Dodaj do ulubionych

Czy "ZYRTEC" może usypiać??

IP: *.* 03.03.03, 21:27
Witam,Jestem tatusiem trzyletniego Dominika, alergika.Dominik ma alergię wziewną oraz pokarmową.Od września dostaje "Zyrtec" 10 kropelek dziennie oraz "Singulair"-jego mały katar przechodził w zapalenie oskrzeli.Mam jednak pytanie; czy Zyrtec może działać na sen.Mój synek śpi 10 godzin w nocy oraz prawie trzy godziny dziennie.Jeśli jednak uda nam się pewnym sposobem przetrzymać popołudnią drzemkę,"pada" do swojego łóżeczka już o 18.00Czy może taka jego uroda???Może ktoś z Was miał ten sam problem.Czy Zyrtec może działać w ten sposób, że Dominik jest cały czas śpiący, mimo tego że śpi bardzo dużo.Czekam na Wasze opinię.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: monikaust Re: Czy "ZYRTEC" może usypiać?? IP: *.* 03.03.03, 21:53
      Moja córka też kiedys brała zyrtec i raz zamiast na noc to dałam jej rano i po ok.3 godzinach sama poszła spać po prostu zasnęła na podłodze, a ona już w dzień nie spała. Dlatego moim zdaniem właśnie tak na nią podziałał zyrtec.Pozdrawiam
    • Gość: Olka Re: Czy "ZYRTEC" może usypiać?? IP: *.* 04.03.03, 11:54
      Czesc, ja czasem biore zyrtec albo claritine i swietnie mi sie potem spi ;-)Lekarka mowi, ze jestem wyjatkowo wrazliwa, bo leki przeciwhistaminowe nowej generacji raczej nie wywoluja takich objawow. Moze.Na pocieszenie - fenazolina, ktora byla, zanim nastal zyrtec, usypiala w pol godziny.Rijke
      • Gość: basia9 Re: Czy "ZYRTEC" może usypiać?? IP: *.* 06.03.03, 09:10
        Witam!!!Rzadko bywam na tym forum a raczej wogóle ponieważ na razie nie mam takiej potrzeby.Przeczytał jednak że dyskutujecie na temat ZYRTECU i mam pytanie czy żaden z lekarzy nie wspomniał o jednym dośc powaznym skutku ubocznym tzn. o nadmiernym apetycie i nadwagą.Wiadomo kazdy człowiek reaguje inaczej.Ja kiedy byłam mała dziewczynka brałam ten lek a skutki są widoczne do dziś.fakt dziś juz nie mam alergii.tzn tak powaznej jak kiedyś ale uważam że mozna było zaoszczedzic mi tych cierpien, Miłam robione badabia gdzie stwierdzono że moja nadwaga spowodowana jest braniem własnie tego leku.zaobserwujecie czy i wasz dzieci nie mają nadmiernego apetytu.Nie tylko u mnie stwierdzono nadwagę wywołaną tym lekiem ale u wielu dzieci wiec nie jest to jedyny przypadek.BASIA
    • Gość: Konfacela Re: Czy "ZYRTEC" może usypiać?? IP: *.* 04.03.03, 17:54
      Moja Michasia (6 mies.) bierze Zyrtec od kilku tygodni. I budzi się w nocy co 1,5 godziny tak jak przed braniem leku. Nie zauważyłyśmy więc wpływu na sen (niestety).
    • Gość: astka Re: Czy "ZYRTEC" może usypiać?? IP: *.* 06.03.03, 14:41
      witajmój 11 w tej chwili letni Hubert brał zyrtec. zaczął właśnie tak w wieku 3-4 lat i brał go stale przez kilkanaście miesięcy, teraz już tylko w okresach zaostrzeń i nasza pani doktor mówiła nam właśnie o tym, ze działa lekko "nasennie", dlatego podawaliśmy go zawsze na noc. Hubert potrafił przespać po nim nawet 12-13 godzin. Brał też mnóstwo innych leków przeciwhistaminowych i przeciwastmatycznych, ale zyrtec do tej pory działa na iego nasennie. Innych skutków ubocznych nie zauważyłampozdrawiamasia
    • Gość: ewa_s Re: Czy "ZYRTEC" może usypiać?? IP: *.* 09.03.03, 12:21
      Hej!Moje dziecko bierz ZyrteC juz trzeci rok. Jest chudzielcem i żadnych oznak zwiekszonego apetytu nie obserwuję.Z tego co wiem to lek ten moze powodowac senność i własnie dlatego podaje sie go zawsze na noc- moje dziecko spi po nim 10 godzin i wstaje bez szczególnych oporów. PozdrawiamEwa :hello:
      • Gość: slonisia Re: Czy "ZYRTEC" może usypiać?? IP: *.* 09.03.03, 21:04
        Cześć,Mój 18 miesięczny Tymek bierze Zyrtec i rzeczywiście jest po nim spokojniejszy. Jednak trzeba wziąć pod uwagę, że alergia (alergeny) jest czynnikiem pobudzającym dziecko (mówi się że dziecko alergiczne to dziecko wszędobylskie, wszędzie go pełno). Dlatego wprowadzenie leku przeciwdziałającego reakcją alergicznym (m.in. pobudzeniu) może spowodować uspokojenie i przywrócić dziecko do normalnej egzystencji. Zyrtec ma działanie lekko nasenne dlatego winno się go podawać na noc. Jeśli powoduje zwiększoną senność (dziecko więcej śpi niż wskazuje norma wiekowa) to widocznie dziecko źle reaguje na ten lek i lepiej spróbować z innym. Mój maluch śpi w nocy i w dzień jak przed braniem leku, a wręcz teraz przechodzi okres że nie można go zapędzić do łóżka taki ten świat ciekawy. Radzę więc za jakiś czas zmienić lek, jeśli mały rzeczywiści śpi za dużo.iwona :)p.s. norma dla 3 latka: ok. 12 godzin na dobę.
        • Gość: agzyl Re: Czy "ZYRTEC" może usypiać?? IP: *.* 10.03.03, 09:33
          Mój Sebastianek ma 2.5 roku i miał rózne leki na alergię. Spotkaliśmy sie także w naszj chorobie z lekiem "Zyrtec", przez pierwszy miesięc podawania Sebuś wyrażnie był cały czas niedospany, ale po tym okresie organizm sie przyzwyczaił i było już lepiej. Jednak szczerze mówiąc z mojego doświadczenia są inne leki o takim samym działaniu i moje dziecko reagowało znacznie lepiej ( tzn. nie był cały czas śpiący)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka