Dodaj do ulubionych

Płynny Watykan

26.07.24, 22:15
Nie o wodę tutaj chodzi, ale o interesy!
Do czasów zwycięstwa pod Wiedniem Watykan słł swoich nuncjuszy do Polski na każdą swoją potrzebę i okazję. Później w interesie Watykanu okazją dla interesów okazała się sprzedaż Polski w ręce Moskali. I wszystko było by dobrze, gdyby nie Rewolucja Francuska, z której owocami walczy do dzisiaj. Po Rewolucji Październikowej Watykan zmienił kierunek frontu walki. Ponieważ pustka teologiczna usypia, na wrsztat propagandy religijnej wzięte zostały kobiety dokonujące aborcji. Ten trwający od kilku lat nowy front też zwycięstwa nie wróży. Jakie będzie nowe objawienie do następnej wojny religijnej?
Obserwuj wątek
    • privus Co się dzieje w Kościele katolickim? 13.08.24, 00:01
      Znowu jest coś nie tak. Gdzie jest w końcu ta jedynie słuszna prawda? Dwa tysiące lt i nikt nic nie wie.
      youtu.be/4JWf_NU4A_w
      • mim1656awo Re: Co się dzieje w Kościele katolickim? 13.08.24, 20:34
        privusCo się dzieje w Kościele katolickim?13.08.24, 00:01
        Znowu jest coś nie tak. Gdzie jest w końcu ta jedynie słuszna prawda? Dwa tysiące lt i nikt nic nie wie.
        Dziękuję privusovi za interesujące pytanie i link.Wysłuchałem przez prawie 30 ‘ elementarnej lekcji psychologi pod tytułem „Jak podporządkowywać sobie umysłowo słabszych”.Mój komentarz ?Jedno słowo: ŻĘNUJĄCE.O walce bratobójczej w łonie Kościoła już pisałem i filmik to potwierdza.Osobiście mam do sympatycznego relatora pytanie odnośnie tego, co powiedział „Bóg będzie was wszystkich sądził”, więc :
        1.Was sądził? A nas? Pominął siebie.My będziemy się sądzić i sami !Taka była i jest, prawdopodobnie, jego nadzieja.
        2.Jaki Bóg? Ten YHWH, którego malują – a nie powinni robić obrazów – jako kudłatego starca, ten YHWH, który wymordował, kazał wymordować całe rody i plemienia, wychodził z niego ogień i brał udział w podziale łupów, biorąc złoto, srebro, masę zwierząt i 32 dziewczynki?Właśnie ten!Więc sądźmy jego, nie on nas.
        Pomyśl privus, na ile mogą być wiarygodne dziesiatki (100-ki ?) tłumaczeń z tłumaczeń?
        Przypomniała mi się ksiąga paru tomowa, napisana przez bacę z Poronina „Moje rozmowy z Leninem”.Na łożu śmierci, zapytano bacę o fakty, a on odpowiedział „kiedy byłem chłopcem, spotkałem człowieka siedzącego nad strumieniem i zapytałem „ pan to na wakacjach ” A on odpowiedział „spierdalaj gówniarzu”.
        Wszechświat miałby 13,8 miliardów lat, Ziemia 3 miliardy.Biblia, zlepek różnych wieści, w różnych językach ewentualnie odnosiłaby się do wydarzeń najdalej 10 tysięcy lat od dzisiaj.Elohim, to tylko Elohim, nie można tłumaczyć jako Bóg.
        • privus Re: Co się dzieje w Kościele katolickim? 18.08.24, 17:58
          Kościelne sądy i osądy są niestety z tego świata. A że niektóre patoelity przyznają sobie prawa z zaświatów, to zupełnie inna sprawa.
        • privus Re: Co się dzieje w Kościele katolickim? 18.08.24, 19:21
          Gianluigi Nuzzi jest włoskim dziennikarzem śledczym. W roku 2008 uzyskał dostęp do tajnych archiwów ks. Renato Dardozziego, doradcy Sekretariatu Stanu Stolicy Apostolskiej i w oparciu o znajdujące się tam dokumenty w roku 2009 opublikował książkę -bestseler "Vatikano S.p. A" (Watykan Spółka Akcyjna). Przedstawione przez Gianluigi Nuzziego fakty opierają się na ponad czterech tysiącach dokumentów Stolicy Apostolskiej; listy, notatki, poufne meldunki, protokoły, wyciągi z kont numerycznych, tajne bilanse i inne dokumenty finansowe Instituto per le Oper di Religione, IOR (Instytut Dzieł Religijnych - tak w tłumzczeniu na język polski oficjalnie nazywa się Bank Watykański).

Wszystkie te dokumenty pochodzą z archiwum zmarłego w roku 2003 ks. Renato Dardozzi. Przez ponad 20 lat Dardozzi brał udział w tajnych posiedzeniach najbliższych współpracowników papieża. W imię Boga decydowano na nich o szemranych operacjach finansowych, zastanawiano się jak rozbroić niebezpieczne „miny" w finansach Watykanu, jak zatuszować skandale i usunąć niewygodnych ludzi z otoczenia papieża. Działalność finansowa Stolicy Apostolskiej należy do najlepiej strzeżonych tajemnic na ziemi. Milczenie jest złotą regułą bankierów w sutannach ogłaszany corocznie w lipcu bilans Kościoła zawiera same ogólniki.

Także ks. Dardozzi przez całe życie przestrzegał świętej zasady milczenia. Nigdy nie wydał oświadczenia, nie udzielił wywiadu, nie ukazało się jego zdjęcie. Nikt nie wiedział, że Dardozzi zgromadził obszerne archiwum tajnych dokumentów o praktykach finansowych w Watykanie. Dardozzi wyszedł z cienia dopiero po swojej śmierci. Jego ostatnia wola brzmiała: te dokumenty muszą zostać opublikowane, żeby wszyscy się dowiedzieli, co się działo. Wykonawcy testamentu Dardozziego długo i starannie szukali osoby, której mogliby powierzyć archiwum. Wybrali dziennikarza Gianluigi Nuzziego i przekazali mu w wielkiej tajemnicy dokumenty.

Wydanie książki (bestselera w wielu wydaniach) Nuzziego zatrzęsło Watykanem. Posadę stracił prezes IOR, Angelo Caloia. Jego następca, Piero Pioppo (były prywatny sekretarz kardynała Sodano), został odwołany i wysłany jako nuncjusz apostolski do Kamerunu. Zatrzęsło także światem polityki. Giulio Andreotti, siedmiokrotny włoski premier, nie mógł sobie przypomnieć, żeby miał konto w IOR, chociaż z dokumentów Darddoziego wynika, że miał i przez to konto przepłynęło ponad 60 milionów Euro.

Ciekawostek nt. funkcjonowania Watykanu jest tam znacznie więcej.

Jak z tego wynika, że z Watykanem ciągle jest coś nie tak.
          • mim1656awo Re: Co się dzieje w Kościele katolickim? 18.08.24, 20:47
            Nuzzi i Fittipaldi to włoskcy dziennikarze śledczy, którzy są autorami bestsellerów o Watykanie, aferach, korrupcji, ukrywaniu przestępstw, pedalstwie, orgiach gejowskich w Watykanie itp.Gnojówka, śmierdząca gnojówka w oparach kadzideł.W swoim czasie kupiłem on-line wszystkie publikacje.Bagno, powtarzam, bagno.Wszystko udokumentowane, w przeciwnym razie Nuzzi zostałby oskarżony o zniesławienie.
            Niestety, jak wszystkie wiadomości szok, także te w mass media trwały przez parę dni, aby potem być zastąpione przez inne, a ludzie zapominają.
            Ostatnio, w tych dniach, wraca na publiczną uwagę porwanie Orlandi i powiązania z Watykanem.Wątpię, że prawda wyjdzie na jaw, lecz znając bezwzględność kleru w walce o władzę, nic nie wiadomo..
            Jeśli dodam, że ex TRZECIA figura Watykanu kardynał Angelino Becciu został skazany na 5 lat i 6 miesięcy za przestępstwa finansowe, to fotografia będzie, tymczasowo, pełna.
            Tekst linku
            • privus Re: Co się dzieje w Kościele katolickim? 18.08.24, 20:58
              Wszystko do czasu. Jeszcze nie wiadomo, kiedy chowane dotychczas trupy w szafie zaczną mówić. W Kościele zawsze przecież cuda się zdarzały :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka