Dodaj do ulubionych

Problem ze snem

22.01.24, 20:24
Witam. Moja córka ma prawie 2,5 roku i pomimo tego, że jest śpiąca nie chce spać. Próbuje ją lulać, leżeć z nią na łóżku i nic. Kąpiel mamy zazwyczaj o 19 choć zdarza się chwilę przed 19 (zależy jak bardzo jest marudna ). Pięknie usypia do 5 minut . Po około 30-60 minutach budzi się z przeraźliwym płaczem próbuje ją uspokoić a Ona nie kontaktuje woła mamę i tatę coś jakby chciała złapać i po jakiś 15 minutach już śpi normalnie . Co jakiś czas zdarzają się noce w których budzi się wyspana o 2-3 i nie śpi do 3 godzin . Co robić ?? Czy powinnam wybrać się z córką na jakieś badania?
Obserwuj wątek
    • mazia1551 Re: Problem ze snem 22.01.24, 20:25
      Chodzi tu o drzemki w dzień … zapomniałam dodać
    • polnedrogi Re: Problem ze snem 22.03.24, 09:34
      Czasem warto odpuścić. Wielu psychologów uważa, że zmuszanie dzieci do snu to zbrodnia. W takim wieku niewiele dzieci sypia już w dzień. Być może córka jest na etapie przejściowym i sama dokładnie nie wie co ma ze sobą zrobić. Jeśli problemy pojawiają się także w nocy, to należałoby sprawdzić, czy dziecko nie jest przebodźcowane. Nadmiar bajek, telewizji, gier na telefonie, to wszystko ma ogromny wpływ na funkcjonowanie dzieci. Niekiedy niewinna reklama z potworem może być dla dziecka powodem do strachu i objawiać się koszmarami, trudnością w zasypianiu. Proponowałabym zastanowić się, czy tak właśnie nie jest. Kłopoty ze snem mogą być także związane z nadmiarem cukru. Moja siostra miała podobny problem z synem, który jadł sporo słodkich przekąsek przed snem. Później nie potrafił zasnąć, budził się w nocy. Mądry pediatra nakazał zadbać o wyciszenie dziecka i odstawić cukier. Po kilku dniach problem zniknął.
      O telewizji i przebodźcowaniu dzieci, mozesz poczytac tutaj: polnedrogi.pl/z-zycia-wziete/spokojnie-to-tylko-kolejna-bajeczka
      Z badań, warto sprawdzić, czy dziecko nie ma pasożytów. Powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka