Dodaj do ulubionych

Zyrtec dla 2miesięczniaka?

14.09.08, 19:43
Proszę o radę. Moja córeczka jak miała jakieś 4 tyg. dostała wysypki na buzi -
czerwone krosty z białymi czubkami.Odstawiłam wszystko, co mogło ją uczulać,
białko itd, dostała kremik na parafinie - skóra się wygoiła, ale nie zniknęło
wszystko do końca. Teraz to właściwie nie wysypka, tylko chropowata skóra na
policzkach i kilka krostek na całym ciele - w sumie nie tragiczna. Czy pilnuję
diety, czy nie - właściwie bez zmian, stan się nie pogarsza. Teraz ma 2
miesiące i pediatra zapisała jej Zyrtec. Zastanawiam się na ile sensowne jest
jej to podawać. Nie wiem do końca co ją uczula - bo przez 2 tyg. jadłam tylko
pieczywo z musem jabłkowym i gotowane warzywa i nic.
Nie swędzi ją to, nie drapie się.
Co myślicie?
Obserwuj wątek
    • corelll Re: Zyrtec dla 2miesięczniaka? 14.09.08, 21:58
      z tego co wiem to krosteczki z białymi koncami to trądzik niemowlęcy a nie alergia
    • qqazz Re: Zyrtec dla 2miesięczniaka? 14.09.08, 22:02
      Przy alergii kurczaka też możesz jeść, również wieprzowinę za to pieczywo
      pszenne bywa niebezpieczne jak juz to żytnie na zakwasie (bez drożdży), u nas
      zaczynało sie podobnie i lekarka też przepisała zyrtec ale wtedy było już dużo
      gorzej niz piszesz, specjalnej poprawy po nim nie zauwazyliśmy tyle tylko ze się
      mała nie drapała i była spokojniejsza, więc go szybko odstawiliśmy i teraz kiedy
      przeszlismy na homeopatię i metody naturalne a żona ciągle poszerza dietę jest
      dużo lepiej.
      Z tego co piszesz to chyba niekoniecznie chodzi o alergię, moze maleństwo ma
      jakieś inne problemy, spróbuj dawać mu probiotyk (dicoflor 30) i kapać w
      owsiance, krochmalu i skrzypie na zmianę (jak będą jakieś pogorszenia to testuj
      przez cały tydzień tylko 1 metodę), posmaruj sudokremem i alantanem.
      Ja w takim przypadku jak piszesz nawet bym nie pomyślał zeby podać dziecku
      zyrtec (chyba że się zacznie drapać i będzie ryzyko że porozdrapuje sobie ranki)
      bo to silny lek przeciwalergiczny, a z tego co piszesz nie wynika aby były
      jakieś wskazania do jego stosowania (to lek w zasadzie do stosowania po 1 roku
      życia, wcześniej tylko wyjatkowo) tylko lekarz z przyzwyczajenia przepisał go
      "profilaktycznie" czego robic nie wolno bo ten lek moze zaszkodzić, jak juz to
      bym zmienił pediatrę.

pozdrawiam
      • achoc Re: Zyrtec dla 2miesięczniaka? 15.09.08, 12:48
        No właśnie też mi się wydaje, że ten Zyrtec to trochę na wyrost. Dlatego też
        zastanawiam się nad tym pediatrą - byliśmy u niej pierwszy raz, i takie sobie
        zrobiła wrażenie.
        Czy dicoflor jest na receptę? Ile go podawać? Co jeszcze oprócz diety
        eliminacyjnej można zrobić?
        • dariafm Re: Zyrtec dla 2miesięczniaka? 15.09.08, 14:28
          dicoflor kupisz bez recepty w kazdej aptece, wystarczy raz dziennie rozpuscic w wodzie lub mleku, zalezy jak tam karmisz. jesli nie jest tragicznie to bym zyrtecu nie podawała. podstawa to dieta. jak pisał poprzednik chleb jest podejrzany raz ze gluten dwa ze czesto dodaja tam mleko w proszku i nie pisza o tym. z kurczaka bym zrezygnowała, zamiast tego królik, indyk, wieprzowina tez ok.generalnie zasada nic co od krowy i kurysmilea owoce i warzywa to trzeba sprawdzic.u nas uczulały marchewka i jabłko- niby bezpieczne. jeszcze co do zyrtecu to u nas b. dlugo nie wprowadzałam. dopiero kiedy zaczełam rozszezac diete(6 m.) i poprostu nic nie przechodziło podawałam przez miesiac i tylko na piersi+ moja dieta. organizm sie oczyscił z alergenow (taka jest moja teoria)i teraz juz spoko.cały czas powoli wprowadzam nowe produkty unikajac silnych alergenów, czasem cos tam wyskoczy ale niewiele. zyrtec odstawiłam mimo zalecen lekarza i jest ok.
      • dariafm Re: do qqazz prosba 15.09.08, 14:32
        czy mozesz napisac cos wiecej na temat homeopatii i metod naturalnych jakie
        stosujecie, w jakim wieku jest wasza pociecha. tez nie jestem zwolennikiem
        chemii. dzieki z gory
        • qqazz Re: do qqazz prosba 15.09.08, 22:47
          Co do homeopatii to następnym razem bo musze posprawdzać (żona tego pilnuje i
          wie dokładnie) co do metod naturalnych to kapiele w owsiance skrzypie i
          krochmalu, dieta bez chemii i udziwnień, chemia eliminowana zewsząd nie uzywamy
          juz nawet chusteczek nawilznych a płukanie prania min. 2 razy, oczywiście jak
          jest ciepło to w domu wszystkie drzwi i okna pootwierane a małej nie ubieramy za
          ciepło, w domu sa psy i nic się od nich nie dzieje (oczywiście nie pozwalamy im
          lizać malej ani wchodzic na łóżka), zona jeszcze pije zioła antyalergiczne i
          oczywiscie zadnych napojów ze sklepu tylko woda ew. czasem soki i jakas mała
          kawka czy herbata, cukier tylko brazowy.
          No a poza tym to wszystko robimy normalnie, nie dokarmiamy jej i nie dopajamy
          (jest tylko na piersi) i tak bedzie co najmniej do 6 m-ca.
          do mycia żadnych mydeł ani płynów, jak już to uzyjemy szarego mydła (żona bardzo
          się bulwersowała jak od początku tak chciałem i nawet kupiła jakiś płyn johnsona
          ale po jakims czasie wybito jej to z głowy i uswiadomiła sobie że to alergizuje).

pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka