betty69 25.04.07, 19:41 mam zamiar wprowadzic do diety synka. od czego zaczac? jaka czesc najlepiej podac i w jakiej postaci? ugotowac wieprza i domiksowac do zupy? synek ma teraz 15 mies. pozdr b. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kinda5 Re: wieprzowina 25.04.07, 20:02 Mój 8-miesięcznik przepada za mięskiem w sosie z masłem. Masło nie uczula!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
betty69 Re: wieprzowina 25.04.07, 20:10 masło nie uczula Twoja synka. my na razie nie mozemy wprowadzac nabialu. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamaria3 Re: wieprzowina 25.04.07, 21:44 jaką część to nie wiem, bo moje dziecię jada jagnięcinę z różnych części zwierzaka, ale ugotować i dodać do zupki bez wywaru. Pozdrawiam, Maria Odpowiedz Link Zgłoś
chalsia Re: wieprzowina 26.04.07, 00:36 gotowana wieprzowina nie jest najsmaczniejsza - raczej uduś ją i potem zmiksuj. Chalsia Odpowiedz Link Zgłoś
ula233 Re: wieprzowina 26.04.07, 11:24 polędwica wieprzowa. kroje na plastry, lekko rozbijam, lekko sole, obtaczam w mące ryzowej, krótko podsmazam i wrzucam do wody. Tak sie podgotowuje, polędwica jest mięciutka, ja podaje bez sosu w ktrorym sie gotowała ewentualnie szyne bez kości tylko ze ona ma błony i trzeba sie troche pobawic zeby je wykroic Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: wieprzowina 26.04.07, 11:50 Tak jak każde mięso. Jak chcesz gotowane to goloneczka - smaczna i zdrowa ) Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
betty69 Re: wieprzowina 26.04.07, 20:57 Powaznie piszesz o golonce? Wolalabym na poczatek podac gotowne mieso, ale golonka kojarzy mi sie z tlustym miesem, z piwem i facetami z wielkim brzuchami. przepraszam jesli kogos urazilam. ja nigdy nie jadlam golonki. ma byc przednia czy tylnia? Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: wieprzowina 27.04.07, 09:40 Mięso na golonce jest jednym z najchudszych w śwince, trzeba je tylko obrać ze skóry i tłuszczu. Na dodatek jest tam mnóstwo "kleiku", który dzieciom się przyda. Ja mięso z golonki bardzo lubię, ale właśnie bez tłuszczyku. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
agasegd Re: wieprzowina 27.04.07, 11:02 goloneczka, właśnie gotowana goloneczka. Mój syncio bardzo lubi (goytuję bardzo dłuuugo). A co do masła - rzeczywiście nie uczula. Mój szkrabek ma bardzo silną alrgię na białko ale masełko (tylko takie najprawdziwsze jak powiedział lekarz) dostaje do zupki od maleńkiego i wszytsko jest ok. Po prostu trzeba spróbować a w razie jakiejś negatywnej reakcji natychmiast odstawić. Sosik natomiast absolutnie nie może być na wywarze z mięsa, ani mięsko nie może być z nim duszone!!! Odpowiedz Link Zgłoś
betty69 Re: wieprzowina 27.04.07, 11:31 oswiecie mnie ktora czesc goloneczki jest lepsza, przednia czy tylnia? czy moze nie ma znaczenia? moze mniej tluszczu jest w jednej z tych czesci? ile czasu trzeba gotowac? Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: wieprzowina 27.04.07, 11:38 Gotować aż będzie miękka I nie ma chyba znaczenia która. Ja kupuję samą golonkę - już bez końcówki, więc chyba nawet byłoby trudno stwierdzić który. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
betty69 Re: wieprzowina 28.04.07, 10:11 wlasnie uslyszalam od mojej mamy ze swinkom do paszy dolewa sie mleka i zebym sie wstrzymala z podaniem Antkowi wieprzowiny. dla mnie to jakis bezsens. Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: wieprzowina 30.04.07, 11:23 Zgadzam się ). Dla dzieci (szczególnie dla młodego) mam wieprzowinę od znajomych z gospodarstwa, ale wiem że w sklepie eko w Geant (teraz chyba tesco) na Jubilerskiej można zamówić eko wieprzowinę. Mają też chyba swój sklep w Marinie. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś