kruffa
          • magda1104 Re: Cos dla przyjemnosci 26.09.04, 21:58
            Właśnie zrobiłam (i zjadłam) ciasto proponowane przez enut. Pycha, polecam. W
            zyciu nie robiłam łatwiejszego ciasta.
            dzięki za pomysł!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka