madalina 10.05.05, 20:51 Lekarz dał nam wybór albo elidel albo elocom? Podac steryd czy elidel (czylałam kiedys ze jest rakotwórczy), co pomoże, co lepsze? Proszę o podpowiedź, radę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agata9991 Re: Elidel czy Elocom? 10.05.05, 21:35 Novartis wydał oswiadczenie odwołujace zarzut jakoby elidel był rakotwórczy, ale wiadomo chronią tyłek, tak naprawdę jakie są jego skutki uboczne okaże sie za kilka,kilkanaście lat.O skutkach ubocznych sterydów wiemy juz teraz.czasami elidel nie działa, jak są mocne zmiany i wtedy trzeba sięgnąć po steryd.Jeżeli juz zdecydujecie sie na steryd, to chyba lepiej wybrać Locoid-jest słabszy.Ja samruję jak jest źle elidelem, w ostateczności sięgam po Locoid. Odpowiedz Link Zgłoś
madalina Re: Elidel czy Elocom? 10.05.05, 21:57 dziekuję za odpowiedź, u mojej córeczki to uczulenie nie jest na tyle silne zeby wiec uzywac sterydow, ma raczej kilka miejsc bardziej zaczerwienionych i chropowatych - głównie rączka i nóżki, chyba zdecyduje sie na elide, czekam na wiecej opinii, Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: Elidel czy Elocom? 11.05.05, 06:22 Takich miejsc nie smarowałabym niczym (oprócz natłuszczania), jeśli dziecku za bardzo nie przeszkadzają. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: Elidel czy Elocom? 11.05.05, 08:54 Jesli sie nie drapie, to przychylam sie do zdania Kruffy - tylko regularnie natluszczac, po co nadwyrezac dziecku zdrowie, a sobie kieszen (w przypadku elidelu). Odpowiedz Link Zgłoś
madalina Re: Elidel czy Elocom? 11.05.05, 09:10 Właśnie chodzi o to, ze tych miejsc nie jest za duzo, ale dzidzia drapie do krwi, natłuszczałam oliatum i smarowałam fenistilem ale nie pomaga. Karolinka ma 10 miesiecy a zmiany skórne od pierwszego miesiaca. Chyba wykupie elidel?! Odpowiedz Link Zgłoś
mika01 Re: Elidel czy Elocom? 11.05.05, 10:51 U nas jak zmiany są świeże i intensywne i b.swędzące Elidel i Laticort-słaby steryd nie działa.Muszę wtedy na b.krótko zastosować Cutivate.Elocom jest jeszcze silniejszy-w naszym przypadku wystarczy posmarować raz ,a potem już wystarcza Elidel.Wszystko zależy od ciężkości zmian... Odpowiedz Link Zgłoś