Dodaj do ulubionych

Jednak alergia...................

10.03.06, 18:52
Dziewczyny, pisałam pare dni temu o okropnym kaszlu mojego 14-miesiecznego
synka. Mialyscie racje, okazało sie, ze to alergia, najprawdopodobniej na
mleko i przetwory. Od jutra wprowadzam Nutramigen, wg zaleceń lekarza. Mam
również rozpoczać dietę dla dziecka, czyli zero mleka, serów, jajek, itp. Czy
któraś z Was może mi zatem poradzić co w takiej sytuacji moj Maluszek
powinien jeść, zeby nie było monotonnie, bo tak w zasadzie to wszedzie gdzies
sie serki, sery itp przewijały. Znacie jakis ciekawy jadłospis???
Obserwuj wątek
    • balaaga Re: Jednak alergia................... 10.03.06, 19:53
      witaj droga mamao my mamy ten sam problem co i Wy z tym tylko że mój maluch ma
      dopiero 5 miesięcy i najprawdopodobniej alergię ,lekarz zalecił nam odstawienie
      mleka bebilon i wprowadzić musieliśmy sojowe z tym tylko że mały zjadł raz i nie
      było mowy o dalszym karmieniu tym mlekiem.Dietka którą wprowadziliśmy to ryż
      gotowany i miksowany z mlekiem kaszka kukurydziana możesz dodawać ryż i kaszke
      do wszystkich pozostałych deserów bądz zupek.Dzięki tej diecie mały pozbył się
      alergii i ma tyle energi w sobie ......
      • aga55jaga Re: Jednak alergia................... 10.03.06, 20:02
        balaaga napisała:

Dietka którą wprowadziliśmy to ryż
        > gotowany i miksowany z mlekiem kaszka kukurydziana możesz dodawać ryż i kaszke
        > do wszystkich pozostałych deserów bądz zupek.Dzięki tej diecie mały pozbył się
        > alergii i ma tyle energi w sobie ......

cud normalnie cud! przepraszam za kąśliwość ale alergii, czy nietolerancji tak
        łatwo się nie pozbędziesz - to nie przeziębienie. Aby dziecko miało szansę, aby
        wyrosnąć z nietolerancji dieta musi być przestrzegana przynajmniej kilkanaście
        miesięcy!

• ilona1111 Re: Jednak alergia................... 10.03.06, 20:26
        Dziękuję za radę, na pewno skorzystam smile)) Pozdrawiam i życzę, aby Maluszek nie
        mial juz nigdy żadnych paskudnych alergii smile)))!!!!
    • aga55jaga Re: Jednak alergia................... 10.03.06, 20:15
      ilona spróbuj na forum alergie tam powinnaś odnaleść wiele przepisów

Powiem ci, że sumenne trzymanie diety dla dziecka, daje bardzo dobre
      rezultaty.Ale bez wyjątków - zero czekoladek, serków itp - dziecko ma szansę
      wyrosnąć z niej do 3 roku życia. Moja starsza córka ma dziś prawie 6 lat i
      tylko na nieliczne produkty reaguje alergicznie.
      • ilona1111 Re: Jednak alergia................... 10.03.06, 20:24
        Dziękuję za odpowiedź, mam nadzieję, ze u nas też tak bedzie smile) Ja to jestem
        bardzo zaskoczona tą cała alergia, moj synek nie ma zadnych innych objawów
        oprócz czerwonych policzków, od jakis 3-4 miesiecy. Żadnych wysypek, niczego
        takiego. Dopiero 2 tygodnie temu pojawił sie ten okropny nocny kaszel,
        myslelismy, ze to zapalenie gardla, a tu takie cos. Zajrze na to forum na
        pewno, bo naprawdę nie mam pojecia co mam mu podawać jesc...
        • aga55jaga ilona 10.03.06, 22:27
          no właśnie tak też często bywa - dziecko wizualnie ok a własnie kaszle, ma
          częste infekcje górnych dróg oddechowych itd. Nie martw się przy odpowiedniej
          diecie eliminacyjnej będzie ok.
          Robiliście jakieś badania w kierunku rozpoznania alergii np eozynofilę, total
          igE?? Czy lekarz po prostu "w ciemno" eliminuje nabiał??
    • sabana Re: Jednak alergia................... 10.03.06, 20:42
      ja też polecam forum alergie.
      na bebilonie pepti (czy innym preparacie mlekozastępczym) możesz przygotowywać
      mu zupy "mleczne". mój synek (dziś 6 lat) do tej pory je lubi bo innych nie
      może i nie zna. gotowalam mu kaszkę manną, płatki owsiane, płatki kukurydziane,
      kulki (takie bez mleka), na tym paskudnym mleku zrobiłam nawet ciasto drożdżowe
      i nikt w rodzinie się nie zorientował. tym mlekiem zabielałam mu zupy. pamiętaj
      nie tylko o mleku i serach ale też o maśle. polecam raę olivio. niezawodna.
      my po 2ch latach diety właśnie wprowadzamy powoli: masło, ser biały, kefir,
      jogurt, mleko. zobaczymy co dalej. powodzenia.
      • ilona1111 Re: Jednak alergia................... 10.03.06, 20:48
        >polecam raę olivio. niezawodna<

ramę olivo, tak?? mogę m to podować zamiast masła?? jesli tak to swietnie, bo
        nie wiedzialam czym mam je zastapic . dziękujesmile))
        • sabana Re: Jednak alergia................... 10.03.06, 21:02
          rama olivio jest smaczna, ma delikatny smak i przede wszystkim zdrowa.
          w innych "podróbach" konserwantów bez liku. cena też przystępna. od 3,49
          (ostatnia promocja) do 4,80 (to rekord). my na olivio smażylismy, pieklismy
          ciasta, robilismy krem do tortu i czasem taki wiórek dawałam jasiowi do zupy
          dla poprawy smaku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka