Dodaj do ulubionych

nietolerancja laktozy

01.11.05, 14:45
proszę o kontakt mamy których dzieci mają lub miały nietolerancję laktozy i
jak sobie poradziłyście z dietą.MAMA 3,5 ROCZNEGO KACPERKA.
Obserwuj wątek
    • mami2001 Re: nietolerancja laktozy 01.11.05, 22:03
      Moja corka po skonczeniu roku, kiedy odstawilam ja od piersi zaczela robic
      zielone kupy po 5 na dobe w sumie po wszystkim.Spadek apetytu i spadek
      masy.Okazalo sie ze laktoza wyjalowila kosmki jelitowe i teraz jest uczulona na
      gluten i jeszcze cos bo walczymy ze skora.Jestem w trakcie lapania
      kontaktowego,dobrego,solidnego specjalisty w P-niu bo za duzo jest niewiadomych
      i mala wazy zdecydowanie za malo.Pzdr mama Mai-18,5 m-cy
      • nowajulka Re: nietolerancja laktozy 02.11.05, 10:39
        Właśnie zachamowanie wagi jest jedną z oznak nietolerancji laktozy.......
    • nowajulka Re: nietolerancja laktozy 02.11.05, 10:44
      Mój synem ma nietolerancję laktozy.......ostrożnie dobieram leki (wiekszosc ma
      laktoze0, zapomniałam, jak smakują gotowe potrawy ......kupuje jedną szynke, w
      której nie ma laktozy, reszte robię sama, na obiady są z reguły sznycelki
      domowej roboty, które wykorzystuje do przyrządzania róznych potraw, zęsto też
      korje na chleb. Co do chleba, - kupuję jeden sprawdzony bez mleka, srewatki
      itp.........zamiast masła oliwka............z ciastem szrlotka, pieczona z
      olwiką (mniam, mniam)............jesteśmy na ścisłej dietcie od dwóch
      miesiecy.........wczoraj, kiedy podałam odrobinę żółtego sera (podobnie jak
      jogurt, bez dodatku mleka w proszku, żółty ser ma najmniej laktozy) nic sie nie
      działo..........jeżeli maszjeszcze jakies pytania pisz.........u nas na
      początku był horror...........bo synek jadł tylko sery i pił
      jogurty.........najpierw odstawiłam serki homo, potem żółte sery, a na końcu
      jogurty..............teraz ide do lekarki - chciałabym wprowadzić jogurty do
      diety.........
      • inez.b Re: nietolerancja laktozy 04.11.05, 21:53
        Moj Kacper od początku wprost uwielbiał mleko i jego przetwory kilka razy
        dziennie jadł serki homogenizowane,mleko jogurty-a my zastanawialiśmy się czemu
        często ma biegunki ,wymiotuje i narzeka na ból brzuszka.Dopiero badanie (krzywa
        laktozowa)potwierdziło problem.Od tego czasu w miarę możliwości stosujemy dietę
        zrezygnowaliśmy z mleka i produktów,powoli odstawialiśmy ,szukaliśmy produktów
        zastępczych.Teraz już wiemy co można :jemy margarynę roślinną"Rama" pijemy
        mleko sojowe(gotowe w kartoniku-Alpro soja) niestety jest dość drogie,więc
        sprowadzamy z Austrii mleko o bardzo niskiej zawartości laktozy 0,001% i
        tamtejszej kliniki mamy dietę z opisem rzeczy które zawierają laktozę.Dodam,że
        odkąd synek się urodził -to ulewał i wymiotował ,mieliśmy nieodpowiednią
        lekarkę i dopiero niedawno trafiliśmy do dobrego gastrologa w Katowicach w
        klinice(tej samej niestety gdzie pielęgniarki robiły sobie zdjęcia z
        wcześniakami)
        Pozdrawiam i proszę o więcej szczegółów waszej historii choroby.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka