Dodaj do ulubionych

klarowane maslo, smalec czy Rama olivio?

06.01.06, 15:44
dziewczyny, które z powyższych najlepsze dla dwulatka ze skazą białkową i
uczuleniem na wiele produktów. Dodam, że gdzieś tak od roczku dawałam synowi
smalec domowej roboty (wydawało mi się, że akurat smalec tolerował dobrze, w
okolicach dwóch lat nastapiło znaczne pogorszenie stanu skóry (zupełny mętlik
w głowie - wizyta u alergologa, złe wyniki testów, odstawienie paru do tej
pory podawanych produktów plus alergia na roztocza itp)stan skóry jakby
lepszy ale parę dużych liszajów i świąd jest. Podejrzenie padło na smalec -
że wieprzowina - dużo histaminy. Zaczęłam podawać Ramę olivio i niby nie
gorzej ale te liszaje. a jak czytam skład tej ramy to ilość chemii i
barwiników "naturalnych" jest znaczna.(dodam, że nasz rodzinny stosunek do
wszelakich margaryn jest raczej chlodny) Juz sama nie wiem czy wrócic do
smalcu czy "brnąć" w ramę czy może klarowane masło? Jakie jest wasze zdanie?
Pomóżcie
Obserwuj wątek
    • setia Re: klarowane maslo 06.01.06, 15:57
      moje dziecko nie moze nawet odrobiny mleka, a maslo klar. mu nie szkodzi. poza
      tym odkad je je nie ma problemu z sucha skora, (pięknie ją wygladzilo i
      nawilzylo 'od srodka').
      • annakamila Re: klarowane maslo 06.01.06, 16:16
        A u mojej corki ktora reaguje bardzo intensywnie na prawie wszystko maslo
        klarowane odpadlo bo wywolywalo czerwone policzki i inne przypadlosci. Na samym
        poczatku nie, ale po kilku tygodniach bezwzglednie musialam je odsawic.
        Siegnelam wtedy po rame Olivio (bo dziecko bylo juz do maselka przyzwyczajone i
        chcialo jakiegos na kanapce) i okazalo sie ok. Tez mialam obiekcje co do
        margaryn i ilosci dodatkow chemicznych. Jak dotad zjadla juz okolo 4 opakowan
        tej ramy i jest super.
        • bebewawa Re: klarowane maslo 10.01.06, 08:46
          U nas po klarowanym maśle mega wysypka, podaję synkowi albo Ramę Olivio, albo
          smaruję chlebek olejem lnianym.
      • kruffa Re: klarowane maslo 06.01.06, 22:12
        Coś w tym jest. Moje dziecko zarówno masło klarowane i zwykłe 85% może jeśc
        łyżkami. Ciastka mogą by beeee (i najczęściej są), a za masło da się powiartowac
        smile)
        Mam wrażenie, że u córki własnie działa instynkt, bo tego co jej szkodziło nigdy
        nie chciała jeśc.

Kruffa
    • ana256 Re: klarowane maslo, smalec czy Rama olivio? 06.01.06, 16:55
      jestem za klarowanym masłem. Mam takie samo zdanie o margarynach.Nie dawałabym.
    • pacynka27 Re: klarowane maslo, smalec czy Rama olivio? 06.01.06, 17:13
      Dziewczyny a co to jest to klarowane masło? Gdzie je kupujecie?
      Mój synek od 1,5 roku jest na Ramie olivio i właśnie chce spróbowac z masłem.
      • ana256 Re: klarowane maslo, smalec czy Rama olivio? 06.01.06, 19:42
        To jest bardzo proste. Kupujesz dobre masło ( 82% tłuszczu) nie mniej bo ma
        domieszki oleju.
        Dajesz masło do garnka i rozgrzewasz ( powoli) ąz uzyskasz płyn. Na powierzchni
        zrobi się piana , wyzuć ją. Zlej płynne masło do garnak np. kamiennego lub
        innego pojemnika. Uważaj na dnie jest osad, przelej bez osadu.
        Pozostaw masło do zastygnięcia. I koniec.
        • pacynka27 Re: klarowane maslo, smalec czy Rama olivio? 06.01.06, 20:34
          Wielkie dzięki. Jutro zabieram się za produkcję smile
          • luty71 Re: klarowane maslo, smalec czy Rama olivio? 06.01.06, 22:02
            Dziękuję bardzo za wszystkie radysmile
        • ziemianin_pl Re: klarowane maslo, smalec czy Rama olivio? 09.01.06, 13:24
          Malutka korekta.
          Piany nie wyrzucasz tylko podgrzewasz tak dlugo az przestanie sie pienic.
          Wtedy bialka z masla zaczynaja tworzyc taki drobny osad, ktory nie powinien zciemniec tylko byc jasny. Aby to osiagnac trzeba pod koniec pienienia zmniejszyc ogrzewanie, co spowoduje ze nie nastapi przypalenie bialek i masla. Nastepnie wylaczamy grzanie i czekamy az osad opadnie.
          Wtedy zlewamy sam czysty tluszcz do jakiegos naczynia i mamy maslo klarowane.
          Idealne zrodlo tluszczow i witamin.
          Jacek
          • setia Re: klarowane maslo, smalec czy Rama olivio? 09.01.06, 13:32
            sa, jak widac, rozne szkoły:
            kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/1,55741,554546.html
    • nowajulka Re: klarowane maslo, smalec czy Rama olivio? 06.01.06, 22:33
      A może oliwa z oliwek ? Ja tym samruję kromki ryżowe..........
    • magda-lis Re: klarowane maslo, smalec czy Rama olivio? 09.01.06, 13:52
      Ja od dłuzszego czasu podaję Ramę Olivio bo nigdy nic po niej nie było,
      natomiast po trzech tygodniach podawania masła sklarowanego mały dostał
      (2,5roku) śluzowatych kup, ostrych bóli brzucha i drgawek. Nic innego nowego
      się nie pojawił w menu więc obstawiam to masło klarowne - ale oczywiście 100%
      pewności nie mam. Jednak żałuję że je wprowadziłam. Znowu wróciły nam suche
      placki i kaszki... Teraz wróciłam do Ramy i znowu wszystko wraca do porządku.
      pozdrawiam
      • azoorek Re: klarowane maslo, smalec czy Rama olivio? 10.01.06, 22:28
        Nie dawalabym dziecku margaryn- gdzies czytalam, ze czasami zawieraja takie
        same substancje jakie sie odnajduje w mozgu u chorych na Alzhaimera. W zwiazku
        z tym margaryna moze uposledzac procesy zapamietywania u dzieci. Ja niczym nie
        smaruje, maly jest przyzwyczajoiny do suchego chleba. Zreszta ostatnio i tak
        nie chce go jesc smile) Moze sprobuje to maslo klarowane.
        • kruffa Re: klarowane maslo, smalec czy Rama olivio? 11.01.06, 07:33
          Dopóki córka nie mogła jeśc masła, chleb jadała z dzemem, lub sam z wedliną,
          ewentualnie z pastami. I nie robiła z tego problemów - dla niej to było normalne.
          Mam wrażenie, że problem siedzi akurat u nas w głowach, bo wydaje nam się, że
          czyms musi byc posmarowane. Można też w sumie natłuścic chleb oliwa.
          A margaryny to czysta chemia i rakotwór w jednym sad

Kruffa
          • magda-lis Re: klarowane maslo, smalec czy Rama olivio? 11.01.06, 09:47
            Dziewczyny, nie twierdzę, że margaryna to samo zdrowie, ale czy masło na
            tłustej śmietanie (zeby to tylko, najgorsze sa te dodatki do zdrowych 82% lub
            wiecej masełek - o których nie piszą - wiem od znajomego którego ojciec jest
            dyrektorem w podkrakowskiej przetwórni mleka) z mega zawartością cholesterolu
            jest zdrowe?
            Moda jest rózna raz zachwalaja masło raz margarynę, a wraz za moda idzie
            sznureczek wiernych wyznawców.
            A posmarowane czyms byc powinno bo inaczej nie rozpusci się szereg witamin
            rozkładajacych się wyłącznie w tłuszczu, głównie A - potrzebnych na wzrok,
            włosy i inne...
            pozdrawiam
            • setia Re: klarowane maslo, smalec czy Rama olivio? 11.01.06, 13:20
              akurat u dzieci cholesterolu nie powinno sie ograniczac, wiec maslo jest jak
              najbardziej wskazane. zreszta jesli niektorzy smaruja swoje dzieci kilogramami
              masci cholesterolowej (he, he pamietam taki przypadek z forum) to moze powinni
              sie zastanowic tez nad tym czy nie barkuje go po prostu w diecie dziecka.
              a z tym, ze chleb dobrze jest czyms smarowac jak najbardziej sie zgadzam.
              • magda-lis Re: klarowane maslo, smalec czy Rama olivio? 11.01.06, 14:43
                Oczywiście, że cholesterolu u dzieci się nie ogranicza, mało tego Benecolu czy
                innych tłuszczy obniżajacych cholesterol dzieciom nie wolno podawać.

Nie wiem czy stosowanie cholesterolu zewnętrznie ma się w jakikolwiek sposób do
                jego zawartości w organiźmie, ale wiem napewno, ze większość maseł na
                opakowaniu których jest napisane "śmietana, sól" zawiera również podobne
                składniki - dodatki co margaryna... tyle, że omijają podawanie na opakowaniu
                przepisem że jeśli % zawartości dodatków w głównym składniuku nie przekracza
                pewnej wartości to nie trzeba pisac.
                Przy margarynach suma sumarum wcale zawartość dodatków nie jest większa tylko
                ich procentowa zawartość w każdym z np dwóch (lub więcej) głównych składników
                jest większa - dlatego trzeba napisać.

Najbardziej alergo i chorobo twórcze jest zycie w zanieczyszczonym środowisku i
                spożywanie pokarmów w nim powstałych. No ale nikt z tego powodu nie zakłada
                dziecku maski z filtrem.
                Pewnie gdyby moje dziecko było zdrowe i mogło jeść wszystko podawałabym mu
                również i masło, najchętniej od krowy z własnej zagrody (no może bez przesady -
                od sąsiada wink ale że nie mogę sobie pozwolic na mieszkanie w Puszczy
                Białowieskiej mieszkam w mieście, a moje dziecko ma alergie na białko mleka
                więc je margarynę. Ot i cała filozofia.
                Jak to sie mówi lepszy rydz niż nic smile
                pozdrawiam
            • kruffa Re: klarowane maslo, smalec czy Rama olivio? 11.01.06, 13:32
              Nie gniewaj się, ale mnie pusty śmiech bierze jak słysze te teorie, że masło ma
              cholesterol, a powinno się jeśc margarynę, bo go nie ma.
              Mój teśc je Benecol i nijak nie da się przekonac, że to bajer marketingowy,
              choć cholesterol jak miał tak i ma wysoki.
              Masło jest produktem naturalnym, ja jem w tej chwili to mega tłuste - 85%,
              wcześniej kupowałam tylko to 82%. I cholesterol mam w idelanej normie.
              Kilka lat temu miałam dużo powyżej normy, ale jadałam własnie margaryny i inne
              rakotwory - ogólnie odżywiałam się bardzo niezdrowo.
              Odkąd zaczęłam myślec o tym co jem - ten problem się skończył. Tłuste masło
              jest smaczne i zdrowe, ale jak wszystko trzeba je jeśc z umiarem.

A co do dzieci - dzieci powinny jeśc w miarę tłusto, a akurat margaryna nie
              jest tym tłuszczem w którym powinny się rozpuszczać witaminy. Są oliwy, smacel,
              mięsa też zawierają tłuszcz.

Kruffa
              • azoorek Re: klarowane maslo, smalec czy Rama olivio? 15.01.06, 14:00
                Nawet jezeli zawiera cholesteror, to przeciez cale kostki dziennie sie nie je.
                Tu sie klania zdolnosc logicznego myslenia- nawet jak ktos ma problem z
                cholesterolem, to nie winilabym masla. Po pierwsze zdrowa dieta- i nie chodzi o
                margaryne, ale o zrownowazona diete i zarzucenie wysokoprzetworzonych rzeczy,
                po drugie- spozywanie takiej ilosci kalorii, na jaka organizm ma
                zapotrzebowanie (czyli pilnowanie wagi), po trzecie ruch, po czwarte ruch i po
                piate- ruch. Problem z cholesterolem wynika z tego, ze zre sie byle g..no
                przewaznie tanie (ile kosztuje margaryna a ile dobre maslo), bo dobre jedzenie
                tanie niestety nie jest, a jedyna gimnastyka to przerzucanie kanalow na
                pilocie. Wg dietetykow pozytek plynacy z niskiej zawrtosci cholesterolu w
                margarynie nie powinien byc brany pod uwage, bo margaryna zawiera takie
                swinstwa uzywane przy utwardzaniu, ze jest wrecz szkodliwa i zupelnie nie
                rekompensuje w/w zalety.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka