Dodaj do ulubionych

Bebilon Pepti

27.03.06, 10:38
Mam pare pytan dot. tego mleka:
1) czy Bebilon Pepti mozna gotowac (tzn. czy mozna na nim przyrzadzac potrawy
gotowane, pieczone itd., w ktoych uzywa sie mleka).
2) Czym 'dosmaczacie' to mleko? Moje dziecko nie chce go w ogole pic
(jestesmy przez 2 tyg na diecie bezbialkowej, zeby sprawdzic czy mamy skaze
czy nie. Bebiko 3 moje dziecko chetnie pije, podobnie chetnie wcina sery
biale, jogurty, czasami odrobne zoltego)
3) Czym uzpelniac braki w nabiale? Dosypywac Bebilonu do obiadkow? Wiecej
jajek, mieska?

Czy ktos moglby mi podeslac link/informacje o ttym jak powinna wygladac dieta
dziecka ze skaza bialkowa?

Dziekuje
Ola
Obserwuj wątek
    • bruksia Re: Bebilon Pepti 27.03.06, 17:39
      2) "dosmaczyć" możesz kakao jeżeli może je pić. Starsze dzieci często reagują
      niechęcią. Ale z czasem się przyzwyczajaą (tzn. nie wiem, może są takie co
      nie). Mnie na początku wydawało się paskudne, a kaszni na nim wstętne po roku
      jakoś mam wrażenie że się "poprawiły". (ale dobrze że to je moja córka a nie ja
      bo jabym sie tak łatwo nie przekonała,hi hi). Ale rozumiem, że odstawiłaś cały
      nabiał (srery, jogurty itp). Bo inaczej to niebyło by sensu podawanie bebilonu.
      3)Uzupełnianie to chyba przesada (dodawanie do obiadów). Przecież jak dasz
      kaszki (np śniadanie i kolacja) na mleku. A jak dziecko może jeść mleko to
      przecież nie robi tego do wszystkich posiłków. Niemniej z bogatych w białko
      prodkówków jest SINLAK (coś w rodzaju kaszki) oraz amarantus (taka roślina) -
      ja daję w postci popingu (gotowe kuleczki), które możesz wsypać do różnych dań
      np. zupy, sałatki, deseru.
      co do linku - przeszukaj forum 1000 posstów jest o skazie białkowej, ciężko coś
      konktetnie wskazać.
      • kruffa Re: Bebilon Pepti 27.03.06, 18:44
        Jak nie może mleka to lepiej żeby kakao też nie pił, bo to silniejszy alergen od
        mleka. Można dodac owocki ze słoiczka, a jak nie będzie chciał - to dac po
        porstu wapno np. Calperos w dawce odpowiedniej dla wieku.

Kruffa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka