patyska 18.03.06, 20:25 bardzo uczula? probowac? dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xxxinkaxxx Re: majeranek??? 18.03.06, 20:45 nie wiem jak statystyka, ale u nas nie uczula (chyba , a bardzo nam sie przydaje, bo super smakuje ze wszystkimi 'fasolowatymi' i nadaje potrawom lekko slony smak, wiec juz nie sole poza tym majeranek wplywa podobno korzystnie na proces trawienia, wiec nie do konca jest 'tylko dodatkiem' pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
dagu75 Re: majeranek??? 18.03.06, 23:05 Weronikę uczulało, jak wszystkie zioła. Po roku odważyłam się ponownie podać i był spokój. Do tej pory dodawałaś jakieś zioła do potraw? Jeśli tak i nie było reakcji, spróbuj. Odpowiedz Link Zgłoś
chalsia Re: majeranek??? 18.03.06, 23:55 od małego majeranek był OK (a pieprz i rumianek nie). ostatnio sprawdziłam oregano - też było OK. Polecam jako dodatek do mięs - duszone jabłka z majerankiem (dość sporo) !! Chalsia Odpowiedz Link Zgłoś
xxxinkaxxx Re: majeranek??? 20.03.06, 12:20 przypomnialam sobie o fachowym zrodle: m.jarosz "alergie pokarmowe": "majeranek: uzywa sie w zaburzeniach trawienia, stanach skurczowych zoladka i jelit, [...] w zaburzeniach pracy pecherzyka zolciowego, ma dzialanie uspokajajace, w diecie bezsolnej moze zasteowac sol, zawiera sole mineralne, wit c, karoten" (!) "ryzyko wystapienia alergii: niewielkie" w tej ksiazce jako przyprawy z niewielkiem ryzykiem alergizujacym wymienia sie jeszcze: tymianek, czaber,imbir, kardamon, rozmary, szafran, szalwia, wanilia, natka ietruszki (????) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś