Dodaj do ulubionych

kiedy poprawa???

16.03.06, 12:08
Witam
Jestem mało doświadczona w temacie alergii pokarmowych. Mam 3,5 m czną córcię
z podejrzeniem skazy białkowej. Proszę napiszcie, kiedy widoczna jest poprawa
po odstawieniu wszystkich alergenów "mlecznych". Jakiś tydzień temu
wyeliminowałam jeszcze masło roślinne (w składzie serwatka) i herbatę
laktacyjną hippa - laktoza. Mała ma lepszą skórkę (natłuszczam jej ją i kąpię
w balneum), ale drobniutkie czerwone krostki na całym brzuszku i trochę na
nogach nadal są. Czasem wyjdzie też jakaś większa krostka na buzi. Kiedy
dzieciaczek "wypłukuje" z siebie wszystkie te alergeny? A jeśli nie ma
poprawy, to co jeszcze powinnam wyeliminować? Nie jem już nic nabiałowego...
Będę wdzięczna za wasze podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • ana256 Re: kiedy poprawa??? 16.03.06, 12:16
      A czy jesz gotowe wędliny? ( szynka) ukryte alergeny białek mleka krowiego -
      serwatka. I biała soji.
    • ewa_sk Re: kiedy poprawa??? 16.03.06, 12:21
      A poza tym czy jesteś pewna ze to mleko ja uczula (albo że tylko mleko). A moze
      jajka, gluten albo jeszcze coś zupełnie innego.W naszym przypadku skóra
      regeneruje sie najdłuzej. Ja swoją córkę smaruję przez kilka dni diprobazą i
      odstawiam podejrzany alergen. Jak wszystko schodzi odstawiam diprobaze i jak nie
      pojawiaja się nowe liszaje to znak że jest ok
      • betty76 Re: kiedy poprawa??? 16.03.06, 12:38
        pewna niestety nie jestem co ją uczula, ale po odstawieniu mlecznych przetworów
        poprawiła jej się skóra na buzi i tego się trzymałam. Wcześniej jadłam też jajka
        i wydaje mi się że jej nie uczulały... teraz nie jem też jajek i soi. Pomału nie
        wiem co w ogóle jeść. Jem ryżowe wafle, chleb jak najmniej przetworzony lub
        nawet upieczony przez moją mamę, schab pieczony w domu, kasze, ziemniaki,
        warzywa na razie z mrożonek, natkę, szczypiorek i jabłka. Co mogę położyć na
        kanapkę. Dodam że do urodzenia córci nabial był głównym składnikiem mojej diety,
        a starszy synek nie miał żadnej alergii.
        • ana256 Re: kiedy poprawa??? 16.03.06, 12:42
          A co jadłaś sojowego? Czy duzo jesz jabłek?
          Powiedziałaś że w ciązy jadłaś dużo nabiału, co to było i ile.
          Nie możesz tylko ograniczać. jeszcze powiedz jakie przyprawy stosujesz w kuchni.
          • betty76 Re: kiedy poprawa??? 16.03.06, 13:23
            w ciązy jadłam płatki z mlekiem, ser biały, żółty, jogurty naturalne, serki
            owocowe. 2 razy dziennie co najmniej.
            Soję wprowadziłam po porodzie (mleko, pasztet i tyle) - raczej nie było widać u
            córki pogorszenia. Odstawiłam tydzień temu.
            Jabłka - 1- 2 dziennie (czasem próżone, czasem surowe)
            Córcia nie miała wielu kolek (poważniejsze to ze dwie - trwały po godzinie)
            Przyprawy: sól, pieprz, suszone zioła: bazylia, majeranek, koperek,papryka,
            cynamon. Nie stosuje kostek rosołowych, weget itp.
            Zastanawiam się, czy to ograniczenie nie wpłynie na laktację (mleko może będzie
            wartościowe, bo wyciągnie co dobre ze mnie), ale czy nie zmniejszy się ilość?
            Piję wodę, herbatę i inkę, zioła mlekopędne herbapolu, bo hippa odstawiłam.
            Pozdrawiam
            • ewa_sk Re: kiedy poprawa??? 16.03.06, 13:26
              ilość wypijanego przez Ciebie mleka nie ma wpływu na laktacje. Ja tez mam dietę
              beznabiałową a karmie juz 1,5 roku
              • betty76 Re: do ewa_sk 16.03.06, 14:58
                a bierzesz jakieś preparaty wapniowe, albo witaminy? Mnie lekarka dała granulat
                wapniowy homeopatyczny. Co jesz?
                Synka karmiłam 2,5 roku, ale kiedy skończył 6 m-cy pomału wprowadzałam mleko do
                swojej diety. Nic mu nie było.
                pozdrawiam
                • ewa_sk Re: do ewa_sk 16.03.06, 16:09
                  Sporadycznie brałam witaminy dla kobiet karmiacych i w ciąży. Mimo braku nabiału
                  nic mi nie było, chociaz wiem, że niektórym dziewczynom przey skapej diecie
                  sypia się zęby czy włosy.Teraz mam diete bezmleczną i na dodatek bezglutenową,
                  bezjajeczna, bez cielęciny, wieprzowiny, cytrusów, orzechów. Jem pieczywo
                  bezglutenowe (sama piekę) albo kupuję wafle ryzowe lub kukurydziane, wędliny
                  piekę w domu, ciastka tez, warzywka prawie wszystkie (teraz z mrozonek), z
                  owoców na razie tylko jabłka, drób.
    • elli3 Re: kiedy poprawa??? 16.03.06, 12:33
      nie wiem czy robiłas testy dziecku. Mojemu synkowi w tym samym wieku pojawiła
      się alergia. Ale dopiero po zrobieniu testów z krwi okazało sie, że głównym
      alergenem jest jajo, a mloko w dużo mniejszym stopniu. Na krostki jest
      działający rewelacyjnie, niesterydowy lek ELIDOL (na recepte - niestety bardzo
      drogi około 90 zł).
      Dziś mój maluch ma 17 miesięcy i jego skóra nie jest idealna, ale nie
      znaleźliśmy wszystkich alergenów i będziemy powtarzać test.
      odstaw jajo i pilnuj dziecka, powodzenia
      Ella
    • ewa_sk Re: kiedy poprawa??? 16.03.06, 12:54
      Nie piszesz ile czasu minęło po odstawieniu naiału. Może poczekaj jeszcze parę
      dni, moze te krostki znikną.
    • soontobemama Re: kiedy poprawa??? 19.03.06, 11:41
      Hej!

polecam sprawdzenie, czy malej nie uczula po prostu proszek do prania (ta
      paskudna Lovela na przyklad). Jezeli coreczka nie ma zmian na skorze pod
      pieluszka, a powyzej na brzuszku tak - to stawiam na to paskudztwo!Tak bylo u
      mojego synka. Polecam kilkudniowe plukanie ciuszkow w czystej wodzie. To jedyny
      sposob na pozbycie sie chemii alergenu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka