virgoo3 24.03.08, 21:46 Witam!Czy któraś z Was robiła swojemu dziecku badania w kierunku alergii z krwi?Jeśli tak to gdzie się to wykonuje i czy to jest refundowane? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aga8382 Re: Badania na alergię 24.03.08, 21:58 Ja robilam 3,5 miesiecznemu synkowi. Dostalam skierowanie na oddzial alergologiczny do szpitala dzieciecego (od prywatnej alergolog , ktora pracuje na tym oddziale) i pobrali mu tam krew.Jutro odbieram wyniki. Oczywiscie w ramach nfz -mysle ze pediatra w przychodni tez da skierowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
anet77 Re: Badania na alergię 24.03.08, 22:15 Robiłam niedawno to badanie mojej córce. Alergolog z poradni alergologicznej, do której chodzimy dał nam sierowanie do gabinetu diagnostyki alergologicznej na prowokacje mleczną. Tam przy okazji zrobiono nam te testy z krwii. Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Badania na alergię 25.03.08, 03:10 badan na alergie nie robi sie niemowlakom bo i tak nie wychodza bez wzgledu co niektorzy pediatrzy usiluja wmowic, mozesz zrobic badanie IgE calkowite (o ile nazwy nie pomylilam) a jesli wspolczynnik wyjdzie wysoki, zrobic IgE szczególowe, ale to wszystko a badanie pod katem konkretnych alergii robi sie miedzy drugim a trzecim rokiem zycia, alergie na laktoze czy gluten lekarze zazwyczaj rozpoznaja po prostu objawowo Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Badania na alergię 25.03.08, 06:52 Znam dzieci poniżej 8 miesiący, u których po badaniach z krwi wyszła alergia. Sama robiłam dziecku gdy miał rok. Często IgE nic nie wykazuje a alergia jest. Nie jest to bardzo bolesne badanie a czestwo odpowiada na wiele pytań. Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Badania na alergię 25.03.08, 11:19 badania ponizej 2 r ż są niemiarodajne Odpowiedz Link Zgłoś
edit38 Re: Badania na alergię 25.03.08, 14:59 Ostatnio czytałam w jakiejś gazecie że dzieci powyżej 3 roku życia mają robione testy skórne a młodsze z krwi. Nie jestem za bardzo zorientowana w tym temacie ale właśnie wybieramy się do pediatry w przyszłym tyg. i zamierzam poprosić o skierowanie do alergologa (pielęgniarka z poradni alergologicznej powiedziała mi że to lekarz decyduje kiedy dziecko skierować na testy i często robią badania niemowlętom ) Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Badania na alergię 30.03.08, 18:13 U nas jak napisałam były miarodajne - testy z krwi, więc proszę nie pisz, że nie są bo nei zawsze to prawda. Poza tym mało dziecima je robionych właśnie przez tę obiegowa opinię. Odpowiedz Link Zgłoś