Dodaj do ulubionych

NOWOŚĆ?!!!!

22.06.05, 21:31
Byłam dzisiaj u lekarza i oto czego się dowiedziałam:
Że 20% alerii to alergie natychmiastowe i za nie odpowiedzialne są
IgE,natomiast 80% alergii to alergie ukryte o opóźninym działaniu i za nie
odpowiedzialne są IgG. I to odkrycie to jest zupełny hit,nowość.I podobno w
Polsce jeszcze nikt o tym nie wie.Mała miała pobraną krew i zrobione test na
IgG. Wyszło ,ze jest uczulona na:białko krowie,białko kury,mąkę
pszenną,wieprzowinę,trawy i pierze.
A ja jadłam cały czas wieprzowinę i chleb,a zmiany jak były tak były.Dostałam
dietę,która ma ratować mnie i moje dziecko. Teraz uwaga-mam jeść m.in.
czekoladę,orzechy,ryby,miód.Po prostu szok. Nie wiem co mam o tym myśleć.
Mała dostała zastrzyk homeopatyczny(Cutiskompozitum+Glukozokompozitum),żeby
oddtruć organizm z toksyn.Ma dostać 3 takie zastrzyki,a potem w miarę
potrzeby.Oczywiście trzeba uszczelnić moje jelita.
Nie wiem co mam mysleć. Boję się takich nowości i cudownych leków. Z drugiej
strony zostają mi sterydy i leki antyhistaminowe,bo moja uboga dieta
eliminacyjna nie pomaga. Jestem pełna nadziei,że może ta droga jest dobra i
może rzeczywiście odkryli coś o czym jeszcze nie wiemy. Oby.

www.genom.com.pl/alergie_rozne.htm
To jeszcze link o tym teście.
Victta
Obserwuj wątek
    • kruffa Re: NOWOŚĆ?!!!! 22.06.05, 21:46
      Gdzieś ty dorwała takiego lekarza? Hit? O którym matki z tego forum wiedzą od
      dawna - nie mowiąc już o lekarzach?
      A dieta? Cóż - strach się bać.
      Sorry, ale nic innego nie przychodzi mi do głowy uncertain

Kruffa
      • noemip Re: NOWOŚĆ?!!!! 22.06.05, 22:14
        Odwiedziam to forum od ponad roku i jakos jeszcze nie czytalam o tej metodzie.
        Bylam u kilkorga "specjalistow" i tez nie powiedzieli mi o tej mozliwosci.
        Tylko nie rozumiem, dlaczego masz jesc czekolade itp?
        I jak Ci uszczelnia jelita?
        • sigvaris Re: NOWOŚĆ?!!!! 22.06.05, 23:15
          Victa.
          Ja też byłam gotowa jechać na koniec świata, żeby ratować moje dziecko.
          Napisz więcej o tym wszystkim. Napisz.
          Zastrzyki w homeopatii...? Wiesz ja dureń jestem. Nie spotkałam się z czymś
          takim, ale może właśnie dlatego, że mało wiem.
          Napisz o tej metodzie uszczelniania jelit. O tym badaniu. Napisz, tak jak
          proszą poprzedniczki.. też proszę.
    • victta Do Kruffy 23.06.05, 07:18
      To była moja druga wizyta.Po pierwszej przekopałam całe forum i internet na
      temat IgG i nie znalazłam nic wyjaśniającego. Napisałam nawet post na ten temat.
      Odpisała mi tylko Atopik wskazując stronę ,która mówi o badaniu IgG jako
      metodzie nie sprawdzonej w diagnostyce i leczeniu.

1. Badanie surowiczych stężeń alergenowo swoistych IgG, ich podklas i/lub
      krążących kompleksów immunologicznych

Korzystanie z tych badań w diagnostyce chorób alergicznych i astmy opiera się na
      założeniu, że alergenowo swoiste przeciwciała klasy IgG, zwłaszcza podklasy
      IgG-4, mogą stanowić alternatywny do IgE mechanizm uczulania komórek lub brać
      udział w innych, dotąd nie poznanych mechanizmach alergii (np. w reakcji
      blokowania alergenu).
      Obok poważnych wątpliwości czy alergenowo swoiste IgG mają istotne znaczenie dla
      powstawania chorób alergicznych i astmy, istnieją też przekonywujące dowody, że
      oznaczanie tych przeciwciał nie ma większego znaczenia diagnostycznego. U
      chorych z alergią wziewną wykrywa się je praktyczne tylko wtedy, jeśli chory był
      uprzednio odczulany (np. przeciwciała w podklasach IgG-l i IgG-4). Sugestie, że
      ich oznaczanie może być przydatne w monitorowaniu efektu odczulania są sprzeczne
      z większością prac, w których nie udokumentowano związku ich stężeń z wynikiem
      odczulania. Natomiast swoiste dla pokarmów przeciwciała klasy IgG wykrywa się w
      surowicy zarówno osób zdrowych jak i uczulonych na niektóre pokarmy. Dla
      niektórych alergenów (jajko, mleko, ziarna zbóż) ich występowanie jest
      powszechne, a stężenia u osób zdrowych i chorych z alergią mogą być stosunkowo
      wysokie i wydają się zależeć bardziej od występowania w diecie produktów
      zawierających wymienione alergeny niż od stopnia uczulenia na dany pokarm. Być
      może oznaczanie tych przeciwciał okaże się pomocne w ocenie prawidłowości
      stosowania diet hypo i hyperalergenowych, ale wymaga to dalszych badań. W tej
      sytuacji trudno obecnie zalecać stosowanie tego typu badań w praktycznej
      diagnostyce chorób alergicznych.
      Z podobnych względów obecnie nie zaleca się rutynowego badania kompleksów
      immunologicznych, subpopulacji limfocytów i immunoglobulin u chorych z chorobami
      alergicznymi, którzy nie mają klinicznie jawnych niedoborów immunologicznych
      oraz chorób autoimmunologicznych.

Poza tym Iza 30 (Imunolog) napisała że:
      jest jeszcze typ nadwrazliwosci zalezny od przeciwcial IgG, wtedy tez poziom IgE
      jest w normie, ale ten typ dotyczy na przyklad chorob poprzetoczeniowych,
      poszczepiennych itp, raczej nie ma zastosowania u "zwyklego, pospolitego" alergika
      sorry za tego pospolitego .

I to wszystko co znalazłam. Raczej więc wszyscy piszą ,że te całe IgG nie ma
      znaczenia. A wszystkie matki robią testy na IgE, które często nie dają
      odpowiedzi. Więc o co chodzi- kto trąbi o tym? Napisz mi Kruffa, bo naprawdę nic
      nie znalazłam,a staram się jak mogę.
      Pozdrawiam
      Victta
    • victta Re: NOWOŚĆ?!!!! 23.06.05, 09:20
      Dziewczyny piszę jak jest. Karmię piersią-jestem na bardzo ubogiej diecie
      eliminacyjnej.Wprowadzenie dziecku jedzonka skończyło sie skórną porażka. Moja
      dieta też mało daje ponieważ zmiany jak są tak są. Raz bledną to sie znowu
      zaogniają i zaczełam podejrzewać alergię wziewną.
      To co usłyszałam od lekarza:
      1. Nie dojdę metodą obserwacji mojej diety co dziecko uczula,bo ma tak
      rozregulowany i pobudzony ukł. imunnologiczny,że będzie reagował nadwrażliwością
      na wszystko.( to mi się wydaje logiczne i zgodne z rzeczywistością-bo nie doszłam)
      2.Trzeba wyciszyć ukł. imunologiczny-diata,pielęgnacja skóry i po trzecie albo
      na krótko antyhistaminy (ale to chemia),albo czekamy z samą dietą (ale skóra
      będzie sie długo goić),albo zastrzyk homeopatyczny (dziecko ma wydalać toksyny z
      moczem i potem). Zdecydowałam się na zastrzyk i dzisiaj zmiany są
      bladziutkie!!!!Pierwszy raz od siedmiu miesięcy,a wypróbowałam wszystkie maści
      łącznie ze sterydami(Elidel i Elocom na receptach).Nie wiem co to za zastrzyk
      ,jak ktoś wie proszę o informację.
      3.Uszczelnianie jelit moich i dziecka. Czyli -ja mam nieszczelne jelita(mocz
      barwi mi się po zjedzeniu buraków na czerwono).Nie wiem, może mieszka u mnie
      jakieś świństwo-grzyb,gronkowiec itp.i to on doprowadził do perforacji. Tego nie
      wiem ,nie robiłam sobie badań,a będe musiała. Moje jelita powinny być pierwszą
      zaporą dla alergenów,ale nie są i większość z nich idzie do mojego mleka.Więc
      dieta i probiotyki dla mnie.U dziecka śluzówka jelit jest delikatna i nie do
      końca wykształcona,więc kolejne wrota dla alergenów.Będziemy je zatykać,ale
      jeszcze nie wiem jak(dieta,homeopatia,probiotyki)
      4.Mam zrobić usg tarczycy i badania TS (jestem pokoleniem Czernobylowym)i to też
      ma związek z skłonnością dziecka do alergią
      Pozdrawiam
      Victta
      • kruffa Re: NOWOŚĆ?!!!! 23.06.05, 09:37
        Co do szczepionki - nie wiem nie wypowiadam się - ale w części przypadków
        homeopatia działa, natomiast co się tyczy uszczelnienia - to też jest to
        wiadome od dziesiątków lat. Właśnie w celu uszczelnienia jelita wymyślono leki
        takie jak: Cropoz G, Nalcrom itd i tych leków akurat bym się tak nie obawiała,
        bo są dokładnie zbadane własnie dlatego, że są tak długo na rynku.
        Co do IgE - nikt ci pewnie nie odpowiedział, gdyż dyskusja o tym była wiele
        razy - Izia30 może znajdzie swoje posty (wyjasniała dokłądnie co i jak).
        Ogólnie jest tak, że lekarze zaleceją tego rodzaju badania, bo może się okazać
        że dziecko ma typ alergii IgE zalezny i wtedy można robić dalesze badania,
        bardzo często alergię poodują inne mechanizmy i wtedy nie można tego tak prosto
        zbadać.
        Tak na szybko znalazłam:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=20574427&v=2&s=0
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=20574427&v=2&s=0
        w wątkach są też linki do stron.

Jedyne co mnie naprawdę przestraszyło w twoim poście to ta czekolada, orzechy
        itp - kiedyś widziałam reakcję 6-letniej dziewczynki, która mogła jeść już w
        niedużych ilościach orzechy i czekoladę, ale zawsze odddzielnie. Mama dała jej
        cukierka, który miał być czekoladowy, ale okazało się, że jednak zawierał
        śladowe ilości orzechów. Efekt? Noc dziecko spędziło podłączone do kroplówki z
        hydrokortizonem. sad.

Kruffa
      • sigvaris Re: NOWOŚĆ?!!!! 23.06.05, 10:34
        Victta, może jednak powinnas zacząc od najprostszego. Jeżeli Ty masz coś... to
        dziecko raczej na 98% też.
        Pasożyt nie wytępiony będzie w organiźmie cały czas.
        Może zamiast/obok tej terapii dosyć dziwnej, bo ta czekolada i orzechy jak
        widac parę osób zadziwiły, podobnie zastrzyk - zacznij jak 100 lat temu (nie
        było wtedy tylu alergików) - zawsze zaczynano od leczenia pasożytów.
        Badanie grzybów, lamblii, robaków nie będzie Cię kosztowało więcej niż 100 zł.
        Czas badań - niestety zależy od laboratorium do którego się zgłosisz.
        Przy takiej perforacji jelit, jak podejrzewa lekarz dziwi mnie ze nie szuka
        przyczyny. Zaczynając właśnie od najprostszego.
        Victta .... eehh nie daj się.

• izia30 Re: NOWOŚĆ?!!!! 23.06.05, 09:21
      ja nie wiem co to za nowosc skoro pisze o tym mechanizmie pan Jakubisiak w
      swojej ksiazce z 96 roku "immunologia"
      pisalam juz o tym mechanizmie rowniez juz dawno opisujac wszystkie 4 mechanizmy
      nadwrazliwosci. ten z udzialem IgG to bodajze typ II.
    • izia30 Re: NOWOŚĆ?!!!! 23.06.05, 09:29
      i jeszcze wyjasnienie dlaczego takie testy nie sa najlepszymi testami w
      diagnozowaniu alergii.
      otoz przeciwciala IgG to najbardziej pospolite przeciwciala jakie nasz organizm
      produkuje, tworzy ich ogromne ilosci w odpowiedzi na kazdy smiec z ktorym sie
      zetknie, to tzw pierwsza linia obrony swoistej. i nawet sa produkowane w
      odniesieniu do antygenow w produktach spozywczych dopiero wprowadzanych do
      diety, organizm ich jeszcze nie zna , sa obce! potem tez sa obce ale juz mniej.
      dlatego nie ma sensu badac IgG swoistych bo zawsze istnieje prawdopodobienstwo
      ze malec sie z czyms zetknal przed chwila i juz masz ich wysoki poziom.
      • victta Re: NOWOŚĆ?!!!! 23.06.05, 10:54
        Moje pytanie:
        1. Czy istnieje taka mozliwość ,że dziecku wyszło na tych testach uczulenie na
        wieprzowinę i pszenicę ,bo ja to głównie jadłam i dziecko miało masę przeciwciał
        i dlatego nie jest to miarodajne? Ale dlaczego wyszło białko krowie i kurze jak
        nie jem juz pół rok takich rzeczy?
        2. Czy nie wydaje Wam się ,że to jest trochę tak: Dziecku zastrzykiem
        przyblokowano ukł. imunulogiczny i dlatego ja mogę rozszerzyć dietę ,bez obawy
        że odezwie się skóra i ukł.trawienny.
        a)czy jest to złe postępowanie?
        Na zasadzie działania antyhistaminów.Tzn. oszukiwania organizmu. Ja dostarczam
        mu alergenów,ale on nie reaguje.I na zewnątrz jest ok.,a w srodku choroba buszuje?
        b)czy jest to dobre postępowanie?
        Stanowiace jakąś alternatywę dla dzieci których uczula prawie wszystko ( są
        takie rozpaczliwe posty,a ja jestem też takim przypadkiem)
        Bo myslenie jest takie-trzeba znaleźć alergen?? Więc nastepuje eliminacja,która
        kończy się tym ,że dziecko nie ma dostacznej ilości składników odzywczych i
        organizm nie daje rady tej alergii?A w ostateczności zaczyna uczulać sie na
        wszystko.I co wtedy?

PODSUMOWUJĄC:
        Co lepsze: szukać alergenu za wszelka cenę,kosztem sił witalnych organizmu?
        Czy przyblokować układ imunologiczny i rozszerzyć dietę?
        Jak myślicie?

Czekolady i orzechów jeść nie będę ,bo też mi się to wydaje szalone,a bez tego
        nie umrę!
        Victta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka