Dodaj do ulubionych

cała buzia w krostkach- od czego zacząć????

04.04.05, 15:02
Moja coreczka ma 10 miesiecy i od jakiegos czasu na buzi pojawily jej sie
krostki- taka kaszka a czasami nawet z czubkiem bialym. Pozniej jakis liszaj
na zgieciu - ale malutki. Ma też ciemieniuche i duuuzo futra na głowie wiec
ciezko mi ja zwalczyc. I powiedzcie mi co ja mam zrobic bo narazie odstawiłam
jej mleko bebilon 2 i smaruje buzie lipobaza. Ale co zamiast bebilonu - jakie
mleko ??? dla alergikow czy poprostu inne np nan zwykly czy jakies inne
bebiko? juz sama niewiem od czego zaczac. narazie od dwoch dni dostaje kaszke
na wodzie - ryzowa. I narazie nie widze zmian - nic lepiej ta buzia nie
wyglada. Pomozcie .
Obserwuj wątek
    • bea-ta Re: cała buzia w krostkach- od czego zacząć???? 04.04.05, 18:50
      Nie pozbawiaj 10m malucha mleka to nadal podstawa zywienia. Kup bebilon pepti
      mieszanke mlekozastapczą dla alergików. Na poczatek zmiana mleka i odstawienie
      nabiału wystarczy. Na zmiane należy czekać od kilku dni nawet do 3-4 tyg.
      różnie w zależności od reakcji immunologicznej.
      • agnieszka3613 do Bea-ta 04.04.05, 23:26
        Z uwagą przeczytałam Twój post.Ja tez mam taki problem z maluszkiem: ma krostki na policzkach. Domyślam się, że to rezultat alergii/a mój lekarz nie i dlatego szukam innego/. Powiedz, czy na to mleko o którym pisałaś mozna przejść bez konsultacji z lekarzem czy lepiej żeby jednak jakiś porządny znalazł się i mi cos doradził?
        Pozdrawiam.Agnieszka
        • bea-ta Re: do Bea-ta 04.04.05, 23:38
          Czy te krostki napewno są alergiczne? Często u niemowlat tak zaczyna sie skaza
          białkowa, często, ale nie zawsze. Myśle, że dziewczyny moga na tym forum duzo
          powiedzieć. Może to byc uczulenie na kosmetyk, inny skaładnik pokarmowy?
          Poniewaz podstawa diety u malucha jest mleko najłatwiej go podejrzewać - główne
          alergeny: mleko, jaja, orzechy, cytrusy, kakao ... i wszystko inne niestety.
          Mieszanke mozna kupić bez recepty na 100 % koszt ok 27 zł ( u mnie
          przynajmniej), a na recepte, bo to mieszanka leczniczo-dietetyczna 50%, warto
          więc odwiedzic lekarza. Jest to mieszanka zaw. bialka mleka krowiego o znacznym
          stopniu hydrolizy, podobnie jak nutramigen ( ten nie zawiera jeszcze laktozy
          cukru mlecznego i przez to jest gorszy w smaku).Podejrzewajac skaze można
          spokojnie wprowadzic mieszanke mlekozastepcza, odstawic nabiał i obserwowac
          malucha. Lekarz niewiele poradzi, całą robote tropienia alergenu musi odwalic
          rodzic. Pisze o pepti , bo osobiście nie jestem zwolenniczką mlek sojowych, bo
          białka soi często równiez uczulaja. To tyle, pozdr., Beata
          • agnieszka3613 Re: do Bea-ta 05.04.05, 00:20
            wykluczułam z diety malej jajka, nie dostaje orzechów, kakao, czekolady, owocow cytrysowych. Krostki są nadal. Mała dostaje syrop Ketotifen i jakąś maść do smarowania dwa razy dziennie na policzki. Nie widzę wiekszych zmian chociaż na tym wszystkim jest już dwa miesiące. Lekarz mówił, że to może być uczulenie na laktoze albo na białko ale nic konkretnego nie zalecił. Już sama nie wiem co mam robić? A może po prostu zmienić to mleko i zobaczyć?
            Pozrdrawiam. Agnieszka
            • bea-ta Re: do Bea-ta 05.04.05, 08:47
              Napisz najlepiej w osobnym wątku co maluch ( w jakim jestem wieku przede
              wszystkom), a tu dziewczyny napewno powiedzą co wykluczyć ew. w pierwszej
              kolejności, a co jest bezpieczniejsze. Uczulać jak pisałam może wszystko, nie
              musi to byc też alergia pokarmowa, a kontaktowa, chociaż przypadku samej twarzy
              byłoby to niespecyficzne. Mam nadzieje, że te maści na twarz to nie sterydy, bo
              przy dłuższym stosowaniu powoduja trwałe rozszerzenie nacz. krwionośnych i wiele
              innych objawów ogólnych!!!Leki p/ histaminowe i maści to leczenie wyłacznie
              objawowe ,nalezy przede wszystkim wykluczyć alergen metoda prób i błędów.
              Jak opiszesz co i jak, to mamy napewno tu coś podpowiedzom. Warto znaleźć też
              dobrego alergologa, który poprowadzi przypadek, chociaż z doświadczenia wiem, że
              o takiego trudnosadPozdr., Beata
    • imoenka Re: cała buzia w krostkach- od czego zacząć???? 05.04.05, 08:31
      Sama niewiem czy dobrze zrobiłam ale szczerze mowiac jestem mocno skolowana.
      Kupiłam poprostu inne mleko i dalam jej ale nie dla alergików tylko bebiko
      zykłe. dzis bedziemy u dermatologa i pediatry wiec zapytam co mam robic bo
      naprawde niewiem od czego zaczac. Wiem tylko ze nie uczula ja kosmetyk wiec
      musi to byc jakies jedzonko. Chyba dluga droga przed nami ehhh no trudnosmile)
      • bea-ta Re: cała buzia w krostkach- od czego zacząć???? 05.04.05, 08:57
        Jesli podejrzewasz uczulenie na białko krowie to szkoda meczyć dziecko nic nie
        dającymi zmianami mleka, bo one wszystkie bez wyjatku nawet te HA zawierają
        alergizujace białka. Nalezy wprowadzić mieszanke mlekozastepczą o znacznym
        stopniu hydrolizy na poczatek może to byc bebilon pepti lub nutramigen ( sa tez
        mieszanki sojowe - b. sojowy, isomil, prosobe itp. ale tych raczej nie polecam),
        w cięższtych przypadkach stosuje sie inne mieszanki, ale Ciebie to zapewne nie
        dotyczy. Zmiana mleka i odstawienie nabiału przy skazie bialkowej daje znacząca
        poprawe, chyba, że pokarmem uczulającym jest cos innego, wtedy nalezy zacząć
        poszukiwania droga eliminacjii. Dziewczyny doradzą co i jak, tylko zapytaj. Ale
        mleko będace podstawa diety malucha jest pierwszym podejrzanym, bo najwięcej
        alergii pokarmowych statystycznie jaet właśnie na białko krowie i te pokarmy,
        ktore w/wym., ale też na wszystko inne, niestety.
        Przy eliminacji nalezy uzbroic sie w cierpliwość nieraz zmany długo narastaja i
        długo schodzą nawet do kilku tyg.
        Rozpoznanie alergenu nalezy do rodziców, lekarz może podpowiedzieć jak
        pielęgnować skóre, jak wprowadzać nowe pokarmy, chociaz patrząc na doswiadczenie
        mam na tym forum, one też duzo podpowiedzą jak masz postępować i co może byc
        potencjalnie wskazane, a co nie. Pozdr., Beata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka