Dodaj do ulubionych

trzeci migdal

04.03.06, 10:41
moj synek(2,5 roku) ma miec za miesiac usowany trzeci migdal,bylam z nim u
dwuch laryngologow i nadal sie wacham czy dobrze ze zdecydowalam sie na
usuniecie bo maly nie choruje nie ma czestych angin u niego powodem do
usuniecia jest to ze ciezko oddycha ,chrapie,ma bezdechy nocne!dziewczyny
poradzcie czy poddac go zabiegowi czy nie i zrobic to w narkozie czy w
znieczuleniu?moze ktoras miala ten problem ze swoim maluszkiem?
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: trzeci migdal 04.03.06, 11:58
      Moj syn mial usuniety trzeci migdal w wieku 20 miesiecy. Strasznie sapal, tak, jakby mial zawsze zatkany nos, mimo, ze prawie nie chorowal, w nocy chrapal, mimo, ze spi tylko na brzuchu. Zabieg odbyl sie pod narkoza, trwal moze 2 minuty. W szpitalu bylismy w sumie 3 godziny, po poludniu maly brykal, jakby nigdy nic. Najgorsze jest wybudzanie z narkozy, ale po niespelna godzinie dziecko mimo, ze strasznie padniete juz sie bawilo i podrywalo pielegniarki, wiec nas wygoniono do domu. Gdybym miala sie decydowac jeszcze raz, to nawet bym sie nie zastanawiala. 2 dni po zabiegu mlody nie tylko przestal sapac i chrapac, ale tez zaczal znacznie lepiej jesc. Jezeli sie zdecydujesz na zabieg, to tylko pod narkoza, znajdz szpital, gdzie pozwola ci byc przy dziecku w momencie jego usypiania i budzenia, zaoszczedzisz mu w ten sposob mnostwo stresow. I nie daj sobie przegadac, ze sie nie da. Wszystko sie da, jak sie chce. Sama wizyta w szpitalu wystarcza az nadto, taki maluch jeszcze nie zrozumie po co taki zabieg, a lek przed lekarzami moze zostac na wiele lat. Te bezdechy nocne moga byc grozne, wiec zabieg wydaje mi sie jak najbardziej uzasadniony, przy czestych anginach usuwa sie migdalki gardlowe.
    • kerstink Re: trzeci migdal 04.03.06, 12:21
      Moj syn mial usuniety w wieku 3 lat. Mial powiekszony i dlatego ciagle zapalenia
      ucha. Nie mam zastrzezen do samego zabiegu, dobrze znosil, maz zostal z synem w
      szpitalu.
      Teraz jednak wiem, ze powiekszony migdal to u niego juz byl objawem
      nietolerancji pokarmow, przede wszystkim mleka. Po usunieciu byl zdrowszy, nie
      mial zapalen ucha, natomiast powoli zaczely sie klopoty ze skora. Dopiero dieta
      mu pomogla. Teraz sie zastanawiam, na ile wlasnie moglam oszczedzac mu zabieg,
      gdybym wykluczyla mleko i inne pokarmy.

Jednak w przypadku bezdechu, to nie masz za bardzo czasu na eksperymenty.

K.
    • gosiek70 Re: trzeci migdal 04.03.06, 19:17
      a ja Ci powiem, że mój syn również w tym wieku miał zdiagnozowany przerost 3
      migdała (75% zasłaniał otwór nosowy), miał również cały czas otwartą buźkę,
      cały czas zapchany nos, w nocy chrapał i miał bezdechy. Trafiliśmy po kilku
      wpadkach do dobrego otolaryngologa, który tak poprowadził leczenie i
      profilaktykę, że teraz w marcu mój 7-letni syn pójdzie (mam nadzieję) na
      ostatnią wizytę. Teraz ten migdał ma mu się zacząć wchłaniać. Oczywiście każdy
      przypadek trzeba rozważać indywidualnie i jeśli masz zaufanie do swojego
      lekarza a on twierdzi, że zabieg jest konieczny to nie ma wyjścia. Jeśli masz
      wątpliwości szukaj innego lekarza! Skąd jesteś? Jeśli z Warszawy (ale nie
      tylko, bo przyjeżdżają dzieci z całego kraju) polecam dr Szkiełkowską z
      Kajetan. Pierwsza wizyta musi być jednak w Instytucie na Pstrowskiego. Może
      warto spróbować? Czy mały miał robione badanie słuchu? Ubytki słuchu są
      bezwzględnym wskazaniem do usunięcia migdałka. No i jak podjmiesz decyzję o
      usunięciu zastanów się dobrze gdzie to zrobicie. On niestety może odrastać.
      Pomyśl jeszcze. G.
      • donia73 Re: trzeci migdal 05.03.06, 11:24
        troche mnie zbilas z tropu,zaczynam sie wachac,pytalam lekarzy czy sa leki na
        zmniejszenie tego migdalka twierdza ze nie,badania sluchu co prawda nie mial
        ale sama zauwazylam ze zaczyna nie doslyszec,nie jestesmy niestety z warszawy a
        z piły,pomysle jeszcze o jednej wizycie u kolejnego latyngologa,dzieki
        pozdrawiam
        • gosiek70 Re: trzeci migdal 05.03.06, 12:08
          lekarstwa na zmniejszenie nie ma, chodzi o profilaktykę zachorowań, bo podczas
          każdej infekcji migdał może się powiększać. Są różne profilaktyki na katar, na
          gardło itd. My napocztku dawalimy Lymphomiosot (nie pamitam jak sie to pisze)
          jeździliśmy do sanatorium (2 razy), robiliśmy inhalacje, Mat dostał kilka serii
          Biostyminy, jakieś szczepionki (juz nie pamitam tego wszystkiego - Luivac, IRS
          itp), przelewany był codziennie solą fizjologiczną (dla przeczyszczenia nosa i
          wypłukania wydzieliny z migdała). Odnośnie dodatkowej wizyty to zwróć uwagę,
          żeby to był otolaryngolog. POwodzenia, G.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka