mygda 03.07.03, 11:08 Jaka jest roznica miedzy uczuleniem na pszenice a uczuleniem na gluten? jakie sa objawy? Czym to sie rozni, jak rozroznic? Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joa_boa Re: alergia na pszenice a uczulenie na gluten jak 03.07.03, 20:37 Gluten jest substancją która wchodzi w skład ziarna pszenicy, żyta, jeczmienia i owsa, i to gluten właśnie wywołuje objawy uczuleniowe, uszkadza kosmki jelitowe. Tak więc alergia na ziarno pszenicy (jak i na inne ziarna zbóż) jest de facto alergią na gluten Odpowiedz Link Zgłoś
mygda Re: alergia na pszenice a uczulenie na gluten jak 03.07.03, 21:30 Dziekuje za odpowiedz. U nas sprawa wyglada przedziwnie. Dostalam wlasnie skierowanie do gastroenterologa ale dopiero lekarz bedzie po 15 stym. Jasiek ma 20 mcy.Do niedawna byl karmiony piersia. Ja jadlam gluten. W 8 mcu zycia zrobilismy mu badania min IgE specyficzne dla glutenu i wyszla 3 grupa, czyli wysoka. Lekarze z ktorymi sie stykalam twierdza,zegluten nie przenika do pokarmu kobiecego to dlaczego mial taki wysoki poziom przeciwcial na gluten skoro nigdy nie jadl. A jesli faktycznie gluten przenika do mleka matki ( tego dowiedzialam sie niedawno tu na forum) to dlaczego dziecko moje bedac na piersi ( ja jadlam gluten) nie nialo zadnych objawow alergii? Normalne kupy, ladnie przybiera na wadze? Teraz wazy 13 kg. Naprawde nic nie rozumiem. Caly czas byl prowadzony przez alergologa poniewaz wyszlo mu w testach takze mleko i jajka. Dopiero teraz lekarz stwierdzi,ze trzeba zrobic badania w kierunku zlego wchlaniania, celiaki, gdyz zastanawiajaca jest ta 3 grupa. Lecz ten sam lekarz twierdzi ,ze Jas nie wyglada na dziecko,ktore nie toleruje glutenu. Faktycznie on nogdy nie jadla nic co go zawiera, tylko ew przez moje mleko. Raz tylko (zanim odebralam testy) dalam mu suchy wafelek od loda, dostal wtedy wysypki na buzi.Lecz wszedzie czytam,ze tak NIe objawia sie alergia na gluten.Stad moje pytanie tytulowe,ze to moze jest uczulenie na jakies inne skladniki maki pszennej Czy ktos spotkal sie z podobnym przypadkiem? Chcialabym cos sobie rozjasnic przed poerwsza wizyta. Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
anewtamm Re: alergia na pszenice a uczulenie na gluten jak 03.07.03, 23:23 Madziu, Mi pewna p. pediatra z dużym doświadczeniem powiedziała że gluten nie przenika do pokarmu kobiecego i uważam że to jest prawda. ja sama na początku nie jadłam bo mały jest uczulony na mabiał i inne pokarmy, ale jak okazało się że to nie gluten. Poczytaj sobie strony na temat glutenu i tam sie dowiesz wszystkiego. Róznie dziewczyny piszą i nie powinnaś sugerować się naszymi zdaniami tylko pójść do dobrego lekarza i zrobić badania. Nasze rady moga tylko naprowadzić ciebie na temat ale nie zastąpią lekarza. Nie tolerancja na gluten objawia się np. świerdzącymi tłustymi kupami w dużych ilościach, dużym brzuchem, spadkiem wagi, anemią u dziecka , nie rośnie dziecko, jest aptyczne, a nie wysypką. Raczej mały nie toleruje nabiału bo wafelek zawiera mleko niż nie tolerancją na gluten. Madziu nie czekaj tylko idź nawet prywatnie bo jeżeli to jest nietolerancja glutenu to trzeba jak najszybciej leczyć. Mam nadzieję że pomogłam Odpowiedz Link Zgłoś
mygda Re: alergia na pszenice a uczulenie na gluten jak 04.07.03, 09:26 Dzieki za odpowiedz. Mnie takze sie wydaje,ze w tym waflu to cos innego mu wtedy zaszkodzili.Jakies srodki spolcniajace..? Mam wizyte po 15 ym. Moge poczekac poniewaz z nim NIC zlego sie wlasnie nie dzieje. Ladnie przybiera na wadze itd z tym,ze on glutenu jeszcze nie dostawal. Lekarzy zastanawia tylko ta 3 grupa IgE na gluten w wieku 8 miesiecy (rok temu) Dlatego chca go sprawdzic pod katem celiaki. Potem ew bede mu po troszku juz wprowadzala gluten. Ma 20,5 miesiaca. Zglupiec pomza od tej alergii.. Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
anewtamm Re: alergia na pszenice a uczulenie na gluten jak 04.07.03, 11:24 Madziu, A dawałaś mu gluten w postaci chleba, bułki czy makaronu? i jakie miał kopy? Czasami badania krwi nie sa wiarygodne u tak małego dziecka wiec najlepiej zrobić badanie o którym pisałąs lub dać mu chlebek i obserwować. Po jednym razie jak dasz mu to nic się nie stanie. napisz mi co postanowiłaś Odpowiedz Link Zgłoś
mygda Re: alergia na pszenice a uczulenie na gluten jak 04.07.03, 14:26 Daje mu raz na tydzien ( od 1,5 miesiaca)jedna parowke morlinek tam jest w skladzie blonnik pszenny. Wydaje mi sie ze wszystko jest wporzadku. Ale poczekam na te wizyte, powiem co jadl i zobaczymy czy zrobia wtedy te testy na celiakie od razu czy po prowokacji glutenem. W tamtym roku na wakacjach dawalam mu troszeczke chlebka, wtedy jakos niezaobserwowalam nic niepokojacego.Ale potem po powrocie z wakacji odebralam wyniki testow i wyszla 3 gr na gluten wiec alergolog wtedy powiedziala,zeby narazie nie dawac. Tydzien temu odstawilam go od piersi, poki byl karmiony zalatwial sie normalnie. Teraz ma zaparcia. Pewnie to jest wina diety bezglutenowej. Chociaz je morele i gruszki ze sloiczkow. Podobno maja dzialanie rozluzniajace. Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
martyka Re: alergia na pszenice a uczulenie na gluten jak 04.07.03, 15:43 Błagam proszę się nie smiać ! Jak wygląda tłusta kupa ? To dla mnie bardzo wazne. własnie obserwuję swojego synka po prowokacji i nie wiem co obserwować. martyka Odpowiedz Link Zgłoś
anewtamm Re: alergia na pszenice a uczulenie na gluten jak 05.07.03, 12:01 Madziu, Parówki zawierają mleko wiec trzeba ostrożnie. Czasami dzieci na początku wprowadzania sztucznego mleka maja zaparcia wiec powinno po pewnym czasie minąć. Ja małego poję wodą rano i w nocy (bez lub z dodatkiem soku z cytryny) to pomaga mu sie wypróżnić jak ma problemy. Sa też desreki Bobovity z śliwkami lub soczek ze śliwek, to też pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
kaakaa Re: alergia na pszenice a uczulenie na gluten jak 04.07.03, 19:26 Może to, co napiszę będzie trochę "w poprzek" ogólnopanujących poglądów ale mój synek (1,5 roku) jest uczulony na pszenicę a nie jest uczulony na gluten (może jeść orkisz, który zawiera gluten). Przyznam, że nie wiem dokładnie, co w pszenicy szkodzi mojemu synowi ale wiem, że nie ma on celiaki. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mygda Re: do kaakaa 05.07.03, 13:08 OOO to mnie wlasnie interesuje. Coprawda idzien=my na wizyte po 15.07. pewnie zrobia nam badania w kierunku celiaki ale mnie sie wydaje, ze Jaskowi szkodzi cos innego w pszenicy...?????? Jesli wogole jeszcze szkodzi, bo moze juz nie, narazie nie mam odwagi wprowadzic mu znowu. Nie wiem co porozmawiam ze specjalista. Ale to chyba nie jest gluten. A powiedz czy Twwoje dziecko moze jesc make z innych zboz? Jak chcesz to pisz na priv Pozdrawiam Magda a jak sie u niego objawia alergia na pszenice???? Odpowiedz Link Zgłoś
kaakaa Re: do kaakaa 05.07.03, 23:12 Cześć, Mój synek prawie od początku miał małe ranki za uszami a od ok. 1. mies. drobną wysypkę zaczynającą się za uszami i na buźce i "schodzącą" na szyję, ramiona, brzuszek i plecy. Od ok 4. mies. zaczął mieć okropne zaparcia (nawet po 10 dni bez kupy, mimo że dostawał już jabłko i marchew). Gdy miał ok. pół roku trafiliśmy do lekarza, który wydał wyrok: "alergia" i zaczęliśmy przygodę z dietą eliminacyjną. Udało się ustalić, że mały jest uczulony na pszenicę, żyto, jajka, mleko i wszelkie porodukty "odkrowie". Do tej pory (ma 19 mies.) przeszło mu uczulenie na wołowinę i przechodzi po trochu na produkty mleczne - toleruje jogurty i biały ser, reszta niestety bez zmian. Jeśli chodzi o pszenicę, to wiem, że nie uczula go w niej gluten ponieważ równie źle działa na niego mąka pszenna bezglutenowa. W diecie pszenicę zastępujemy orkiszem (dzika odmiana pszenicy), kukurydzą, gryką i ryżem. Piekę chleb z mąki orkiszowej lub kupuję kukurydziany. Jeśli interesują Cie jakieś bardziej techniczne szczegóły - pisz na priva. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mygda Re: do kaakaa 07.07.03, 16:01 A jak u was objawialo sie uczulenie na pszenice? Czy to byly wysypki , czy problemy z brzuchem? Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
kaakaa Re: do kaakaa 07.07.03, 16:23 Wszystkie objawy mojego synka opisałam w poprzednim poście ale nie jestem w stanie stwierdzić, które z nich były spowodowane pszenicą, a które innymi alergenami. Przy okazji leczenia synka dowiedziałam się, że ja również mam kłopoty z przyswajaniem pszenicy (objawiało się to zaparciami przez całe życie). Nie chciałam w to wierzyć ale przy okazji stosowania diety eliminacyjnej przekonałam się, że moje odwieczne przykre objawy minęły "jak ręką odjął". Teraz jak mój maluch zje coś z pszenicą to dostaje drobniutkiej czerwonej wysypki na buzi lub tułowiu. Jeśli masz jakieś jeszcze pytania - zapraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
mygda Re: alergia na pszenice a uczulenie na gluten jak 09.07.03, 20:17 Wiecie co? znalazlam w koncu artykul w internecie, gdzie jest napisane,ze ;;;;glownym alergenem w pszenicy mogacym przyczynis sie do anafilaksji jest Tri 19 (omega-5 gliadyna).To wlasnie bialko odpowiada za natychmiastowa reakcje u dzieci. jest napisane ponadto,ze uczulenia na pszenice nie nalezy mylic z celiakia...itd Czyli potwierdza to to co zaobserwowalam ja i niektore mamy a co skutecznie neguje wiekszosc lekarzy. Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
ziemska Re: alergia na pszenice a uczulenie na gluten jak 10.07.03, 23:09 My też zmagamy się od 4 tyg. życia z pszenicą i jak narazie nie jest najlepiej bo wystąpiły jakieś reakcje krzyżowe np. kasza gryczana i jaglana, na tyle że mały (1,5 roku) zaczął tracić na wadze. Czy z tej pszenicy się w ogóle wyrasta? Mój maluszek reaguje na pszenicę biegunkami i jest tak czuły że gdy karmiłam piersią to mógł służyć za "tester", nawet przy skrobi pszennej była u niego reakcja natychmiastowa. Pod jakim adresem w internecie znalazłaś inf o pszenicy, chętnie poczytałabym. Z góry dziękuję, pozdrowionka Małgosia Odpowiedz Link Zgłoś
mygda Re: alergia na pszenice a uczulenie na gluten jak 12.07.03, 17:28 tam o pszenicy jest tyle co napisalam, ale przeczytaj sobie dokladnie. www.alergia.org.pl/lek/archiwum/4_02/wielka.html Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś