Dodaj do ulubionych

anemia... oceńcie proszę

16.01.07, 13:16
Dziewczyny co na anemię dla alergika oprócz Ferrum? Macie doświadczenia z
podawania? Czy wg waszego rozeznania to silna anemia? Mały ma 3.5 roku.
RBC 3.85/µl
HCT 32.8%
HGB 11.0g/dl
MCV 85.2µm3
WBC 5.3/µl
PLT 300/mm3
MCH 33.528.6pg
MCHC 33.5g/dl
RDW 9.9%
MPV 4.5 fl
PDW 16.8%
PCT 0.14%

WZÓR KRWINEK BIAŁYCH
Pałeczkowate 2%
Podzielone 49%
Kwasochłonne 2%
Limfocyty 43%
Monocyty 4%

CHEMIA KLINICZNA
Ca (w surowicy) 9.1 mg/dl
Aminotransferaza Alaninowa 7.1 U/L
AMYL (w surowicy) 30U/L
GGT 7.0U/L

Lekarka stwierdziła że takie wyniki predysponują do szczegółowych badań w
kierunku celiaki... przeraża mnie to... AZS już mamy co jeszcze?
Obserwuj wątek
    • patyska Re: anemia... oceńcie proszę 17.01.07, 09:04
      Madziu, ferrum to lek, a wiec syntetyka wink moze sprobuj jednak z ta melasa buraczana ekologiczna
      bauckhof? naturka to jednak lepsze wchlanianie.
      w wynikach niestety nie pomoge, bo sie na tym nie znam. jesli chodzi o celiakie, to na pocieszenie dla nas
      obu wink mam w teamie kolezanke, ktora razem z bratem miala "celiakie" do 4 czy 5 roku zycia. potem
      zniknelo wink opowiesci Gaby o pierwszym slonym paluszku w zyciu sa tak barwne! wink)) wiec spokojnie
      jeszcze...
      • magda-lis Re: anemia... oceńcie proszę 17.01.07, 13:56
        Dzięki za wsparcie. Mam nadzieję, że to faktycznie jakoś będzie, ale póki co
        jutro idziemy do szpitala na konsultację z gastrologiem.
        Mamy dobrego pediatrę który uspokaja nas że to najprawdopodobniej zespół
        rzekomo celiakalny po przebytej lambliozie... niemniej nie wyklucza biopsji...a
        z rzeżuchą nie zaszkodzi popróbować.
        Patyska a jak u Was ze zdrówkiem?
        pozdrawiam
        • patyska Re: anemia... oceńcie proszę 17.01.07, 14:06
          bedzie dobrze, mysle, ze nie macie zadnej celiakii smile
          a dziekuje, u nas ze zdrowiem tak sobie. Jeremi po 2 dniach w przedszkolu zachorowal i do dzis, czyli
          juz 2 tygodnie trzymam go w domu, bo wciaz ma katar, taki 'gleboki' i to w jednej dziurce, w tej co
          ucho sie na pare godzin po znachorze zapalilo i boje sie, ze jak go puszcze i np. sie przeziebi to prosto
          w zapalenie zatok albo znow ucha pojdzie sad poza tym cala rodzina chora, ja w robocie choc z katarem i
          bolem gardla oraz lekka goraczka. po wawace krazy jakis wyjatkowo upierdliwy wirus, ludzie choruja
          po kilka tygodni.
          trzymajcie sie i napisz mi, np. na priva jak sie u was sytuacja rozwija.
    • kiw75 Re: anemia... oceńcie proszę 17.01.07, 09:24
      Nie jest to zaawansowana anemia..., ale ferrum również odradzam. Ferrum to
      wodorotlenek żelaza- chemia, na którą szkoda zostawiać kasę w aptece (nie
      wchłania się). Za Patyską propnuję melasę buraczaną. Dobrze jest też poszukać
      czegoś z kwasem foliowym (np. weź sie za plantację rzeżuchy smile ).
      • patyska rzezucha tak!!! :) 17.01.07, 09:40
        o tak tak! Kiw ma racje, rzezucha to rewelka - Jeremi popycha rowno, bardzo mu smakuje, nie uczula smile
        • luty71 Re: rzezucha tak!!! :) 17.01.07, 11:38
          A nasionka rzeżuchy gdzie kupujecie, bo rozumiem,że plantacja własna?
          • patyska Re: rzezucha tak!!! :) 17.01.07, 14:12
            w sklepach ze zdrowa zywnoscia. oczywiscie, plantacja wlasna wink
            • luty71 Re: rzezucha tak!!! :) 17.01.07, 15:23
              dziękuję!!!! Pogoda taka, że czas zacząć plantację rzeżuchy, bo chyba Święta
              Wielkanocne idąsmile
      • arim28 Re: anemia... oceńcie proszę 17.01.07, 15:03
        Kiw75. Co z ta melasa buraczana??
        Ja malej od m-ca wciskalam Ferrum sad(
        A tu jak slysze (czytam) jest naturalny zastepnik.
        Napisz prosze dokladnie co to jest i gdzie takie rzeczy sa dostepne.
        • luty71 Re: anemia... oceńcie proszę 17.01.07, 15:21
          Melasę buraczaną można kupić w sklepach eko - chyba jest robiona z buraka
          cukrowego ale do końca nie wiem, być może się mylę. Ale wiem na pewno, że jest
          b.zdrowa i pożywna.
        • magda-lis Re: anemia... oceńcie proszę 17.01.07, 15:50
          No właśnie... z tą melasa też trzeba uważać. Ja kupiłam nie - eko i małego
          porządnie wysypało, ale bez wątpienia zawiera ona dużo kwasu foliowego. Za
          przypomnienie dziękuję - wczoraj cały wieczór siedziałam i myślałam w czym to
          jak czytałam o tym kwasie foliowym... no właśnie w melasie.... spróbuję kupić
          eko.
          • arim28 Re: anemia... oceńcie proszę 17.01.07, 16:03
            Z tego wnioskuje, ze mam tylko EKO kupowac. A jak dzieci to jedza? Przeciez to
            prawie sam cukier. Podpowiedzcie prosze do czego dodajecie ew jak podajecie.
            Jezeli to zdaloby egzamin, mialabym rozwiazany problem niedoboru kwasu
            foliowego.
            Dziekuje.
          • patyska Magda! 17.01.07, 16:20
            melasa ma od ch... wink zelaza, nie kwasu wink
            te kup, jest znakomita:

