Dodaj do ulubionych

Hydrocortisonium 0,5 % krem najsłabszym sterydem?

09.05.06, 09:49
Mój synek ma 6 miesięcy, od 2 miesiąca życia ma TYLKO na policzach czerwone
jak ja to nazywam liszaje. Niestety przez czały ten czas nie potrafiłam
znaleść alergenu. Policzki raz bardzo się zaogniają, są mocno czerwone i
chropowate raz bledną, jednak nigdy od 5 miesięcy nie były ładne. Na buzię
stosuję alantan plus, dermobazę, lipobazę.... Smaruję 3 razy dziennie (nie
wiem czy tyle razy można). Bałam sie sterydów, ale może warto było by
posmarować chociaz przez 3 dni: HYDROCORTISONUM 0.5 % KREM, bo jest chyba
najslbszym sterydem, tak przynajmniej wyczytałam na forum, jednak juz 2
lekarzy mówi że elocom i nie wiem co mam mysleć. Może by pomogło i synek mial
by śliczna buźkę.
Obserwuj wątek
    • 5_monika Re: Hydrocortisonium 0,5 % krem najsłabszym stery 09.05.06, 09:56
      nie powiem Ci nic popularnego:mój miałszorstkie policzki i strupki na pewno już
      w 2 miesiącu, tylko natłuszczałam, przeszło samo.Karmiłam piersią.
    • dagu75 Re: Hydrocortisonium 0,5 % krem najsłabszym stery 09.05.06, 19:41
      maści ze sterydami nie stosuje się na buzię!!!Ja natłuszczam, często, lipobasą.
      Możesz nawet co godzinę. jak trzeba.
      • bozka171 Re: Hydrocortisonium 0,5 % krem najsłabszym stery 10.05.06, 09:38
        nie stosuj sterydow na buzie, to nic nie daje!!!
        pozdrawiam smileB
    • abumba steryd-nie!!! 11.05.06, 23:19
      Hej!
      Mam już prawie 6-miesięczną córeczkę, która od 2 miesiąca życia ma bardzo silne
      zmiany na policzkach- nawet dochodzi do sączących się ran. Wygląda to strasznie.
      Byłam już u kilku alergologów i niestety każdy mówił, że na takie zmiany może
      pomóc jedynie steryd. No i niestety smarowałam co kilka dni. Była poprawa ale
      nie było mowy o odstawieniu sterydu, bo po odstawieniu silne zmiany na
      policzkach powracały.Steryd działa tylko wtedy,gdy go stosujesz. I to prawda,że
      skóra jest ładna ale odbywa się to dużym kosztem, tzn. skóra się wyjaławia, może
      dochodzić do różnego rodzaju zakażeń, trwałych przebarwień skóry,zmian
      trądzikowych-które mogą się pokazać nawet po wielu latach,poza tym jest wiele
      innych negatywnych skutków stosowania sterydów, tym bardziej u małych dzieci. I
      od razu po odstawieniu sterydu skóra znowu jest brzydka.Jakiś czas temu
      trafiliśmy do lekarki,która przepisała małej taką robioną maść, która wysusza
      skórę- stosuje ją się przy ospie.Co prawda policzki były ciągle białe,bo to
      gęsta maść ale nic się z nich nie sączyło.Prawdziwą rewelacją okazał się jednak
      Elidel(można go stosować od 6miesiąca życia).Smaruję buzię córki codziennie i
      naprawdę policzki są gładkie smile Elidel to lek stosunkowo bezpieczny (żaden lek
      nie jest bezpieczny w 100%) i w przeciwieństwie do sterydów może być stosowany
      przewlekle, może być stosowany na twarz, a nawet powieki. Niestety jest to lek
      drogi-mała tubka kosztuje ok.100zł(ale jest szansa by kupić taniej-poszukaj info
      na forum),oczywiście jest na receptę.Warto spróbować.Co do Hydrocortisonum to
      jest to raczej silny lek sterydowy (choć mi alegrolog powiedziała,że jest
      łagodny co nie potwierdziło się), tym bardziej, że piszesz o stężeniu 0,5 a są
      0,01.Elocom jest na pewno łagodniejszy ale odradzałabym Tobie stosowanie
      jakichkolwiek sterydów. Naprawdę nie warto. Wiem jakie to uczucie jak dziecko ma
      cały czas czerwoną buzię i musisz wszystkim tłumaczyć się dlaczego tak właśnie
      jest.Ja, np.żadko robiłam córeczce zdjęcia, bo naprawdę te zmiany były bardzo
      nieładne.No i teraz,w końcu(dzięki Elidelowi), mogę pokazywać światu jaką mam
      piękną córeczkę! smile
      Pozdrawiam Ciebie serdecznie!
      KasiaMN
      • dziunia_f Re: steryd-nie!!! 11.05.06, 23:28
        Abumba ja mam pewne watpliwosci do do zachwalanego przez Ciebie Elidelu. To nie
        jest zaden bezpieczny kremik pielegnacyjny, tylko preparat leczniczy o dzialaniu
        immunosupresyjnym. I o skutkach ubocznych stosowania Elidelu tez juz troche
        informacji sie pojawilo. Stosowac mozna, pewnie, ale jednak z umiarem i raczej
        nie stosowalabym go ciagle. Poza tym Elidel wg ulotki jest do stosowania u
        dzieci od 2 roku zycia.
        • abumba Re: steryd-nie!!! 12.05.06, 09:45
          Hej!
          Wiem,że na ulotce jest napisane od drugiego roku życia ale zarówno kilka lekarzy
          pediatrów jak i farmeceuci potwierdzili,że może być stosowany od 6 miesiąca
          życia.Nie słyszałam o skutkach ubocznych stosowania Elidelu.Na pewno to jest
          lek,jestem tego świadoma ale moja córka ma BARDZO silne zmiany na policzkach i w
          tym przypadku wskazane jest stosowanie tego kremu codziennie.
          Pozdrawiam!
          KasiaMN
          • dziunia_f Re: steryd-nie!!! 12.05.06, 11:01
            Czytalam na anglojezycznych stronach o zwiazku Elidelu z nowotworzeniem. Nie
            chce straszyc, tylko zaznaczyc, ze jak to ktos powiedzial (niestety nie
            pamietam kto)"nie istnieja bezpieczne leki, istnieja tylko bezpieczni lekarze"
            (choc pewnie i to mozna kwestionowacwink Ciagle stosowanie Elidelu moze zwiekszyc
            podatnosc na infekcje, jako ze jest to lek immmunosupresyjny.
            A w przypadku Twojej coreczki tropienie alergenu, ktory moze byc odpowiedzialny
            za stan buzi nie przynosi efektu? Dieta eliminacyjna tez nie? Bo Elidelem
            leczycz tylko skutek, a nie przyczyne..
            • abumba hmmm... 12.05.06, 23:16
              Hej!
              No,niestety dieta eliminacyjna nie przynosi efektu.Karmię małą piersią i
              zaczęłam niedawno wprowadzać Bebilon Amino (na Bebilon Pepti i Nutramigen jest
              uczulona),poza tym karmię ją też Sinlac'iem.Ja jem tylko jabka,ryż,indyka,kaszkę
              kukurydzianą,gotowaną marchewkę i praktycznie to cała moja dieta.Prez długi czas
              byłam na diecie bezglutenowej ale w sumie teraz też nie jem
              pieczywa.Eliminowałam indyka,jabłka a nawet ryż ale nie było poprawy.Wszelkie
              inne alergeny ze środowiska też zlikwidowałam:typu kwiatki,proszki,pierze
              itp.Jedna z alergologów powiedziała,że przy AZS tak już jest,że raz jest
              lepiej,raz gorzej.U nas jest cały czas źle.Jedna z pediatrów widząc kiedyś moją
              córkę myślała,że ta ma odmrożoną twarz(!)...
              Pozdrawiam!
              KasiaMN
    • tsikorka Re: Hydrocortisonium 0,5 % krem najsłabszym stery 13.05.06, 01:11
      mój 3 miesięczny synek od kilku dni ma nieładne policzki. na razie stosuję
      balneum baby krem. wydaje mi się, że jest poprawa ale wyączyłam też z diety
      podejrzane produkty. dwa razy dziennie smarujemy buźkę i wydaje się być mniej
      szorstka.
      ja sama miałam kiedyś duże i zaawansowane zmiany alergiczne na skórze. pomogły
      kąpiele z balneum hermal + smarowanie kremem tej firmy. polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka