Dodaj do ulubionych

Dziecko poniżej 10 centyla

07.05.03, 13:16
Witam wszystkic rodziców borykających się z problemami alergii!

Mam do Was zapytanie o wagę Waszych milusińskich. Moja Dominika ma skazę
białkową, ma obecnie 10 miesięcy i waży aktualnie 7700 g (przy wzroście 72
cm). Może ona będzie małym i drobnym dzieckiem po mężu, ale nie jestem tego
pewna. Przez ostatnie 4 miesiące przybrała tylko 500 gramów, a dodam, że do 5
miesiąca przybierała normalnie (tzn. po ok. 600 g miesięcznie). Nadal karmię
ją piersią, poza tym gotuję dla niej zupki i dostaje kaszki owocowe na
wodzie. Wydaje mi się, że je dość dużo (np. zupki i kaszki - takich dość
gęstych potrafi zjeść cały kubek). Jednak ja się denerwuję, że ona prawie
wcale nie tyje. Wczoraj byłam z nią pierwszy raz u innego pediatry ze względu
na jakąś podejrzaną wysypkę na ciele (bo mój lekarz cały czas uważa, że
wszytsko jest OK). Dostała do zażywania syrop Ketotifen przez następne 3
miesiące. Nie wiem, czy on poskutkuje w ten sposób, że będzie lepiej
przybierać? Nie za bardzo wiem, w jakim celu moja córka ma zażywać ten lek...
Proszę napiszcie, czy Wasze dzieci też miały problemy z przybieraniem na
wadze, bo jestem już bliska załamania...
Agnieszka mama Dominiki
Obserwuj wątek
    • polaszea Re: Dziecko poniżej 10 centyla 07.05.03, 13:39
      Z tego co wiem Ketotifen jest na uszczelnienie przewodu pokarmowego stosowany
      przy nietolerancji pokarmowej. Nie ma wpływu na przybieranie na wadze dziecka.
      • mamapoli Re: Dziecko poniżej 10 centyla 07.05.03, 13:56
        polaszea napisała:

> Z tego co wiem Ketotifen jest na uszczelnienie przewodu pokarmowego stosowany
        > przy nietolerancji pokarmowej. Nie ma wpływu na przybieranie na wadze dziecka.

I tu bym się nie zgodziła - w ulotce jest napisane, że może zwiększyć łaknienie
        a co za tym idzie może spowodować wzrost wagi.
    • paulina75 Re: Dziecko poniżej 10 centyla 08.05.03, 00:25
      Witaj!
      Moja Zuza ma w tej chwili 2 lata i 7 m-cy i waży 11,5 kg. Od trzech miesięcy
      bierze Zaditen (ketotifen) i po nim zwiekszył jej się apetyt i w ciągu trzech m-
      cy przytyła 800 g, co jest nie lada sukcesem, po przez rok przybrała niewiele
      ponad kilogram. Jak miała roczek, to ważyła 8800g, ale była dosyć długa. Jest
      slergikiem i wiekszośc rzeczy jej nie służyła, terza, po wyeliminowaniu
      alergenów, kupki sie unormowały i coś z tego jedzenia w niej zostaje, a nie
      tylko "przelatuje". Ketotifen jest środkiem profilaktycznym u alergików ( nie
      poadaje się go, kiedy np. pojawia sie nasilona alergia na pyłki lub ataki
      astmy), działa głownie osłoniająco na oskrzela, ale też na przewód pokarmowy,
      stąd zwiekszenie łaknienia i lepsze wchłanianie pokarmów. Lekarka, która od 18
      lat skutecznie prowadzi profilaktykę ketotifenem nie zaobserwowała skutków
      ubocznych ( jedynie osrtożnie i pod kontrolą u dzieci z upośledzona funkcją
      wątroby). Zwiekszone łaknienie też może być skutkiem ubocznym, jeśli dziecko
      jest otyłe, ale u alrgików pokarmowych nie jestbto częstym problemem. A co do
      niskiej wagi - jeszcze żaden lekarz nie zwrócił mi uwagi, że dziecko jest za
      chude i za mało waży ( waga 3 centyl, wzrost 90!), wyniki krwi ma ok, rozwija
      sie doskonale, nie jest apatyczna, więc nie ma powodu do zmartwień. Widocznie
      tyle potrzebuje jej organizm, czyli niewiele do zjedzenie i nie ma sensu
      wmuszać w nią jedzenia!!! rzeczywiście, sama przychodzi, jak zgłodnieje.
      Wieksze lekarze maja w przyszlości problemy z dzieciaczkami, które ważyły za
      dużo i na siłę były karmione. Jeżeli dzidiza rozwija sie dobrze, ma
      humor,rośnie w górę to myslę, że nie powinnaś się martwić.

mama chudzinki i koleżanka mam, które tez maja takie drobinki!!!!

Pozdrawiam
      paulina
      • aklopotek Re: Dziecko poniżej 10 centyla 08.05.03, 09:06
        Dziękukę Wam bardzo dziewczyny za wszelkie informacje i rady. Będę stosować ten
        syrop i poczekamy na skutek. Trochę się też uspokoiłam co do wagi, bo Dominika
        jest naprawdę żywym dzieckiem, nie wygląda ogólnie na chorą. Widocznie taka
        będzie jej uroda - taki "mikrusek". Jeszcze raz dziękuję - Agnieszka z Niką
        • isma Re: Dziecko poniżej 10 centyla 08.05.03, 22:08
          Widze, ze juz, imienniczko, nie potrzebujesz pociechy...
          Z zyciorysu alergiczki, corki alergika, zony alergika, matki alergiczki:
          ketotifen, w moim dziecinstwie zwany zaditenem, dzialal na mnie piorunujaco. To
          znaczy, rzeczywiscie nie smarkalam i nie krzytusilam sie wiosna (majac
          podowczas lat jedenascie - dwanascie), ale za to jadlam bez opamietania i
          ciagle chcialo mi sie spac. U niemowlecia te ewentualne objawy uboczne moga,
          jak widac, miec swoje dobre strony smile
          Nasza corka pozera teraz ketotifen (jedzenie tez pozera, ssie desperacko, ale i
          produkuje trzy - przyzwoite - kupy dziennie). Ma dziewiec miesiecy i skaze
          bialkowa, wazy 7,5 kg, jest wesola i ruchliwa, gada jak najeta, ma cztery zeby,
          sama siada, chodzi przy meblach. Ale ja mam metr piecdziesiat i waze 40 kg,
          wiec moze ta miniaturyzacja jest uwarunkowana genetycznie. Pediatra w rejonie,
          do ktorego mam jakie-takie zaufanie, twierdzi, ze wszystko w porzadku. Pediatra
          w poradni specjalistycznej kaze ja katowac Nutramigenem (poniewaz Mini
          wymiotuje - nie katuje jej).
          I badz tu madry, czlowieku. Ale glowa do gory, na wlasnym przykladzie widze, ze
          walke z alergia da sie wygrac, a przeciez cwierc wieku temu i wiedza, i leki
          byly na troche nizszym poziomie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka