04.02.07, 15:15
Mam pytanie: mój brat ma 2,5 roku wykryto u niego lamblie i ma zażywać 3 razy
dziennie 7,5 ml furazolidonu (przez 7 dni,przerwa 10 i ponownie 7 dni)przy
wadze 16 kg czy to leczenie nie jest za długie,natomiast my dorośli mamy 3
tabl metronidazolu 3 razy dziennie przez 3 dni czy to nie za krótko??, a mój
syn ma 3 miesiące i mam pytanie czy jego też można leczyć czy nie jest za
Mały??Od kiedy można podawać 2,5 latkowi colon c??Proszę o odp.pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • katis1 Re: Lamblia?? 04.02.07, 17:29
      Ja i moja rodzina jestesmy po leczeniu lambli.Powiem Ci jak to ma być.Dla 2,5 latka jeżeli ma furazolidon, to dawkę trzeba wyliczyć wg ulotki- koniecznie bo podawanie za małej dawki nie wybije lambli. Moja córka miała 4,3 ml przy wadze 9 kg. 3xdzienie .Nie pamietam jak jest napisane na ulotce - to Ci nie mogę wyliczyć,chyba że znajdę ulotkę. Leczenie ma trwać 10 dni - koniecznie i bez powtórek- przy lambliach nie powtarza sie kuracji. Dorosli metronizadol 3 x po 1 tabletce 7-10 dni. My braliśmy 10 dni. 3 dni to napewno za krótko.A czy wy mieszkacie razem wszyscy? Chodzi mi o twoje małe dziecko czy mieszka razem z z twoim 2,5 letnim bratem. Jesli tak to powinnaś koniecznie je zbagać, czy też ma lamblie. One strasznie wyniszczają organizm dziecka. Wtedy pewnie też bedzie leczone furazolidonem.zasada jest taka, ze leczy sie całą rodzinę. Zanim zacznienie leczenie to zbadaj szybciutko dziecko, sama nie wiem czy w ciemno powinno być leczone czy nie. Ale jest wiele przypadków ,że takie dzieci małe maja jużlamblie.Podstawowa zasada, ze zaczyna sie leczenie wszystkich tego samego dnia inaczej nie ma sensu leczenie. I sprzata sie generalnie mieszkanie od 6 dnia leczenia. Poczytaj wątki Sigvaris - ona tam pisze szczegółowo o leczeniu o zasadach sprzątania, które są niezwykle ważne by nie zarazić sie ponownie lamblią.Colon C ja podawałam 13 miesięcznej córce po skończeniu leczenia furazolidonem .Do tego podawałam 2x dziennie inne probiotyki- np dicoflor, probacti 4 , lacidofil, probiolac plus, mozna inne. Acha uwazaj na lekarzy- nie potrfaią leczyć lambli- co widać na przykładzie twojego lekarza, u mnie w mieście 1 lekarz wiedział, ale np 2 innych tez wymyslało jakieś banialuko odnośnie leczenia, a potem sie dziwią, że nie mozna wyleczyć dziecka z ;lambli. Jak stowują takie dziwne dawki i dziwne leki- to co sie dziwć.Powinni sie troszkę dokształcić w tym temacie.Pozdrawiam .
      • czarna.perla Re: Lamblia?? 04.02.07, 22:07
        colon c można podawać bez problemu ale oprócz tego dziecko powinno dostawać
        jakieś probiotyki. te dawki i leki wyglądają tak jakby ktoś pomieszał leki na
        lamblie z dawkami na robaki (to powtarzanie)

tutaj masz link:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=21563907&a=38025162
        i jeszcze fragment listu jaki dostałam od sigvaris na priv
        Dziecko - Furazolidon i najlepiej nic innego. Kuracja 10 dni. Dawkowanie
        dzienne TYLKO z ulotki, bo w spisie lekarskim jest błąd drukarski przy tym
        leku (słowo!!!!!!!!)

Dorośli najlepiej macmiror - 7 dni po 800 lun 1200 mg dziennie (2 x 2
        tabletki lub 2 x 3 tabletki dziennie). M. daje po 2 x 2 dziennie.
        Metronidazol - zostawić sobie jako ostateczność.
        Tynidazol - nie działa. Lek bez sensu, niby "jednodniowy" w końskiej dawce,
        ale nie działa b. często. M. go nie stosuje praktycznie nigdy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka