mamicycus 13.02.06, 12:52 Moje dziecko jest w czasie trzeciej serii vermoxem, niestety dziś przepisany antybiotyk( konieczny) Z tego wszystkiego zapomniałam się zapytać czy można podawać razem. Mozna..bo już nie wiem co teraz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sigvaris Re: vermox a antybiotyk? 13.02.06, 13:11 Tylko lekarz. Do podjęcia decyzji (lekarza) jest też potrzebna nazwa antybiotyku. Najlepiej byłoby zakończyć serię, ale czasami jest i siła wyższa. Odpowiedz Link Zgłoś
mamicycus Re: vermox a antybiotyk? 13.02.06, 15:22 Ospamox...ech..a do lekarza nie mogę się dodzwonic. Odpowiedz Link Zgłoś
sigvaris Re: ospamox! 13.02.06, 16:29 To co znalazłam o ospamoxie w reakcji z innymi lekami i w ostrzeżeniacH: "Leku nie wolno podawać pacjentom uczulonym na penicylinę. Pacjenci z niewydolnością nerek powinni powiadomić o tym lekarza przed rozpoczęciem kuracji. Oczekiwany skutek leczenia może ulec zmianie, jeśli Ospamox stosuje się jednocześnie z innymi lekami. Należy więc poradzić się lekarza w razie zamiaru stosowania innych preparatów łącznie z antybiotykiem". Sama widzisz, bez lekarza nie ruszymy z miejsca. Nie ma stanowczego przeciwskazania, ale jest zalecenie konsultacji. Odpowiedz Link Zgłoś
izzunia1 Re: vermox a antybiotyk? 13.02.06, 20:43 Ospamox to amoksycylina ( grupa penicilin). Bezposredniej interakcji nie ma ale kazdy antybiotyk jest metabolizowany przez watrobe. Vermox co prawda prawie nie wchlania sie z przewodu pokarmowego ale dobrze byloby podawac obydwa leki osobno chocby tylko dlatego, zeby moc wykluczuc ewentualne reakcje uboczne kazdego leku ( a i Vermox i Ospamox maja ich troche). Najlepiej jednak sprobuj sie skonsultowac z lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
mamicycus Kończyć 14.02.06, 13:03 Witajcie. Rozmawiałam z lekarzem...kazała skończyć podawanie vermoxu tylko podawać go w odstępie godziny od antybiotyku. Narazie jest ok, wieczorem ostatnia tabletka. Odpowiedz Link Zgłoś
sigvaris Re: Kończyć 14.02.06, 13:44 To dobrze. Przerwanie leczenia robaków w takim momencie to aż ... no szkoda wielka. Odpowiedz Link Zgłoś