www.ekosfera.pl/cgi-bin/shop.pl?id=1101&sid=29950132&pin=11634042633615&mod=03&towar=262834&pt=&lang=pl-
            pln&pdo=01&psz=7392&pcz=
            • magda-lis Re: Magda! 17.01.07, 17:32

Patyska - jednak kwasu foliowego - skopiowałam z linka załączonego przez
              Ciebie wink

"Zastosowanie: pyszny na kanapkach i naleśnikach. Można stosować jako środek
              słodzący. Używany do deserów i do gotowania.

Produkt bogaty w składniki mineralne i witaminy.

Ze względu na zawartość kwasu foliowego (wit. B9), zalecany jest dla kobiet w
              ciąży, dzieci, ludzi aktywnych i sportowców, a także dla osób z chorobami
              trzustki.

Kwas foliowy jest witaminą, która reguluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich
              komórek organizmu. Jego rola w pierwszych tygodniach ciąży ścisle związana jest
              z rozwojem i kształtowaniem układu nerwowego, zwłaszcza mózgu i rdzenia
              kręgowego. Ponadto kwas foliowy decyduje o naszym dobrym samopoczuciu, łagodzi
              stres oraz jest niezbędny przy tworzeniu czerwonych ciałek krwi."

pozdrówka
              • ana256 Re: Magda! 17.01.07, 20:24
                melasa to nie wszystko. Zródłem żelaza jest -1. mieso, ryby, drób; 2.
                strączkowe ( fasola), kasze wzbogacone żelazem, płatki owsiane, szpinak (
                świeży ma więcej niz morożony).
                Ważna jest dieta, inny rodzaj zelaza pozyskujemy z miesa a inny z jarzyn. Nie
                wiem jaka jest akutalna dieta dziecka ale może trzeba cos przeorganizowac.
                • arim28 Re: Magda! 17.01.07, 21:11
                  Mieso uczula, kurczaki zajada, ryby jada niechetnie, po kaszach (oprocz
                  jaglanej)ma rozwolniwnie, platki owsiane czesto sniadanie, a szpinak wbrew
                  pozorom wcale nie jest zdrowy - zawiera szczawiany i dzieci nie powinny zbyt
                  czesto go jadac. Takze niezlym rozwiazaniem moze byc melisa i zapomniana takze
                  przeze mnie rzezucha
                • malka21 Re: Magda! 17.01.07, 23:26
                  A wątróbka? Nie wiem co o tym myślicie. Czy dzieciom się daje czy raczej nie?
                  Ja przyznam, że raz na jakiś czas dodaję wątróbkę indyczą do domowego pasztetu
                  bądź pulpetów z indyka.
                  No i żółtka, najlepiej przepiórcze. Chyba też mają sporo żelaza.
                  • arim28 Re: Magda! 18.01.07, 08:52
                    Malka21 masz racje, watrobka jest najlepszym zrodlem zelaza pod warunkiem, ze
                    masz kurke na podworku lub od "swojej"
                    babci!!!. Pare razy probowalam dac malej watrobke ze sklepu, madre dziecko nie
                    chcialo jesc. Te watrobki sa dziwnie kolorowe, wiadomo jak przebiega chow
                    kurczakow a to wszystko kumuluje sie w watrobie.
                    • malka21 Re: Magda! 18.01.07, 11:40
                      Dlatego kurzych nie daję tylko indycze (wierząc, może naiwnie, że indyków tak
                      nie pędzą jak kurcząt).
              • patyska Re: Magda! 18.01.07, 09:22
                ale zelaza tez ma sporo - kopiuje z zalaczonego przeze mnie linka wink

100g produktu pokrywa 93% dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka na żelazo i 30% na
                magnez.
                • konkubinka Re: Magda! 19.01.07, 13:24
                  spirulinke polecam, nie bede pisala jaka dokladnie bo mnie zjedza.Moja
                  anemiczka wyazla z badaniami na prosta po wprowadzeniu diety i spiruliny w
                  jakies dwa miesiace.
                  • arim28 Konkubinka 19.01.07, 14:09
                    Spirulinka? Objasnij prosze.
                    Zabranian zjadac konkubinke!!!smile))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka