olczam 13.03.08, 23:42 Poszukuję przepisu na tort dla alergików (na białko mleka krowiego). Może macie jakieś sprawdzone łatwe przepisy na tort lub wynalazek tortopodobny? Dzieci tolerują jajka, masło. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kruffa Re: Tort dla alergików 14.03.08, 06:25 To nie rozumiem w czym problem. Przecież możesz upiec normalny tort i zrobić klasyczną masę z jajek i masła. Rozumiem, że dzieci tolerują gluten. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
arim28 Re: Tort dla alergików 14.03.08, 12:22 Ubic na parze 3 jajka z 90 dag cukru i na koniec zdjac z pary i dodac 120 maki. Piec w temp. 180 C 25 - 35 minut, w malej blaszce (okraglej) Po upieczeniu posypac cukrem pudrem, polac czekolada, posypac lub przekroic i dodac jakakolwiek mase. Wybrac mozna rozne warianty. Moja corka co roku dostaje takie torty na uroodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
olczam Re: Tort dla alergików 14.03.08, 17:17 > To nie rozumiem w czym problem. Przecież możesz upiec normalny tort i zrobić > klasyczną masę z jajek i masła. Nie dopisałam - problem polega na tym, że nigdy nie robiłam toru , różne ciasta - tak, ale tortu nie. Przy czym wspomniane ciasta były "bezmasowe". Dlatego tort to dla mnie wieeeelki problem. Odpowiedz Link Zgłoś
mammajowa Re: Tort dla alergików 14.03.08, 12:53 czyli właściwie każdy biszkopt plus dowolna masa na bazie jajek i masła (np. herbaciana, ale może być owocowa itp. biszkopt można zrobić bezglutenowy bez trudu. spokojnie, masz komfortową sytuację Odpowiedz Link Zgłoś
kamar4 Re: Tort dla alergików 18.03.08, 15:22 No właśnie jest problem: masło. Margaryny bezmleczne są albo rzadsze od masła (np.flora) albo smakują nieciekawie. Szukam kremu do tortu, w którym oprócz margaryny i jajek byłoby coś jeszcze, co zagłuszy smak margaryny, i na dodatek krem będzie miał dobrą konsystencję. Czekolada (tylko gorzka!) do przybranie może być, ale nie odważę się wsypać większej ilości kakao - też może uczulać. Mam czas do soboty - może ktoś poratuje? Odpowiedz Link Zgłoś
olamad Re: a czy mozna bez masła? 18.03.08, 16:47 Bo jeszcze nie jestem do końca przekonana, czy Bartek toleruje masło czy nie.. Czy wogóle można zrobic biszkopt i krem bez masła? Odpowiedz Link Zgłoś
kamar4 Re: a czy mozna bez masła? 18.03.08, 18:37 Biszkopt zwykle robi się bez tłuszczu. Ja nie stosuję masła w ogóle, kupuję margaryny bez pochodnych mleka (białek, serwatki), np. rama olivio, flora (jeden rodzaj, na opakowaniu jest info, ze może być dla osób z nietolerancją białek mleka). Znalazłam przepis - 2 jajka utrzeć ze szklanką cukru, dodać kostkę margaryny, na końcu drobno posiekanego ananasa. Ja spróbuję z bananem. Ciekawe co wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
maman3 Re: a czy mozna bez masła? 18.03.08, 19:50 Na tortownicę ok. 24 cm: 7 łyżek cukru, jeden cukier waniliowy, 5 łyżek mąki pszennej, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 3 jajka- ten biszkopt wychodzi nawet początkującym: oddziel żółtka od białek, do dużej miski wlej białka i dwie łyżki zimnej wody- ubijaj mikserem na sztywno, dodaj cukier- ubijaj cały czas, dodaj po jednym żółtku- ubijasz dalej mikserem. Teraz weź sitko i przesiewaj na ubitą masę mąki z proszkiem- mieszając łyżką delikatnie, ale dokładnie. Wcześniej- wysmaruj dno tortownicy margaryną(olejem), wysyp bułką tartą, nastaw piekarnik na 200 st. Wstaw biszkopt i piecz 15-20 min. Kiedy wystygnie-przekrój i nasącz herbatą posłodzoną i sokiem z pomarańczy, możesz cienko posmarować dżemem z owoców leśnych Lowicza, posmaruj masą z margaryny bezmlecznej z kakao, obłóż truskawkami. Odpowiedz Link Zgłoś
mammajowa Re: a czy mozna bez masła? 18.03.08, 19:41 biszkopt skąłda sie z maki, cukru i jajek w wersji podstawowej. co do kremów ja się zastanawiam bo nie robiłam nigdy z tym ale może z ramą creme fin (czy jakoś tak - taka niby śmietana bez śmietany). mozna np zrobić krem na podstawie kisielu (taki bardziej gęsty kisiel z owocami tolerowanymi przez dziecko - np. wiśniami (taki krem zawierałby wodę, cukier owoce i mąkę ziemniaczaną). gdybam. jeszcze tak nie robilam ale wyobrażam sobie, ze spokojnie sie da. Odpowiedz Link Zgłoś