chococaffe 27.11.23, 08:56 Zwykle robię miniklopsiki w sosie pomidorowym "włoskim" z mięsa wołowo-wieprzowego. Kusi mnie, żeby wieprzowinę zamienić na mięso z indyka. Ma to połączenie (wołowina-indyk) sens? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jennifer1 Re: Pytania kulinarne 27.11.23, 09:05 Uważam, że się nie sprawdzi, może wyjść "suche". Wieprzowina daje trochę soczystości... Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Pytania kulinarne 27.11.23, 09:11 A wołowina "tłusta"? Chciałabym to danie odrobinę podrasować zdrowotnie. Co dodać do indyka, żeby nie był za suchy? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Pytania kulinarne 27.11.23, 09:25 Ja daję do klopsików z indyka warzywo z rosołu (marchewka lub seler), zmielone. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Pytania kulinarne 27.11.23, 09:27 Zastanawiam się czy sam indyk pasuje do takiego "włoskiego" pomidorowego sosu. We wersji wołowo-wieprzowej dodaję do mięsa zioła, parmezan. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Pytania kulinarne 27.11.23, 11:30 Będzie pasować czemu nie ale ja bym dała dodatek warzywny do środka. ugotowana marchew, pietruszka czy seler (ale seler da inny smak) wiec ja bym obstawiała marchew. Odpowiedz Link Zgłoś
matacznik Re: Pytania kulinarne 27.11.23, 09:27 chococaffe napisała: > A wołowina "tłusta"? > Wtedy tak Odpowiedz Link Zgłoś
galaxyhitchhiker Re: Pytania kulinarne 27.11.23, 11:04 >Chciałabym to danie odrobinę podrasować zdrowotnie. Możesz zamienić wieprzowinę na warzywa albo kaszę, w zależności od tego z czym będziesz je podawać. Odpowiedz Link Zgłoś
wena-suela Re: Pytania kulinarne 27.11.23, 09:36 Ja daję samą wołowinę. Indyk i wołowina to świetne połączenie do rosołu, ale klopsiki ... Drobiowe bardziej pasują do białego sosu: cytrynowego czy koperkowego Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Pytania kulinarne 27.11.23, 10:02 Ryzyk fizyk. Dam mniej więcej pół na pół i znajdę jakąś odpowiednią wołowinę z tłuszczykiem. Jeżeli suchośc to jedyne ewentualne ryzyko (a nie to, że np smaki nie pasują do siebie) Odpowiedz Link Zgłoś
mondaymorning1987 Re: Pytania kulinarne 27.11.23, 11:13 Ja robiłam w proporcji 2/3 wołowiny i 1/3 indyk, smaczne wyszły Odpowiedz Link Zgłoś
abacab.81 Re: Pytania kulinarne 27.11.23, 11:22 A co ten indyk ma wnieść do potrawy? Wypełniacz? Odpowiedz Link Zgłoś
porfirrionosielek Re: Pytania kulinarne 27.11.23, 11:42 Wczoraj robiłam klopsiki z mięsa indyczego w sosie pomidorowym. Nigdy nie wychodzą suche. Są soczyste i delikatne. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Pytania kulinarne 27.11.23, 11:45 Robie z samego indyka i ma to sens. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Pytania kulinarne 27.11.23, 20:31 Ja robię klopsiki z samego mięsa indyczego, ale nie z piersi, tylko z udowego. Odpowiedz Link Zgłoś