Dodaj do ulubionych

Odczulanie

08.06.05, 13:41
Witam Mój 6 letni syn ma miec odczulanie w związku z alergia na kurz. Czy są
wśród Was mamy które przez to przeszły? Jakie są efekty odczulania? Jakie
koszty? Przyznam sie że ja troche się tego boję, to ma trwac aż 5 lat Proszę
Was podzielcie sie swoimi doswiadczeniami.
    • patyska Re: Odczulanie 08.06.05, 13:54
      moj brat byl odczulany kilkanasciwe lat temu (zastrzyki) i chyba ok, choc nie
      przyjal calej dawki. moj kolega tez, alez tego co pamietam mowil, ze jemu nie
      pomoglo. o kosztach nie mam pojecia. i rzeczywiscie trwa to kilka lat sad
      • beba2 Re: Odczulanie 08.06.05, 14:49
        My zaczniemy dopiero po wakacjach. Zresztą ze swiadomością, że to moze pomóc
        tylko trochę lub wcale, bo i tak się zdarza.
        • yaga20 Re: Odczulanie 08.06.05, 19:09
          Witaj beba! My tez mamy zacząć po wakacjach, wczesniej jeszcze jakies badanie
          krwi
          • beba2 Re: Odczulanie 08.06.05, 19:14
            Jakie badanie? Testy ?
            • yaga20 Re: Odczulanie 08.06.05, 19:19
              Nie. On testy miał już robione. Z tego co zrozumiałam to badaja chyba poziom
              (wysokość)tego alergenu, nie bardzo wiem bo nie dopytywałam
              • akaja Re: Odczulanie 08.06.05, 21:11
                Zeby rozpocząć odczulanie muszą być dodatnie testy skórne (lub oznaczenia
                swoistych IgE z krwi) zgodne z tzw"obrazem klinicznym". Koszty w zależności od
                metody odczulania, tańsze są szczepionki klasyczne (wstrzyknięcia)- koszt
                minimalny gdzieś około 200zł w pierwszym roku odczulania (potem nawet mniej),
                droższe są szczepionki podjęzykowe (około 2500zł rocznie)- nie są refundowane.
                Jeżeli chodzi o sens odczulania to jak najbardziej- po pierwsze zmniejsza
                objawy, po drugie pozwala ograniczyć stosowane leki (obniżyć dawki,a nawet
                czasami odstawić), po trzecie zapobiega nowym postaciom alergii w przyszłości(
                jak odczulasz kogoś z katarem to zapobiegasz rozwojowi astmy) , po czwarte
                zapobiegasz uczuleniom na kolejne alergeny. Odczulać trzeba 3-5 lat, ale efekty
                utrzymują się czesto przez następne lata. A co ważne efekty odczulania u dzieci
                są dużo lepsze niż u dorosłych. Poza tym jest to metoda leczenia , której
                efekty sa bardzo porządnie potwierdzone w wielu badaniach z wielu ośrodków i
                jest oficjalnie uznana przez wszystkie towarzystwa alergologiczne. Efekty
                naprawdę dobre, najczęściej widać je w drugim roku odczulania, ale u niektórych
                już nawet poprawa następuje po kilku miesiącach.
                Polecam i pozdrawiam
                Acha, ale odczulanie klasyczne tylko w porządnym gabinecie , z
                zabezpieczeniem , bo bądź co bądź jest to podawanie alergenu
                • yaga20 Re: Odczulanie 09.06.05, 13:54
                  Dzięki akaja.Akuratw przypadku syna ciągle jest dodawana dawka sterydów,a ilez
                  mozna?Co do gabinetu to u nas robia to w przychodni przyszpitalnej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka