Dodaj do ulubionych

kaszel alergiczny jak szybko wytłumi nebulizacja?

28.05.07, 12:02
Zmagam sie ciagle z chorobami, leczonymi antybiotykami.
Teraz po jelitówce, a włąściwie razem z nia jest katar zielony czasmami
przeroczysty jak więcej pryskam i dzieciak smarka (stosuję Buderhin, bo nos
był zatkany-mówienie przez nos, choc powietrze leciało). No i od wczorajszego
południa mamy kaszel non stop, dzieciak był sporo na powietrzu w ogrodzie u
dziadków. Osłuchowo ok, lekarka zwala na alergię "teraz wszystko pyli" (testy
wykazały w styczniu alternaria). Zyrtec mały (4 lata) bierze od miesiąca, od
4 dni Flixotide 2x125mg, a mimo to rozkaszlał się. W nocy dopóki nie
podłożylismy wysoko poduszek, kaszel był non stop, mimo podania Sinecodu i
Dipherganu, sądziłam, że to katar spływa z tyłu jak sie położył. Ale w dzień
nie leży a kaszel dusi.
Lekarka zaleciła dalej Buderhin do nosa, Zyrtec i nebulizacje lub wziewy.
Moje pytanie brzmi jak szybko po wziewach powinno ustąpić to kasłanie? Jeśli
brał od czterech dni, to dlaczego sie pogorszyło, może jednak znów cos nie
słyszalnego(sródmiązszówka była jesienią).
Małgorzata
Obserwuj wątek
    • dorek3 Re: kaszel alergiczny jak szybko wytłumi nebuliza 28.05.07, 12:22
      zależy czym nebulizujesz; sam steryd przy "zaciśnięciu: oskrzeli nie pomoże; ja
      zawsze mojemy alergikowi przez pierwsze kilka dni poza pulmicortem daję
      berodual do czasu wyciszenia się napadowego kaszlu. Jak dotąd (3 takie epizody)
      kaszel wyciszał sie w max 5 dni i mały po tygodniu wracał do przedszkola. Do
      tego na stałe bierze singulair i loratan
      Lekarka odradziła mi podawanie sterydu donosowo jesli inhaluje pulmicortem
      przez maseczkę. Stwierdziła że to wystarcza.
      My też tydzień temu przerabialismy jelitówę z taka infekcją, koszmar!
      • xxxinkaxxx Re: kaszel alergiczny jak szybko wytłumi nebuliza 28.05.07, 16:32
        potwierdzam- steryd do nosa zbyteczny (przynajmniej u nas) jesi pulimocort
        przez nebulizator, u nas katar przeszedl natychmiast na inhalacjach, po
        odstawieniu wrocil i sterydy donosowe nie za bardzo pomagaja

jesli chodzio cofniecie sie zmian po nebulizacji to pewnie nie ma sztywnych
        regul, u nas poprawa prawie natychmiastowa, calkowity zanik zmian w oskrzelach
        po 3 dniach nebulizacji

pozdr
    • asik37 Re: kaszel alergiczny jak szybko wytłumi nebuliza 28.05.07, 17:17
      równiez uwazam ze dobrze byłoby gdyby na kaszel duszący dostawał berodual
      (rozszerza oskrzela)+ pilmicort (przeciwzapalnie). Wg mnie buerhin jest zbędny.
      Oczywiscie to moja opinnia- tak naszego synka leczy alergolog.
    • 71gosik Re: kaszel alergiczny jak szybko wytłumi nebuliza 28.05.07, 21:34
      dziękuję Wam za odpowiedzi, wizytę u alergologa mamy na czwartek, dzis dziecko
      widzial jescze laryngolog i potweirdził alergiczny charakter kataru, zalecił
      Flixonase zamiast Buderhinu i zmianę Zyrtecu na Claritinę (ponoc na niektóe
      dzieci lepiej działa).
      Dokonaliśmy z mężem jeszcze odkrycia: dzieci po południu ponownie były w
      ogrodzie u dziadków, a kaszlu u syna nie było, biegał po trawie w cieniu, tyle,
      że nie pozwolilismy dotykać roślin i ich wąchać. Po wejściu do domu, a potem u
      nas w mieszkaniu pojawił się kaszel-wiążemy go z wilgotnością powietrza,
      soczytsa trawa w cieniu jest na pewno wilgotniejsza niż blokowe mieszkanie.
      Obwieslismy pokój mokrymi recznikami i pieluchami, umyłam podłogi i parapety,
      wypłukałam i powiesilismy mokre firanki, od razu powietrze zrobilo sie inne. Na
      ile to pomoze okaze się wkrótce. Wizyta u specjalisty na 3 dni, więc do tego
      czasu pewnie trochę się rozjasni.
      Swoja drogą jak skutecznie nawilzac pokój u dziecka, uczulonego na alternaria.
      Miałam nawilzac, ale ze wzgledu na ten charakter uczulenia bałam sie go uzywac,
      bo nijak go dokładnie wyszorować w srodku.
      Małgorzata
      • malika5 Re: kaszel alergiczny jak szybko wytłumi nebuliza 29.05.07, 09:51
        Myślę, że twój laryngolog podjął dobrą decyzję z tą zamianą leków. Flixonase
        jest dużo lepszy od Buderthinu. Zamiast Claritiny można dać Aerius- moim
        zdaniem o wiele lepiej działa na katar sienny, niestety jest droższy. Ja
        kupiłam ostatnio ten reklamowany Nosaller, który tworzy powłokę w nosie, nie
        dopuszczającą alergenów w głąb nosa i do płuc. Moim zdaniem jest rewelacyjny.
        Po tygodniach zmagania się z katarem, wreszcie mamy względną ulgę (czasem mimo
        wszystko nos się przytka). Jest naturalny, bezpieczny i można go długo stosować.
        Musisz też stosować się do wszystkich zaleceń dla dzieci z pyłkowicą- psikać
        nosek wodą morską, myć buzię po spacerze, zmieniać ubranie, myć włosy
        codziennie, unikać miejsc gdzie jest dużo pyłków.
        Jeżeli chodzi o nawilżanie, to powinnaś z niego zrezygnować całkowicie.
        Altenaria rosną nie tylko w nawilżaczu ale też na ścianach, w szczelinach
        podłogi, pod listwami podłogowymi, w kwiatach, tapetach, materacach itd. Czym
        wilgotniejsze powietrze tym lepiej się rozwijają. W wilgotnym powietrzu
        wspaniale też rozwijają się roztocza. Dlatego w ogóle nie wolno nawilżać! Gdy
        coś myjesz, dodawaj do wody sody - pleśnie źle znoszą zasadowe środowisko.
        Przydałby Ci się natomiast oczyszczacz powietrza.
        A jeszcze o tej trawie- trawa może być wilgotna, ale na dworze jest zupełnie
        inny obieg powietrza i mniejsze stężenie zarodników pleśni niż w domu. Jeżeli
        mały biegał po trawie i nie kaszlał, za to kaszlał po powrocie do domu- to
        problem jest w domu a nie w trawie- pleśnie, roztocza, zwierzątka?
        Jeżeli jednak podejrzewasz też pyłki to powinnaś też stosować się do wszystkich
        zaleceń dla dzieci z pyłkowicą- psikać nosek wodą morską, myć buzię po
        spacerze, zmieniać ubranie, myć włosy codziennie, unikać miejsc gdzie jest dużo
        pyłków itp.
      • 71gosik Re: kaszel alergiczny jak szybko wytłumi nebuliza 29.05.07, 11:12
        Syn po połozeniu się spac raz zakaszlał, noc spokojna. Całą noc chodził
        wentylator, uchylone okna, no i mokre ręczniki i firanki. Dzis katar jest
        gęściejszy, zielonkawy, juz nie ma tej wody co wczoraj. A kaszel, który się
        pojawia to typowe wilgotne odkrztuszanie.
        Laryngolog powiedział żeby nie dawac dziecku leków wykrztusnych, bo one
        potrafia "zalać" dziecko. A ja w niedzielę podałam łyżeczkę soku z sosny
        (pediatra twierdzi ze sosna bardzo rzadko uczula), może to była przyczyna.
        • malika5 Re: kaszel alergiczny jak szybko wytłumi nebuliza 29.05.07, 11:27
          Wiesz co Gosik, jak czytam twoje posty to mi włosy na głowie dęba stająwink Mój
          synek jest uczulony na wszystkie pyłki i na roztocza. Gdybym mu nawilżała
          powietrze, zostawiła na noc otwarte okno i włączyła wentylator to by się
          udusił. Jestem tego pewna.
          Jeżeli katar zrobił się zielonkawy to może to jednak infekcja? Ja mam inne
          doświadczenia z lekami wykrztuśnymi. Jak mały ma zatkany nos to robię mu
          inhalacje z Mucosolvanu i to bardzo pomaga. Nie wiem, może syrop z sosny jest
          silniejszy?
          W dalszym ciągu odradzam ci jednak nawilżanie. Jeżeli mały jeszcze nie jest
          uczulony na roztocza, to może się łatwo na nie uczulić.
          • asik37 Re: kaszel alergiczny jak szybko wytłumi nebuliza 29.05.07, 11:41
            nam alergolog tłumaczył ( i zgadzam sie z nim) ze przy pyłkowicy, kiedy to
            dzieci mają pozwezane oskrzela, absolutnie na napady kaszlu szczeg takiego
            przez sen, nie mozna stosowac mucosolvanu ( i podobnych w działaniu lekow)
            poniewaz mucosolvan swietnie odrywa wydzielinę ale nie jest w stanie ona przez
            zwezone oskrzela wydostac sie na zewnątrz, dzieci kaszlą jeszcze bardziej,
            wymiotują sluzem...i doswiadczyłam tego na własnym synu. Mucosolvan mozna
            stosowac przy infekcjach(bo jest dobry szczeg w formie nebulizacji) ale ze 3
            dni wczesnie trzeba podawac berodual a dopiero pozniej mucosolvan. Moze nie
            opisałam tego zbyt fachowym jezykiem ale sens pozostaje jak w/w
            • malika5 Re: kaszel alergiczny jak szybko wytłumi nebuliza 29.05.07, 12:22
              No ja ten Mucosolvan to daję jak jest zapchany nos, a nie świsty w oskrzelach.
          • 71gosik malika5 29.05.07, 13:02
            Ja nie uzywam nawilżacza, tylko taki cichy wiatrak, który delikatnie dmucha.
            Syn miał robione testy, poza alternaria nic nie wyszło (póki co). My jesteśmy
            chłodnolubni, temperatura w nocy powyżej 23 stopni (a teraz w mieszkaniu mam
            duzo goręcej) to po prostu skwar (najlepiej spi nam sie przy 18-19), nie
            wyobrażam sobie żeby nie otworzyć okna i nie wpuścic chłodu do środka. Jak niby
            obnizyć temperaturę w mieszkaniu w bloku, obkładać wszytsko lodem? Nie chcę
            żeby zabrzmiało to ironicznie, bo takiego zamiaru wcale nie mam, a problemy
            tego typu pojawiły się pierwszy raz (infekcje przerabiamy od wrzesnia od
            pójscia do przedszkola) i nie mam doświadczenia. Jak w pokoju śpią 4 osoby, to
            naprawdę szybko robi się duszno. Jak pisałam we czwartek idę do alergologa, to
            zobaczę co mi powie.
            Alergia, infekcja to tak naprawdę zgaduj zgadula z czym mamy w danym momencie
            do czynienia. Moja pediatra wszytsko zwala na alergię, a to może sosna
            zadziałała super rozrzedzająco na wydzielinę, której i tak było w nim duzo.
            Przestała działąć i katar znów zrobił sie zielony, a kaszel wilgotny
            sporadyczny. Ech i bądż tu człowieku mądry, ale dziękuje wszystkim za uwagi.
            Małgorzata
    • zeb1 Re: kaszel alergiczny jak szybko wytłumi nebuliza 29.05.07, 13:34
      U nas lekarz tez stwierdził ze przypadłości synka to alergia. Juz trzeci raz w
      ciągu miesiąca nagle pojawił sie kaszel, zapchany nos i wodnisty katar. Kaszel
      głównie rano i raczej mokry. Zyrtec zamieniliśmy na Singulair, do nosa Budehrin
      i inhalacje z Pulmicortu i Cromoxalu. Dzis 4 dzień leczenia a nie widzę żadnej
      poprawy. Moje doświadczenie z alergią jest praktycznie żadne. Czy po czterech
      dniach powinna być już poprawa? Sama nie wiem czy to alergia, bo do tej nie było
      takich objawów. Jeśli to nie alergia, to czy to możliwe, żeby co kilka dni łapał
      jakąś infekcje? Do tego za każdym razem katar pojawia sie tez u córki, u niej
      tylko katar i zapchany nos bez kaszlu. Dzieci mają 2.5 roku.

Będę wdzięczna za jakieś wskazówki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka