Dodaj do ulubionych

2 latek nie chce Nutramigenu

07.07.08, 12:25
Od kilku tygodni mój niespełna 2 letni synek nie chce pić
Nutramigenu. Kiedyś pił normalnie, potem mniej chętnie ale wypijał
chociaż troche, jednak z każdym dniem coraz mniej, a od kilku
tygodni juz wogóle. Jesteśmy cały czas w kontakcie z alergologiem,
któryt poradził żeby podać synkowi zwyke mleko modyfikowane dopiero
za 2 m-c, do tego czasu mogę podawć jedynie przetwory mleczne.
Niestety nie mogę podawć mu ich w dużych ilościach bo nadal reaguje
na nie alergicznie (brzydka kupa). Dostaje co jakiś czas ser zółty
lub topiony, jogurt, Danio, twarożek. Ale czy takie ilości,
dostarczą mu niezbędną ilośc wapnia? Czy powinnam sie martwić? Czy
spróbowac podac mu mleko modyfikowane wczesniej? A może zwiekszyć
ilośc podawanych przetworów mlecznych? Poradźcie proszę....
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: 2 latek nie chce Nutramigenu 07.07.08, 12:39
      mojej córce przeszła skaza białkowa po 2. urodzinach, a nabawiła się jej w 11.
      miesiącu. Jakaś taka byłam dziwna chyba, bo przestawiłam się wtedy na sinlac i
      młoda piła go codziennie rano i wieczorem przez ponad rok. Może twojemu synkowi
      zasmakuje?
      • enigmatic2 Re: 2 latek nie chce Nutramigenu 07.07.08, 12:54
        też mi się wydaje, że ten Nutaramigen to już sobie po prostu odpuść.
      • ola_225 Re: 2 latek nie chce Nutramigenu 07.07.08, 13:25
        dzięki za odpowiedzi. Powiedzcie coś jeszcze więcej o tym sinlacu.
        Wiem że coś takiego istnieje, ale nic poza tym. Czy to ma wapń i
        spokojnie mogę zastąpić nim nutramgen. Wiem tylko że jest słodki
        (tak?) więc są spote szanse że podejdzie mojemu dziecku.
        • mucta Re: 2 latek nie chce Nutramigenu 07.07.08, 13:51
          Sinlac spokojnie zastąpi posiłek mleczny. Ma bogaty w witaminy i wartościowe
          białko skład. I jest smaczny.
          • ola_225 Re: 2 latek nie chce Nutramigenu 07.07.08, 13:54
            super! Dziękuję za informacje i odpowiedzi.
            • oli.nek Re: 2 latek nie chce Nutramigenu 07.07.08, 14:43
              oto co o nim piszą:

* bezglutenowy produkt zbozowy
              * nie zawiera bialek mleka krowiego i bialka sojowego
              * Źródlem bialka o bardzo wysokiej wartości biologicznej jest hydrolizowana
              mąka ryzowa oraz mąka chleba świetojanskiego
              * nie zawiera laktozy
              * wzbogacony w zelazo, które jest potrzebne do budowy komórek krwi
              * wzbogacony w jod, który wspomaga prawidlowy rozwój fizyczny i psychiczny
              niemowlecia
              * wzbogacony w wapn i witamine D - zapewnia prawidlową budowe kości i zebów
              * wzbogacony w mikroelementy i w 12 witamin niezbednych do prawidlowego
              rozwoju dziecka
              * nie wymaga gotowania
              # tanowi pelnowartościowy, samodzielny posilek
              # stosowany w alergii na bialko mleka krowiego i/lub bialko soi - jako
              uzupelnienie karmienia naturalnego lub preparatami mlekozastepczymi
              # stosowany przy zapobieganiu alergii na bialko mleka krowiego
              # stosowany w diecie bezglutenowej (celiakia)
              # stosowany w nietolerancji laktozy (np. po biegunkach)
              • oli.nek Re: 2 latek nie chce Nutramigenu 07.07.08, 14:45
                zobacz z resztą sama
                www.dziecko.nestle.pl/produkty_sinlac.asp
                • bast3 Re: 2 latek nie chce Nutramigenu 07.07.08, 15:14
                  No cóż, Nutramigen ma koszmarny smak. A sinlac polecam, mój mały (2
                  latka) nadal bardzo go lubi. A próbowałaś bebilon pepti, też bez
                  białka krowiego a smak ma lepszy. Jak mój młody odmówił picia
                  Nutramogenu lekarna to nam zaczęła przepisywać i nawet pił. Chyba
                  też jest jakieś takie mleko z Enfamila, i też całkiem logiczne w
                  smaku. Popytaj w aptekach
                  • monikaaleksandra Re: 2 latek nie chce Nutramigenu 08.07.08, 17:12
                    Nieprawda, sinlac nie zastąpi mleka modyfikowanego i nasz alergolog
                    powtarzał nam to 100 razy! To jakaś plotka, która chodzi między
                    mamami. Musisz zmienić mleko, ale nie na sinlac, lecz np. na Bebilon
                    Pepti, jest lepszy w smaku, w zasadzie smakuje tak jak mleko. Moja
                    córka je na nim dwa razy dziennie kaszę ryżową lub 3 zboża Nestle z
                    owocami ze słoika. Dziecko nie musi pić tego mleka, tylko przyjmować
                    go 2 x dziennie w ilości ok. 250 ml w innej postaci, kaszka jest ok,
                    może być też mleko miksowane z owocami lub kakao (jeśli mały nie ma
                    na to alergii).
                    Ja karmię córkę piersią, ale ponieważ nie wiem, ile ona zjada z
                    cyca, stosuję też kaszki na B. Pepti.
                    • alpepe Re: 2 latek nie chce Nutramigenu 08.07.08, 17:50
                      A po co ma zastępować?
                      Na dobrą sprawę dziecko w tym wieku nie musi już pić mleka.
                      • ola_225 Re: 2 latek nie chce Nutramigenu 09.07.08, 08:12
                        Wiem że mogę podawać dziecku kaszkę na mleku, ale problem w tym ze
                        on nawet kaszki nie chce jeść. Kiedyś pediatra mi powiedizał że
                        faktycznie synek nie musi już pić mleka jeżeli zje np. plaster
                        żółtego sera czy jogurt. Także staram sie mu podawać przetwory
                        mleczne, ale zastanawiam się czy one faktycznie dostarczaja mu
                        odpowiednią ilość wapnia?
                        Może spróbuje z tym drugim mlekiem....
                        • olamad Re: 2 latek nie chce Nutramigenu 09.07.08, 09:59
                          Jak zastąpisz jeden posiłek mleczny sinlaciem, to w zupełnosci
                          wystarczy. Plus oczywiscie jogurty, twarożki, warzywa strączkowe itd.
                          Mozesz też spróbować Bebilon Comfort - ma obniżoną ilosć laktozy.
                          Ja właśnie jestem na etapie mieszania go z nutrą, bo Młody też za
                          bardzo nie chce juz tego świństwa pic. Na razie daje 3 miarki nutry
                          i 2 miarki bebilonu (na 150ml wody) i zadnego pogorszenia na skórze
                          nie widzę.
                          Moja starsza córka właśnie gdzieś około 2 urodzin odmówiła picia
                          mleka modyfikowanego i pediatra powiedziała, zeby sie nie martwic -
                          uzupełniać diete w wapń w inny sposób.
                          • ola_225 Re: 2 latek nie chce Nutramigenu 09.07.08, 10:12
                            Bardzo dziękuję za wszyskie odpowiedzi! Będę coś kombinować wg
                            waszych wskzówek. Pozdrawiam
                          • monikaaleksandra Re: 2 latek nie chce Nutramigenu 09.07.08, 16:42
                            Olamad: jakie zmiany na skórze ma Twoje dziecko? U nas lekarz
                            alergolog zdiagnozował to, co ja zaobserwowałam jako alergię jako
                            rogowacenie przymieszkowe, ale wierzyć mi się nie chce, bo gdy tylko
                            podam cokolwiek zawierającego mleko lub jajka, np. wafelek, ciastko
                            itp. to mała ma na skórze od razu więcej tych kropeczek, a jak dałam
                            do spróbowania trochę danonka, to takie 3 ropne krosteczki pojawily
                            się na policzku i 1 na łydce. Więc nie wiem, czy to zbieg
                            okoliczności, czy po prostu zmiany skórne u mojego dziecka są
                            nietypowe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka