inez.b 01.11.05, 14:45 proszę o kontakt mamy których dzieci mają lub miały nietolerancję laktozy i jak sobie poradziłyście z dietą.MAMA 3,5 ROCZNEGO KACPERKA. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mami2001 Re: nietolerancja laktozy 01.11.05, 22:03 Moja corka po skonczeniu roku, kiedy odstawilam ja od piersi zaczela robic zielone kupy po 5 na dobe w sumie po wszystkim.Spadek apetytu i spadek masy.Okazalo sie ze laktoza wyjalowila kosmki jelitowe i teraz jest uczulona na gluten i jeszcze cos bo walczymy ze skora.Jestem w trakcie lapania kontaktowego,dobrego,solidnego specjalisty w P-niu bo za duzo jest niewiadomych i mala wazy zdecydowanie za malo.Pzdr mama Mai-18,5 m-cy Odpowiedz Link Zgłoś
nowajulka Re: nietolerancja laktozy 02.11.05, 10:39 Właśnie zachamowanie wagi jest jedną z oznak nietolerancji laktozy....... Odpowiedz Link Zgłoś
nowajulka Re: nietolerancja laktozy 02.11.05, 10:44 Mój synem ma nietolerancję laktozy.......ostrożnie dobieram leki (wiekszosc ma laktoze0, zapomniałam, jak smakują gotowe potrawy ......kupuje jedną szynke, w której nie ma laktozy, reszte robię sama, na obiady są z reguły sznycelki domowej roboty, które wykorzystuje do przyrządzania róznych potraw, zęsto też korje na chleb. Co do chleba, - kupuję jeden sprawdzony bez mleka, srewatki itp.........zamiast masła oliwka............z ciastem szrlotka, pieczona z olwiką (mniam, mniam)............jesteśmy na ścisłej dietcie od dwóch miesiecy.........wczoraj, kiedy podałam odrobinę żółtego sera (podobnie jak jogurt, bez dodatku mleka w proszku, żółty ser ma najmniej laktozy) nic sie nie działo..........jeżeli maszjeszcze jakies pytania pisz.........u nas na początku był horror...........bo synek jadł tylko sery i pił jogurty.........najpierw odstawiłam serki homo, potem żółte sery, a na końcu jogurty..............teraz ide do lekarki - chciałabym wprowadzić jogurty do diety......... Odpowiedz Link Zgłoś
inez.b Re: nietolerancja laktozy 04.11.05, 21:53 Moj Kacper od początku wprost uwielbiał mleko i jego przetwory kilka razy dziennie jadł serki homogenizowane,mleko jogurty-a my zastanawialiśmy się czemu często ma biegunki ,wymiotuje i narzeka na ból brzuszka.Dopiero badanie (krzywa laktozowa)potwierdziło problem.Od tego czasu w miarę możliwości stosujemy dietę zrezygnowaliśmy z mleka i produktów,powoli odstawialiśmy ,szukaliśmy produktów zastępczych.Teraz już wiemy co można :jemy margarynę roślinną"Rama" pijemy mleko sojowe(gotowe w kartoniku-Alpro soja) niestety jest dość drogie,więc sprowadzamy z Austrii mleko o bardzo niskiej zawartości laktozy 0,001% i tamtejszej kliniki mamy dietę z opisem rzeczy które zawierają laktozę.Dodam,że odkąd synek się urodził -to ulewał i wymiotował ,mieliśmy nieodpowiednią lekarkę i dopiero niedawno trafiliśmy do dobrego gastrologa w Katowicach w klinice(tej samej niestety gdzie pielęgniarki robiły sobie zdjęcia z wcześniakami) Pozdrawiam i proszę o więcej szczegółów waszej historii choroby. Odpowiedz Link Zgłoś