Dodaj do ulubionych

jak rozpocząć leczenie. grzyby, lambie, pasaożyty

11.12.06, 12:14
witam. mój 4-miesięczny synek ma ciągłe wysypki (bużka szorstkie policzki,
szyja) i suche dłonie. Objawy wystąpiły w 4-5 tygodniu, miałam wrażenie że
było to w tym samym okresie co podałam VIGANTOL. Wtedy wysypany był na całym
ciele (najgorzej jak do tej pory). Po odstawieniu Vigantolu nastąpiła
zdecydowana poprawa, czociaż nadal wysypka pojawia się w w.w miejscach
(policzki, czoło, szyja). wydaje mi się że nie swędzą synka bo ani nie drapie
się ani nie jest niespokojny. Zrobiłam badanie na grzyby, na razie tylko 1
raz i nic nie wyszło. Od 5 dni podaje Lacidofil poniewaź w jego kupkach dość
często pojawia się śluz, skóra i kupki zamiast się polepszać są gorsze,czy to
normalne. Jaką dietę stosować (ograniczam nabiał) i czy w ogóle dieta ma
sens, może to nie alergia. Muszę dodać że to czy jem cos niedozwolonego czy
też nie, mam wrażenie że ma się nijak do wyglądu skóry mojego synka. Może
znacie dobrego lekarza w Trójmieście.
Obserwuj wątek
    • czarna.perla Re: jak rozpocząć leczenie. grzyby, lambie, pasao 11.12.06, 13:06
      a lamblie i pasozyty badałaś? nawet grzyby czasami trzeba zbadać kilka razy
      zeby coś wyszło.
      może zrób komplet badań w jakimś dobrym labolatorium albo wyślij próbki do
      warszawy.

p.s. mój synek ma ciągle szorstkie policzki lakarze twierdzą, że to alergia
      pokarmowa ale policzki są wciąz takie same niezależnie od tego co jem ja i co
      je on. ma candide i pewnie jeszcze coś...
      • anna.bystry Re: jak rozpocząć leczenie. grzyby, lambie, pasao 11.12.06, 14:45
        dzieki. Powtórzę badania bo jakoś ciezko mi w samą alergię uwierzyć. Co do
        technicznej strony, czy oddając jedną próbkę można zrobić badania na wszystkie
        trzy rzeczy (grzyby,lambie,pasożyty) czy na każdą rzecz należy zanieść
        oddzielną próbkę. I czy należy badanie powtarzać przez 3 dni?
        • czarna.perla Re: jak rozpocząć leczenie. grzyby, lambie, pasao 11.12.06, 19:16
          badania rób co 2-3 dni. w większości labolatoriow musisz oddawać 3 osobne
          próbki, na grzyby, na lamblie i na pasożyty (robaki). są też labolatoria w
          którycz musisz oddać tylko 2 próbki pasożyty + lamblie a osobno grzyby.
          poszukaj w wyszukiwarce dobrego labolatorium w swoim mieście i zapytaj jak tam
          wyglądaja te badania. jeśli zdecydowałabyś się wysłac próbki na badanie do
          warszawy to musisz zebrać 3 pojemniczk (co 2-3 dni) i przechowywac w lodówce.
          kiedy będziesz miała już te 3 pojemniczki mozesz je wysłać, każdy z nich bedzie
          badany pod katem lambli, pasożytow i grzybów.
          • agamonia do perły 12.12.06, 18:24

gdzie w Warszawie za jednym zamachem mozna zrobić pasozyty, grzyby ew. lamblie
            czy pierwotniaki? dizęki
            • czarna.perla Re: do perły 12.12.06, 22:25
              piszę nie z własnego doświadczenia, wiedzę o tych labolatoriach posiadłam
              dzięki temu gforum.

lamblie, pasożyty i grzyby zbadasz u dr Kamirskiej (bada mikroskopowo) ul. Wał
              Miedzeszyński

bakterie i grzyby zbadasz u dr Kostrzeńskiej (robi posiewy) ul. Inzynierska

z tego co piszą dziewczyny lepszą metodą na wykrycie grzybów jest posiew więc
              radziłabym wykonać jednocześnie badania u obydwu pań.

wpisz w wyszukiwarkę nazwiska Kostrzeńska (Kostrzeńskiej) i Kamirska
              (Kamirskiej) a wyskoczy Ci bardzo dużo informacji, również adresy i nr
              telefonów.

Ja w przyszłym tygodniu wysyłam próbki do badania do dr Kamirskiej.
    • sigvaris Re: jak rozpocząć leczenie. grzyby, lambie, pasao 11.12.06, 22:48
      Co do diagnostyki, podaję Ci poniżej link do ŚWIETNEGO LABU w Trómieście, w
      Jaśkowej Dolinie (czyli to pewnie Wrzeszcz). Generalnie przeczytaj wątek, tam
      jest też coś o lekarzu. Ale zacznij od badań u tej Pani, ona już wielu matkom
      przeróżne rzeczy poznajdowała u dzieci:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=51007037&a=51072751
      • katis1 Re: jak rozpocząć leczenie. grzyby, lambie, pasao 14.12.06, 20:15
        Hej.Poczytałam sobie wątki o labie w Warszawie i zdecydowałam wysłać tam też próbki. Byłam dziś z małą u alergologa, pogadałysmy sobie i ona doszła do wniosku( z uwagi na brak apetytu u dziecka i brak przysrosyu wagi ) żeby zrobić badanie na lamblie i pasozyty. NIe chce robić w moim mieści ebo nie wierze, że potrafiącoś znaleść.Polecacie bardzo Warszawę i tą Kostrzeńską to chce tam wysłać. Ale mam problem, co za koperte mam kupić w wątkach było coś o torbie czy worku termicznym i dotego jakiś wład do lodówek. JAk to wygląda i gdzie to szukać, piszecie w marketach ale jakich? Nie znalazłma nic w moiom markecie ale to czy mam szukać w tesco, Auchan, Lidl Real tylko takie markety mam w okolicach ale musze dojechać tam mimo wszystko. Powiedzcie co mam w ogóle szukać, to sie jakoś nazywa konkretnie , a ten wkład to co to jest. Ja mam w domu wkład do dyużej lodówki turystycznej- to takie wielkie platikowe coś butelka o butelka z płynem i to sie mrozi, ale chyba takiego czegoś to mam nie szukać. I ta koperta czy worek co to jest? Do mam które wysyłały już próbki co dokładnie kupiłyście i gdzie? Jutro dzwonie do Kostrzeńskiej to pewnie mi powie to samo co wy piszecie w postach, tylko nie wiem gdzie to wszystko mam szukać.Dajcie znać. Acha jaką przesyłką- ponoć pocztex zawodzi, prorytet też zawiedzie bo swieta i duże opóźnienia- to kurier- polecacie pewnego.
        • sigvaris Re: jak rozpocząć leczenie. grzyby, lambie, pasao 14.12.06, 22:20
          Ja tylko w 2 sprawach:
          1. Kamirska - Kamirska z Wału Miedzszyńskiego jest od pasożytów, nie
          Kostrzeńska! Kostrzeńskja bada bakterie.
          2. torba z supermarketu - do niej przekładasz próbki z lodówki (bo tam je
          trzymasz do czasu wysyłki). Torba jest zawsze gdzieś na wieszakach przy
          mrożonkach (tzw. torba termiczna). Żadnych innych rzeczy nie stosuj.
    • czarna.perla Re: do katis1 14.12.06, 22:16
      chodzi właśnie o taki zamrożony wkład do lodówki turystycznej jak opisałaś, do
      tego torba termiczna, ktorą znajdziesz w większych marketach obok
      mrożonek.potem wszystko wkładsz do pudełka i wysyłasz kurierem jakimś DHL lub
      coś innego. rozmawiałam z dr kamirską i mówiła żeby nie wysyłać priorytetem ani
      pocztexem bo często dochodzi dopiero po kilu dniach lub gubi się.
      • katis1 Re: Jeszcze jedno pytanko o Kamirską. 15.12.06, 11:05
        "Felix" Lecznica Weterynaryjna lek. wet. Marta Bogdanowicz-Kamirska to onią chodzi.Znalazłam ten adres w internecie. Jak bede adresowała to tak wpisywałyście czy samo nazwisko. Ach i faktycznie to sie wiezie do tej lecznicy weterynaryjnej? Bo być może ciocia bedzie jechać na warszawę i mi zawiezie- to chciałabym jej to porządnie wytłumaczyć.
        • czarna.perla Re: Jeszcze jedno pytanko o Kamirską. 15.12.06, 12:55
          Nie wiem czy nazywa się to Felix ale napewnoi jest związane z weterynarią. Pani
          dr Kamirska jest paratyzologiem czyli takim lekarzem od pasożytów a nie jak
          wiekszośc laborantów technikiem.

wcześniej zadzwomn i wszystko uzgodnij.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka