Dodaj do ulubionych

roczny alergik

09.01.07, 21:34
witam,
moja córcia za chwilke skończy roczek, a ja martwie sie ze ma uboga diete.....
rano wypija 240 ml mleka - bebilon pepti 2, około 10.00 je owoce,(lubi chyba
wszystkie , nie podaje jej cytrusów)
ok 13.00 - zupka, gotowana przeze mnie (pierś z kurczaka z dużą ilością
różnych jarzynek)
ok. 16.30 - mleko jakieś 180 ml (czasami uda sie przemycić troszke kaszki,
ale raczej nie...)
ok.19.30 -20.00 znowu to mleko w ilości 240ml

poniewaz od ok 3 miesiąca zycia jest na bebilonie pepti ze wzgledu na skaze,
nie lubi kaszek, i nadal po nawet małych ilosciach czegos białkowego pojawia
sie wysypka, nie wiem co moge, lub co powinnam jej podawac. Czym zastapic to
mleko, czy ono w takiej ilosci nadal zaspokaja potrzeby zywieniowe dziecka??
Może ktoś pomoze mi ułożyc jadłospis dla niej, z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • atopik Re: roczny alergik 09.01.07, 22:18
      A co z kaszami: jaglaną, gryczaną białą, kukurydzianą, amarantusem ? Nie udało sie ich wprowadzic do diety ? Dlaczego tylko kurczak ? Innego mięsa dziecko nie może jeść ? Myślę, że czas powoli wprowadzać drugie danie na obiad. W sklepie można kupić np. pieczywo chrupkie ryzowe f-y Chaber, próbowałaś je ? Szkoda, że nie napisałaś czego dziecko nie może jeść, byłoby łatwiej doradzać....
      • fiosna Re: www.atopowe.pl 12.01.07, 17:38
        to forum może Ci pomóc jak radzić sobie z alergią dziecka
    • pmjc Re: roczny alergik 10.01.07, 19:41
      ja też mam roczniaka i zjada dużo wafli ryżowych, kukurydzianych, dwa dania.
      Lekarka powiedziała żeby mleko traktować jako dodatek nie jako posiłek. Musi
      więcej jeść. W książce kucharskiej małego alergika są przykładowe jadłospisy,
      masz ją?
    • mama.wojtusia Re: roczny alergik 10.01.07, 20:08
      Jeśli to jest uboga dieta, to Cię pocieszę, że oboje z synkiem od pół roku
      jesteśmy wyłącznie na kukurydzy, ziemniaku i dyni, przy czym ta ostatnia się
      kończy, a słoiczkowej nie chce jeść. Nie możemy żadnego mleka, właśnie chyba
      odpada ostatnia deska - Bebilon Amino, po której jest zsypany od uszu po
      ramiona i przez dwie noce się drapał i nie spał. Dieta taka jak Twoja, jest
      szczytem moich marzeń. U nas dramat z niejedzeniem zaczyna się od śniadania, bo
      kasza kukurydziana na wodzie jest jak trociny, a potem dwa razy Wojtek dostaje
      tą samą od pół roku zupę. Poza tym cycuś i woda. Żadnego owocu. Żadnego mięsa.
      Płakać mi się chce, jak czytam takie posty, chociaż rozumiem, że
      dla "normalnego" człowieka niejedzenie kilku produktów to może być poważny
      problem. Nie bierz tego do siebie i powodzenia smile.
    • mamaadusia Re: roczny alergik 10.01.07, 20:58
      Mój synek właśnie skończył roczek jest na bebilonie pepti 2 od 3 miesiąca. Na
      poczatku zaczynaliśmy ciężko mały nie chciał jeść do 9 miesiąca tylko bebilon i
      sinlac. A teraz je wszystko prócz nabiału dalej podaje mu bebilon ale dodaje do
      niego rózne kaszki najczęściej ryżowe z owocami a dodaje do tego jeszcze pół
      słoiczka jakiegos deserku np. banany, jabłka. Ze słoiczka je wszystkie zupki. A
      czemu podajesz dziecku kurczaka (kurczak najbardziej uczula) urozmaicaj diete
      innymi mięsami, warzywami.
    • pmjc Re: roczny alergik 11.01.07, 13:39
      Ja chciałam tylko doradzić. Nie znaczy to, że moje dziecko jest zdrowe i je
      wszystko, bo też mam dwa zestawy i je to samo co drugi dzień, a sama jestem na
      diecie eliminacyjnej.
      • viola311 Re: roczny alergik 11.01.07, 17:33
        moja mała ma to samo co wasze dzieci, z tym, że jest na nutramigenie od 10
        miesięcy a ma 11, daję jej jedzonko w słoiczkach,oczywiście bez dodatku mleka
        krowiego, sera żółtegoitp., do tego kaszki kukurydziane , ryżowe na wodzie lub
        mleczku, jabłuszko, banany, morele, brzoskwinie w słoiczkach,natomiast nie daję
        kurczaka, to silny alergen choc różnie dzieci na niego reagują, za to dostaje,
        indyka, królika cielęcine a teraz nawet wprowadziłam schab, oczywiście w
        słoiczkach,acha i śliwki suszone,także warto urozmaicic troszkę dietę rocznego
        dziecka chyba, ze nie może jeszcze innych produktów.pozdrawiam
        • stokrotka2000 Re: roczny alergik 11.01.07, 19:46
          dzieki za wszystkie odpowiedzi........
          moja córeczka nie je kaszek, bo ich po prostu nie lubi, mam pół szafki różnych
          i tylko leżą, czasami dodaje do mleka bardzo małe ilosci, tak aby nie wyczuła,
          ale i tak rzadko mi sie to udaje.
          podaje kurczaka i na szczęscie on nie uczula ją, podaje tez indyka, nie podaje
          cielęciny, bo to chyba oczywiste u dziecka ze skazą białkową(...)
          nie wiem jaką margarynką smarowac?, kaszek, chrupek i innych produktów
          ryżowych nie podaje bo ma problemy z kupkami i bez tego........
          • viola311 Re: roczny alergik 11.01.07, 21:33
            zależy cielęcinka w jakich ilościach, ale to też zależne od dziecka,co do
            smarowania to moja starsza nie mogła nic nawet margarynki ani masła, oj my
            kobitki to mamy z tymi dzieciaszkami.pozdrawiam
          • ula233 Re: roczny alergik 11.01.07, 22:28
            ostatnio kupiłam ramę olivio, faktycznie w składzie nie ma tam mleka ani żadnej
            serwatki. Synek tez na diecie bezbiałkowej i bezglutenowej, do tego jeszcze
            dieta na candidie a rame jakoś zaakceptował smile
            ja kisielek robie ze świeżych, ugotowanych i zmiksowanych owoców plus
            oczywiście mąka ziemniaczana
            wymyslam mu rózne rzeczy np
            kluski slaskie
            kopytka ( z mąki ziemniaczanej i mąki z amarantusa, bo na kukurydziana ma
            alergie)
            placuszki z marchwi i ryzu, zmiksowane i usmażone na oliwie z oliwek
            kluseczki z ugotowanych ziemniaków i dyni ( plus maka ziemniaczana i z
            amarantusa)
            klopsiki z mielonego mieska z indyka z natka pietruszki i zagęszczam troche
            kleikiem ryzowym
            nie podaje słoiczków !!!
            pieczywa z racji drozdzy tez nie podaje kanapeczki robie z wafli ryzowych a za
            wędlinke robi nam upieczona pirs z indyka
            jedyne odstepstwo od słoiczków to idyk z gerbera, spełnia u nas czasem funkcje
            paszteciku na kanapke
            ryz ugotowany ze startym jabłuszkiem to hicior smile
            u nas większe powodzenie od zupek mają stałe dania
            ryż, kasza jaglana,ziemniaczki warzywa,miesko pieczone wszysko w kawałkach do
            pogryzienia a jaka radocha jak sie uda samemu nabić na widelec smile
            Twoja córcia napewno ma juz zabki, wiec sobie poradzi
            dodam ze moj synek ma teraz 15 miesiecy a radzimy sobie tak juz od jakiegos
            czasu
            • viola311 Re: roczny alergik 12.01.07, 09:30
              fajne masz pomysły na jedzonka,może z któregoś skorzystam, moja córka ma 11
              miesięcy i np. nie ma jeszcze ząbków, także łatwiej jest mi podac słoiczek i
              coś co przynajmniej wiem, że zje, po ostatniej zupce z jarzyn nagotowanych na
              indyczku i zmielonych,trafiła do szpitala, dlatego wolę podać to po czym nie ma
              reakcjii uczuleniowych.pozdrawiam
          • atopik Re: roczny alergik 12.01.07, 11:30
            Wcale nie namawiam cię do podawania gotowych kaszek dla niemowląt...
            Akurat kasze jaglana, gryczana biała i kukurydziana ze wzgledu na sporą zawartośc błonnika ułatwiaja wypróżnianie się. Chrupki kukurydziane także powinny ułatwiac zrobienie kupki. Zastanawiałas się nad tym, że problem z kupa może wynikać ze zbyt małej ilości pokarmów stałych w diecie ?
            Kasze mozna na poczatek dodawać do zupki... Jaglaną, lekko rozgotowaną można zmiksować, np z bananem
            Naprawdę uważasz, że twoje dziecko najbardziej potrzebuje teraz margaryny w diecie ?
    • pmjc Re: roczny alergik 11.01.07, 21:49
      no to może kisiel? Ja robię go tak: łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozrabiam w
      zimnej wodzie, dodaję jabłko z jagodą Gerber i zagotowuję to(surowego jabłka
      nie może) Jak na początku nie chciał to dosypałam mleka i zjadał, teraz lubi.
      Jest jeszcze sinlac, ale nie próbowałam go jeszcze.
    • buba33 Re: roczny alergik 12.01.07, 09:45
      Maja ma alergię, będzie miałą testy z krwi we wtorek w Wiglię skończyłą roczek
      i je:
      8 - Bebilon Pepti 2
      10 - jabłko, albo trochę banana, gruszko
      12 - warzywa - dynia, groszek, marchewka, buraczki, fasolka szparagowa i w
      zasadzie wszelkie pozostałe
      16 - warzywa + mięso (indyk, królik, jagnięcina) + ziemniaki, ryż, kasza
      gryczana (Pani dr pozwoliła wczoraj wprowadzić jaglaną i kukurydzian ą)
      18 - owoc
      20 - Bebilon Pepti 2
      od dzisiaj podajemy preperaty przepisane przez p dr
      Pozdrawiam
      • kubusial Re: roczny alergik 12.01.07, 12:40
        ja podaję sinlac synkowi (11-miesięczny alergik). Bardzo to lubi, bo jest
        słodkie. Innych kaszek nie chce jeść. Sinlac robię na wodzie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka