Dodaj do ulubionych

wieprzowina

25.04.07, 19:41
mam zamiar wprowadzic do diety synka. od czego zaczac? jaka czesc najlepiej podac i w jakiej
postaci?
ugotowac wieprza i domiksowac do zupy? synek ma teraz 15 mies.

pozdr
b.
Obserwuj wątek
    • kinda5 Re: wieprzowina 25.04.07, 20:02
      Mój 8-miesięcznik przepada za mięskiem w sosie z masłem. Masło nie uczula!!!!
      • betty69 Re: wieprzowina 25.04.07, 20:10
        masło nie uczula Twoja synka. my na razie nie mozemy wprowadzac nabialu.
    • mamamaria3 Re: wieprzowina 25.04.07, 21:44
      jaką część to nie wiem, bo moje dziecię jada jagnięcinę z różnych części zwierzaka, ale ugotować i dodać do zupki bez wywaru. Pozdrawiam, Maria
    • chalsia Re: wieprzowina 26.04.07, 00:36
      gotowana wieprzowina nie jest najsmaczniejsza - raczej uduś ją i potem zmiksuj.
      Chalsia
      • ula233 Re: wieprzowina 26.04.07, 11:24
        polędwica wieprzowa.
        kroje na plastry, lekko rozbijam, lekko sole, obtaczam w mące ryzowej, krótko
        podsmazam i wrzucam do wody. Tak sie podgotowuje, polędwica jest mięciutka, ja
        podaje bez sosu w ktrorym sie gotowała
        ewentualnie szyne bez kości tylko ze ona ma błony i trzeba sie troche pobawic
        zeby je wykroic
    • kruffa Re: wieprzowina 26.04.07, 11:50
      Tak jak każde mięso. Jak chcesz gotowane to goloneczka - smaczna i zdrowa smile)

Kruffa
      • betty69 Re: wieprzowina 26.04.07, 20:57
        Powaznie piszesz o golonce? Wolalabym na poczatek podac gotowne mieso, ale golonka kojarzy mi sie z
        tlustym miesem, z piwem i facetami z wielkim brzuchami. przepraszam jesli kogos urazilam. ja nigdy nie
        jadlam golonki. ma byc przednia czy tylnia? smile
        • kruffa Re: wieprzowina 27.04.07, 09:40
          Mięso na golonce jest jednym z najchudszych w śwince, trzeba je tylko obrać ze
          skóry i tłuszczu. Na dodatek jest tam mnóstwo "kleiku", który dzieciom się przyda.
          Ja mięso z golonki bardzo lubię, ale właśnie bez tłuszczyku.

Kruffa
        • agasegd Re: wieprzowina 27.04.07, 11:02
          goloneczka, właśnie gotowana goloneczka. Mój syncio bardzo lubi (goytuję bardzo
          dłuuugo).
          A co do masła - rzeczywiście nie uczula. Mój szkrabek ma bardzo silną alrgię na
          białko ale masełko (tylko takie najprawdziwsze jak powiedział lekarz) dostaje
          do zupki od maleńkiego i wszytsko jest ok. Po prostu trzeba spróbować a w razie
          jakiejś negatywnej reakcji natychmiast odstawić.
          Sosik natomiast absolutnie nie może być na wywarze z mięsa, ani mięsko nie może
          być z nim duszone!!!
          • betty69 Re: wieprzowina 27.04.07, 11:31
            oswiecie mnie ktora czesc goloneczki jest lepsza, przednia czy tylnia? czy moze nie ma znaczenia? moze
            mniej tluszczu jest w jednej z tych czesci? ile czasu trzeba gotowac?
            • kruffa Re: wieprzowina 27.04.07, 11:38
              Gotować aż będzie miękka smile I nie ma chyba znaczenia która. Ja kupuję samą
              golonkę - już bez końcówki, więc chyba nawet byłoby trudno stwierdzić który.

Kruffa
              • betty69 Re: wieprzowina 27.04.07, 14:04
                Kupujesz w sklepie ekologicznym? Gdzie?
    • betty69 Re: wieprzowina 28.04.07, 10:11
      wlasnie uslyszalam od mojej mamy ze swinkom do paszy dolewa sie mleka i zebym sie wstrzymala z
      podaniem Antkowi wieprzowiny. dla mnie to jakis bezsens.
      • kruffa Re: wieprzowina 30.04.07, 11:23
        Zgadzam się smile). Dla dzieci (szczególnie dla młodego) mam wieprzowinę od
        znajomych z gospodarstwa, ale wiem że w sklepie eko w Geant (teraz chyba tesco)
        na Jubilerskiej można zamówić eko wieprzowinę. Mają też chyba swój sklep w Marinie.

Kruffa

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka