IP: *.* 10.01.02, 20:59
Moja trzymiesięczna córka ma od trzeciego tygodnia uczulenie na twarzy, są to małe czerwone krosteczki. Czasami są bardziej intensywne, a czasem bledną. Niestety dzisiaj zauważyłam że ma je też na całym ciele, przy czym na rączkach i nóżkach bardzo mało. Na początku pediatra stwierdził, że to od mojego potu, bo karmię piersią, więc przemywałam przed karmieniem piersi przegotowaną wodą ale nie pomogło. Teraz inny lekarz stwierdził, że to może być uczulenie na białko, ale ja stosuje ścisłą dietę i nie jem nabiału. Nie mam już pomysłów od czego to może być i jak się tego pozbyć. Może ktoś miał podobny problem lub wie, od czego mogą być takie wysypki. Będę wdzięczna za sugestie.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Uczulenie IP: *.* 11.01.02, 08:54
      Niestety, mogą być od wszystkiego! I na dokładkę miejsce występowania wysypki nie koniecznie świadczy o stykaniu się tegoż miejsca z alergenem. Wysypka u takiego maleństwa zaczyna ustępować najwcześniej 3-4 dni po odstawieniu alergenu, więc na widoczną poprawę właściwie trzeba czekać przynajmniej tydzień. Najpierw przyjrzyj się krytycznie kosmetykom, myśmy zostawili z kosmetyków tylko linomag maść - do smarowania pupy, maść nagietkową - do smarowania wysypki (polecam - łagodzi i leczy), i rumianek do kąpieli - zrezygnowaliśmy z wszelkich mydeł itp, do prania - płatki mydlane i program płukania włączany 2 razy. Dieta też była taka sobie: gotowany indyk lub kurczak, ryż, ziemniaki, jabłka i marchewka i kukurydza (ale znane są przypadki uczulenia na marchewkę i jabłuszka - nas na szczęście to nie dotyczyło Uff!!!). Po 2 tygodniach była poprawa. Oczywiście zaczęłam od rozszerzenia diety: 1 nowość co 4-5 dni, bo uczulenie może się pojawić dopiero 3 dni po wprowadzeniu nowości. Powodzenia w poszukiwaniach i cierpliwości. Acha: soja raczej nie uczula więc polecam mleczko sojowe - dla Ciebie. Pozdr. :hello:
    • Gość: guest Re: Uczulenie IP: *.* 11.01.02, 09:41
      proponuje konsultacje z dermatologiem i aleergologiem. dermatolog moze stwierdzic czy jest to uczulenie czy moze to byc cos innegozycze twojemu maluszkowi duzo zdrowia :))pzdr ZuZa
      • Gość: guest Re: Uczulenie IP: *.* 15.01.02, 10:59
        Mój synek ma dokładnie to samo. Wysypka na twarzy która raz blednie raz sie zaostrza. Tyle tylko, że nie ma tego na innych częściach ciała. Mi podobnie lekarka powiedziała że to od białka i kazała ograniczyć mleko i przetwory, ale tak naprawde poprawa była jak zupełnie zrezygnowałam z nabiału, Więc myślę że to jednak od tego. Na poprawę trzeba było czekać kilka dni. Niestety teraz większość dzieci to takie delikatesy. Mojej koleżanki synek był np. uczulony na ser żółty, jak przestała go jęśc to wszystko przeszło. Pozdrawiam i życzę zdrowia Tobie i córeczce. Monika mama Tomka
        • Gość: guest Re: Uczulenie IP: *.* 15.01.02, 20:10
          Czesc :)Kubusiowi tez pojawila sie w 6 tyg. taka wysypka- czerwone krosteczki, na poczatku na prawym policzku, a potem na glowce i drugim policzku i kilka pod szyjka. Myslalam, ze to skaza bialkowa, ale lekarz stwierdzil, ze to tradzik niemowlecy i naprawde nie ma sie czym przejmowac, bo dziecku to nie przeszkadza, a po jakims czasie samo zniknie.Pediatra nie zapisal zadnej masci itd, powiedzial, ze mozna przemywac raz dziennie rumiankiem.Na poczatku spanikowalam, bo karmie malego piersia i myslalam, ze moze cos zjadlam, ale teraz juz jestem calkiem spokojna, tym bardziej, ze wysypka calkowicie zbladla.Do tego wszystkiego dodam, ze mieszkamy w USA, a tutaj maja troszeczke inne podejscie do leczenia dzieci. W Polsce prawdopodobnie lekarz przepisalby masci itd.Pozdrawiamy!
    • Gość: guest Re: Uczulenie IP: *.* 16.01.02, 11:42
      Droga Doti, jeśli wysypka się nasila to pewnie alergia. Cóż może być na bardzo wiele reczy. Lekarze zwykle zalecają dietę i zaczynają od wyłączenia nabiału z diety. Jeśli jesteś na diecie bezmlecznej pamiętaj o tym, że masełka niet, drożdzówki też mają mleko. Przede wszystkim czytaj etykiety.Często uczula też białko kurze, czekolada, orzechy . Jeśli dieta bez jaj to raczej zero kurzyny, indyk tak. Jeśli jesteś na ścisłej diecie i to nie pomaga to witaj w klubie. Ja matka alergiczki leczonej homeopatycznie . Do alergologa zawsze warto się wybrać, chociaż ja nie mam dobrych doświadczeń bo pani alegolog nie uświadomiła mnie na przykład o ww. drożdzówkach a wciskała na siłe mleko sojowe , które mojej małej szkodziło. Pozdrawiam mamy na diecie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka